Karayip Deniziyle Mexico Körfezi arasında yer alan Yucatan Peninsula, derin çukurlarla çevrili tropik ormanların da yoğun olduğu muhteşem bir yer. Bölgedeki en inanılmaz derin çukurlardan biri de, yüzeyin 30 m altına doğru akan farklı bir sualtı nehrini içine alan Angelita Çukuru.
Tuzlu suyla tatlı suyun karşılaştığı bu nehir, kalın hidrojen sülfid gazıyla kaplanmıştır. Bu gaz nehrin tatlı suyuyla okyanusun tuzlu suyunu birbirinden ayırıyor ancak solunduğunda ise öldürücüdür.
Yucatan Peninsula’nın doğu sahilinde yer alan antik şehir Tulum’un yanında bulunan Angelita Çukuru (Küçük Melek olarak da adlandırılır), çok mükemmel görünüyor. Bitki örtüsüyle kuşatılmış, derin sakin bir tatlı su havuzu gibi görünüyor. Ancak 30 m kadar daldığınızda garip birşey bulacaksınız. Sisli akan bir nehir…
Hidrojen sülfid katmanı 3 m den fazla kalınlıkta ve dalışı son derece zorlaştırıyor.
Kanadalı kameraman Mike Corey youtube sayfasında şöyle açıklıyor:
Bi kere gece dalışına dönüşür ve meşalelerinizi kullanmanız gerekir. Tekrar yükselmeye başlamadan önce katmanın ötesinde yalnızca bikaç dakikanız vardır. Ve bulutu dağıtan taşlanmış ağaçlarla karanlık bir manzara çıkar karşınıza.
Mayalar her zaman bu çukurların yeraltına açılan kapı olduğuna inandı ve evet özellikle bitanesini ziyaret ettikten sonra nedenini anlayabiliyorum.
Corey, bunun muhtemelen şimdiye kadar yaptığı en gelişmiş dalışlardan biri olduğunu itiraf ediyor.
PEKİ O DÖNEN ZEHİRLİ GAZ BULUTU İLK ETAPTA ORAYA NASIL GİTTİ?
Çukurlar hem tatlı hemde tuzlu suyla doludur. Çünkü kireçtaşı çöküp battığı zaman, yeni ortaya çıkarılan taze yeraltı sularının okyanustan bir yeraltı kanalı yoluyla, sızan tuzlu su ile karşılaştığı büyük bir rezervuar oluşturuyor.

Discover Magazine yaptığı açıklamada Jennifer Berglund şöyle der:Tıpkı su üstündeki yağ gibi, tatlı su, daha yoğun bir tuzlu su tabakasının üzerinde yüzer ve nereye karışırsa, Haloklin adı verilen acı bir su tabakası oluşturur. Tuzlu su ve tatlı su berrakken, Haloklin biraz suda dalgalanan belirsiz bir sıvı gövdeye benziyor gibi görünüyor. Bazen bir sürü bitki örtüsü ve organik madde çukurun içine girdiğinde çürüme ve ayrışma meydana gelir. Ve bu da Angelita çukurunda gördüğümüz gibi yoğun bir hidrojen sülfad bulutu oluşturabilir. Bu keşif dünya üzerindeki en garip yerlerden biri.
Kaynak: http://www.sciencealert.com/divers-are-exploring-this-giant-underwater-river-shrouded-in-a-cloud-of-toxic-gas