McKinsey’in son araştırmalarına göre 2021 bir değişimin başlangıcıydı: insanlar, şirketler ve toplum sadece şu anı kurtarmayı düşünmek yerine geleceklerine etki etmeye baktılar.
2021, sürü bağışıklığının oluşması hakkında ümitlendiğimiz bir yıldı, pandemi sebebiyle gerçekleşen eve kapanmalar sonlandı ve yavaşça normal yaşamımıza dönmeye başladık. Diğer yandan; fiziksel ve mental olarak yılmış olan z kuşağı işçileri işlerinden istifalarını sosyal medya üzerinden açıklamaya başladı, NFT’ler (değiştirilemez tokenler) gündemde kendine yer edindi, Metaverse evrenine giriş başladı ve dünyanın süper-zengin milyarderleri iş ve teknoloji dünyasında daha önce olmadığı kadar zenginleşti ve üretken oldular.
Yaşanan gelişmeleri önceden tahmin etmenin bile imkansız olduğu iki yıl geçirdik. 2022 de çokça sürpriz getirecek.
İşte 2022’de hayatımızı etkileyecek 6 dijital akım.
1.Sosyal Medya : Daha fazla gizlilik, kalite ve algoritma için ince dokunuşlar
Sosyal medya platformları gizliliğe ve akıştaki içeriğin kalitesine odaklanacak. Son yapılan kamuoyu eleştiri sonuçlarının aksine, Facebook sadece gelirlerini değil üye sayısını da artıracak.
Gizlilik ve içerik kalitesini iyileştirme açısından, tüm ana sosyal medya platformları 2022’nin sonuna kadar gizlilik şartlarını güncelleyecek ve algoritmalarında ince ayarlar yapacaklar. Güçlü, ilgi çekici içeriğe olan talep nedeniyle, “influencer”lardan oluşan yeni bir grup hızla büyüyecek ve marka bilinci oluşturma ve katılım üzerinde büyük bir etki yaratacaklar.
Kısa süreli videoların popülaritesinin artması, Instagram ve Tiktok gibi platformları olumlu etkileyecek ve bu platformlar 2022’de reklam harcamalarını artırmaya gidecekler. Instagram, reklam gelirlerinin %50’sinden daha ileri bir seviyede büyümeye gidecek. Müşteri hizmetleri ve ilişki yönetimi gibi yeterince kullanılmayan sosyal medya pazarlama bileşenleri yakında bu platformlarda daha fazla öne çıkacak ve pazarlama açısından başarılı olacaktır.
2.Metaverse evrenine giriş: Web’in 2 boyutlu dünyasından 3 boyutlusuna geçiş
Mark Zuckerberg, 2021’in Ekim’inde sahip olduğu “Facebook” adlı şirketin adının “Meta” olarak değiştiğini duyurdu. Bu olay, Facebook’un Metaverse evrenine dönüşme isteğini bize gösterdi. Metaverse terimi, artırılmış sanal gerçekliğin imkanlarını vurguluyor. Bazıları buna “paylaşılmış sanal uzay” diyor. VR giysiler, AR gözlükler ve akıllı telefon uygulamalarıyla ulaşılan bir uzaydan bahsediliyor.
Kullanıcılar etkileşimde bulunabiliyor, sosyalleşebiliyor, sanal çevredeki içerikleri keşfedebiliyor ya da kendileri yeni bir tane oluşturabiliyor, hatta sanal dünyada yaptığı işlemlerden blokzincir teknolojisini ve kripto para birimlerini kullanarak para kazanabiliyor. Metaverse evreni (ya da web3), dijital eserleri yaratıp satmak üstüne kurulduğundan, özünde NFT’lere ve kripto para birimlerine bağlı. 2022’de web3 teknolojisi büyük bir reklam konusu olacak gibi, bu yüzden Nike, Adidas, Gucci, Prada, Puma, Microsoft gibi büyük markalar tarafından destekleniyor.
3.Kripto ve NFT teknolojilerinin büyümesinin hızlanması
NFT’lerin kullanımı 2021’de arttı ve bu artış 2022’de devam edecek. Küresel çevrimiçi ekonomide yeni bir değer değişim mekanizması olan NFT’ler, tüm dijital varlıkların ve sanat eserlerinin değerini ve işlevini değiştirdi.
Geçici bir hevesten yeni bir ekonomiye evrilen NFT’ler, Harvard Business röportajına göre “dijital işler” için oluşturuldu. Dijital alemde NFT’ler, diğer varlıklar gibi satılabilen ve satın alınabilen, eşsiz varlıklardır. Tokenizasyon denen bir çevirme işlemi, önemli bir veri parçasını (hesap numarası gibi) rastgele karakterlere dönüştürür ve bu yeni oluşan karakter dizisine “token” denir.
Eğer bu karakter dizisinde en ufak değişiklik olursa token hiçbir anlam ifade etmez. Bu dijital tokenler fiziksel şeyleri almakta da kullanılabilir (gerçek hayattaki tablolar gibi), sanal varlıkları almakta da kullanılabilir (dijital sanatlar, uygulama içi satın alımlar ve hatta sanal özellikler gibi).
Frankfurt Okulu Blokzincir Merkezinin öngörüsü, önümüzdeki 3 yılda Avrupa’da tokenleştirilmiş varlıkların değerinin 1,5 trilyon Amerikan Doları (1,1 trilyon Pound) olacağı yönünde. Gayrimenkul, borç, tahviller, hisseler, telif hakları, gerçek sanat, sanal sanat ve koleksiyonların tümü tokenize edilebilecek varlıklara örnek olacak niteliktelerdir.
Bu durum, kripto para birimlerinin finansal kapsayıcılık konusundaki ana vaatlerinden birine ulaşmak için kuşkusuz kocaman bir adım. Alternatif ya da geleneksel yöntemlerle yatırım yapmak artık insanlara çok uzak ya da çok pahalı. Kitle fonlaması ve FinTek (finansal servislerin otomatikleştirilmesi ve geliştirilmesi için oluşturulan finansal teknoloji) çok sayıda varlık barındırıyor ve her telden yatırımcıya olanak sunuyor.
4.İnsan kaynakları servisleri ve yiyecek alanında yapay zekanın varlığını artırması
Yapay zeka (YZ) insanların sınıflandırma, yemek oluşturma ve zevk alma ya da iş arama yollarını değiştirmekte iyi olabilir. Micheal Spranger, Sony’nin yapay zeka takımının COO’sunun açıklamasına göre, birçok kuruluş iş gücü kıtlığı nedeniyle işe alım başvurularını kontrol etmekte ve değerlendirme yöntemlerini genişletmekte yapay zeka kullanıyor.
Spranger ayrıca yapay zekanın bazı en heyecan verici gastronomi uygulamalarının, şeflerin ve mutfak uzmanlarının hayal gücünü ve yaratıcılığını bugün olduğundan çok daha ileriye taşıyacağını söylüyor. Flippy gibi robotlar çoktanMcDonalds’ta ve diğer restoranlarda hamburgerleri çeviriyor.
5.Geliştirilmiş bağlantı = daha çok dijital dönüşüm
5G ve yeni Wi-Fi 6 standardı çok daha hızlı bağlantılara olanak sunacak – tabi bunun olması için bu yeni teknolojileri insanların benimsemesi çok önemli. Jerry Paradise, Çinli teknoloji şirketi Lenovo’da ürün yönetimi başkan yardımcısı, 5G ve Wi-Fi 6 teknolojilerinin “daha çok hız”dan fazlası olduğunu söylüyor: “Gelecek uygulamalar akıllı şehirleri, nesnelerin internetini ve trafik güvenliğini sağlayıp trafik akışını kolaylaştıran araç-araç iletişimini içerecek.”
Lenovo’ya göre, müşteriler ve kuruluşlar “ofis”in dışında düşündükçe evden çalışma akımı “hibrit” bir şekilde büyüyecek. IT yöneticilerinin büyük bir çoğunluğu gelecekte ofis dışında çalışılmasını bekliyor. Daha küçük ve daha akıllı aygıtlarla, kablosuz ve gürültü engelleyici özellikli kulaklıkların buna olanak sunduğu bariz. Hibrit çalışanlar yalnızca evden değil her yerden görüntülü toplantılara katılabilir ve telefon görüşmeleri yapabilir.
6.Yeni çalışma alanı, yeni yetenekler
Çalışma yerinin değişimi, yeteneklerdeki değişimi beraberinde getirir. Dünya Ekonomi Forumu’na göre, 2022’de, yeni meslekler büyük kuruluşların çalışan envanterinde %27’sini oluşturacak. Diğer yandan modası geçmiş teknolojik pozisyonlarda %21 ila %31 kadar meslek azalışı olacak.
İnsanlar, bilgisayarlar ve algoritmalar arasındaki işbölümündeki değişim, 75 milyon mevcut açık pozisyonu ortadan kaldırırken 133 milyon yeni iş fırsatı yaratma potansiyeline sahip. Veri analistleri, yazılım ve uygulama geliştiricileri, e-ticaret uzmanları ve sosyal medya uzmanları yoğun talep görecek.
Müşteri hizmetleri, organizasyonel gelişim ve inovasyon yönetimi gibi birçok “insan” işinin büyümesi bekleniyor. Dolayısıyla, “işlerimizi elimizden almaktan” çok uzak olan yapay zeka, iş yaratacak ve bir dizi farklı alanda istihdam sağlayacaktır.
Çeviren: Murathan Demir