Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’na göre, Mısır’daki arkeologlar, Kral III. Amenhotep’un sfenks gibi görünecek şekilde tasarlanmış iki devasa kireçtaşı heykelini keşfettiler.
Mısırlı ve Alman arkeologlardan oluşan bir heyet, saltanatı (MÖ 1390-1353) süresince Mısır’da barış ve refah içinde yaşandığı bilinen, 18. Hanedan ve Torunu Kral Tutankhamun olan Kral III. Amenhotep için yapılan yaklaşık 8 metre uzunluğundaki sfenks benzeri heykelleri keşfetti.
“Milyonlarca Yıllık Tapınak”
Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı 13 Ocak tarihli açıklamasında; arkeolog ekibinin Thebes’in antik başkentinde (günümüzdeki adı Luxor) eski mısırlılar tarafından “Milyonlarca Yıllık Tapınak” olarak adlandırılan Kral III. Amenhotep’un morg tapınağında sfenksleri ortaya çıkardığını duyurdu.
Sfenks benzeri III. Amenhotep tasvirleri, colossi veya yaşamdan daha büyük heykeller olarak bilinir. Al-Monitor’un haberine göre, 1998’de başlayan arkeolojik görev Memnon Heykeli ve eski Mısırlıların tören ve ritüel sahneleriyle süslediği morg tapınağındaki sütun ve duvar kalıntıları da ortaya çıkardı.
Antik Eserler Yüksek Kurulu genel sekreteri Mustafa Waziri yaptığı açıklamada, ortaya çıkartılan III. Amenhotep’un firavun faresi şeklinde bir başlık, kraliyet sakalı ve geniş bir kolye taktığını gösterdiğini söyledi. Yapılan bir restorasyon, colossi’lerden birinin üzerinde III. Amenhotep’e atıfta bulunan “Amun-Re’nin sevgilisi” yazan bir yazıt ortaya çıkardı.
Arkeoloji heyetinin başkanı Egyptolologist Hourig Sourouzian, “Bu tapınak MÖ 1200’deki yıkıcı bir depremden önce çok sayıda heykel, model ve duvar dekorasyonuna ev sahipliği yapıyordu” dedi.

Bu görevde ayrıca, bir kadının vücudunda bir aslan başı olarak tasvir edilen güçlü tanrıça Sakhmet’in (ayrıca Sekhmet olarak da bilinir) oldukça iyi korunmuş üç heykelini buldu. Sakhmet heykelleri, peristil avlu olarak bilinen açık bir iç avlunun ön cephesine yerleştirilmişti.
”Aslında bu parçalar bir şöleni gözler önüne seriyor”
Al-Monitor’a konuşan Sourouzyan; “Peristilde, yeni keşfedilen duvar kabartma parçaları, Heb-Sed’in 30 yıllık saltanatının ardından başlayan ve bundan sonra her üç yılda bir tekrarlanan bir şöleni gözler önüne seriyor’’ dedi.

Güney Sina araştırma, arkeolojik çalışmalar ve bilimsel yayın genel müdürü Abdel Rahim Rihan Al-Monitor’a verdiği demeçte, Heb-Sed festivalinin “kralın tahta çıkışının 30. yılının sonunu kutlayan eski Mısırlılar için en önemli bayramlardan biri” dedi. Bu festivalin tasvirlerinde halk, mutlu ve heyecanlı bir şekilde tahtında tüm ihtişamıyla duran kralı gösteriyor ve onlara refah ve zenginlik dolu bir 30 yıllık saltanat daha vaat eden konuşmasını bekliyor. Bu durumda kral tanrıya birkaç adak sunmaktan geri kalmıyor.
Rahim Rihan, festivalin zirvesi sırasında firavunun fiziksel gücünü göstermek için avludaki bir yarış pistinde koşacağını da sözlerine ekledi.
Arkeologlar, koruma projesinin dört bölümden oluştuğunu belirtti. Bölgeyi inceledikten sonra ekip harabeleri araştırdı ve ardından incelenen tüm eserleri tapınaktaki orijinal yerlerine geri koymayı planlıyor. Sourouzian son olarak bu bölgeyi en iyi şekilde koruyacaklarını söyledi.
Çeviri: Samet Fıçıcı