Gelişmelerle birlikte bizi şaşırtmaya devam eden , bildiklerimizi tekrar sorgulamamıza sebep olan “ En önemli 6 Kuantum Deneyi “ Bölüm 2 ile sizlerleyiz. Keyifli okumalar dileriz.
Bir önceki makalemiz: 2019’un En Önemli 6 Çarpıcı Kuantum Deneyi – Bölüm 1
Gerçek Hayatta Olayları “Tersten” İzleyebilir miyiz ?

Aslında günlük olayları sonuç-neden ilişkisi olarak gözlemleyebiliriz. Peki bu ne demek ? Kolunuzla yanlışlıkla masanızda duran bardağınızı ittiğinizi varsayalım . Bu varsayımda bardağınız yere düşmüş ve kırılmış olsun.
Bu çoğumuzun başına gelmiş basit neden-sonuç örneklerinden biridir. Peki size , bu durumu fizik yasalarımıza göre tersten izleyebileceğinizi söylesem. Evet kulağa çok “ütopik” gelen bir durum olsa da fizik yasalarımıza göre bu durum “ Kağıt “ üzerinde mümkün.
Merak etmeyin , en azından şimdilik gerçek hayatta böyle bir durumla karşılaşıp aklımızı yitirmeyeceğiz. Çünkü: Bu durum da deneysel olarak kuantum fiziği bile yetersiz kalmakta. Ancak kuantum kütle çekim kuramı üzerine çalışan fizikçiler “ bir olayın daha önce meydana gelen bir etkiye neden olabileceğini “ düşünmekteler.
Bazı çok ağır nesneler , genel görelilik nedeniyle yakın çevrelerindeki zaman akışını etkileyebilir. ( Örneğin: Bir karadeliğe yaklaşırsanız sizin için zaman dünyaya nazaran daha yavaş akar.) Ve kuantum süper pozisyonu , nesnelerin aynı anda birden fazla yerde olabileceğini söyler. Araştırmacılar kuantum süper pozisyonuna çok ağır bir nesne koyduklarında neden-sonuç ilişkisinin “sonuç-neden” ilişkisine dönebileceğini düşünüyorlar.
( Ek Bilgi : Gündelik hayatta siz fark etmeseniz de geleceğe yolculuk yaparsınız . Örneğin uçağa veya asansöre bindiğinizde. Bu kütle çekim-zaman arasındaki bağıntıdan kaynaklanan bir durum. İnanmayan arkadaşlar 2 adet sezyum saati ile bu durumu kendi deneylerini yaparak ispatlayabilirler.)
Kuantum Tünel Çatlaması

Fizikçiler uzun zamandır “ kuantum tüneli “ olarak bilinen garip bir etkiyi araştırıyordu. Bu durum da parçacıkların görünüşte geçilmez engellerden geçtiği görülüyor. Parçacıkların geçebilmesi küçük olduklarından dolayı değil, boşlukları bulabildiklerinden kaynaklı bir durum. 2019’da yapılan bir deney bu durumun nasıl gerçekleştiğini gösterdi.
Denizin ortasına bir duvar ördüğümüzü düşünelim. Bu durumda gelen yüksek dalga duvara çarpar ve bir miktar enerji kaybeder ancak diğer tarafta yeniden, daha küçük boyuta ve enerjiye sahip yeni bir dalga oluşur. Fizikçiler, kuantum dünyasında da benzer etkiyi buldular.
Deneye göre parçacıklar tıkanıklıktan geçme şansı olmadığında kuantum tüneli açıyor ve karşıya geçiyor.
Dünya’da Metalik Hidrojen Ortaya Çıkmış Olabilir!

Jüpiter ‘in merkezinde olduğu gibi yeterince yüksek basınç altında , tek protona sahip hidrojen atomlarının bir alkali metal gibi davranıldığı düşünülmektedir. Ama hiç kimse daha önce bir laboratuvarda bu etkiyi gösterecek kadar yüksek basınç üretmeyi başaramamıştı.
Fransa’dan bir ekip , bu yıl 425 gigapaskal basınç ( Dünya’nın deniz seviyesindeki atmosfer basıncının 4.2 milyon katı) gördüklerini iddia etti. Ancak bu durum şimdilik sadece bir iddia.
Kuantum Kaplumbağası mı?

Araştırmacılar uzun süredir havai fişeklerde özel bir desen olabileceğinden şüpheleniyorlardı. Araştırmacılar 2019 yılında bir bilgisayarın yardımıyla havai fişek efektinin bir şeklini keşfettiler : Bir kuantum kaplumbağası. Bununla birlikte , kimse havai fişek efektinin bu şekli neden aldığından henüz emin değil.
Küçük Bir Kuantum Bilgisayarı Zamanı Geri Çevirdi

Fizikçiler küçük, iki-kübit bir kuantum bilgisayarı kullanarak bir dalganın her dalgasını onu yaratan parçacığa geri döndürebilecek bir algoritma yazabildiler. Ve zaman okunu geri döndürdüler. ( Bu olayı madde 1’de örneklerle basite indirgemiştik.
İlgili makale: Kuantum Deneyinde Zamanın Ok’u Tersine Döndü
Kuantum Bilgisayarı “16” Farklı Gelecek Gördü !

Kuantum bilgisayarları , basit bilgisayarlardaki 1 ve 0 sistemi yerine süper pozisyonlara dayanan güzel bir özelliği aynı anda birden fazla hesaplama yapabilmeleridir. Bu avantaj , 2019 yılında geliştirilen yeni bir kuantum tahmin motorunda tam olarak görüntülendi.
Bir dizi bağlantılı olayı simule eden motorun arkasındaki araştırmacılar, 16 olası geleceği motorlarındaki tek bir fotona kodlayabildi.
Bir önceki makalemiz: 2019’un En Önemli 6 Çarpıcı Kuantum Deneyi – Bölüm 1
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Albert Einstein: Muhteşem Bir Fizikçinin Gerçek Hayatı.
- Muhtemelen duymadığınız en önemli fizikçi: James Clerk Maxwell
- Stephen Hawking kimdir?
- Galileo Galilei kimdir? Biyografi, Keşifler ve Astronomiye Adanmış Hayatı
- Newton, Torricelli, Galileo ve Copernicus’un ilham kaynağı: El-Biruni
- Tüm Zamanlarda Yapılmış En İyi 10 Bilimsel Deney
Editör / Yazar: Alper Kirlioğlu