Merkür , Venüs , Mars , Jüpiter , Satürn bir araya gelecek. Gezegenler sıralaması Kuzey Yarımküre’den izlenebilecek.
Çıplak gözle görebileceğimiz beş gezegenin tümü – Merkür , Venüs , Mars , Jüpiter , Satürn gökyüzünde aynı hizaya gireceğinden, gökyüzü gözlemcilerinin Haziran ayının sonlarına doğru sabırsızlıkla bekleyecekleri çok özel bir şey var.
İşte size fırsat. Bu ay bu gökyüzü şölenini kendi gözlerinizle görme şansınız olabilir.

Durum sadece bundan ibaret değil, siz ufku tararken soldan sağa, Güneş’e olan uzaklıklarına göre sıralanacaklar: bu, Merkür ile başlamak anlamına gelir (Güneş’ten ortalama 58 milyon kilometre veya 36 milyon mil uzakta) ve Satürn ile bitiyor (Güneş’ten ortalama 1,4 milyar kilometre veya 886 milyon mil uzakta).
Kaçırılmaması gereken gök gösterisi, şafak öncesi Güneş doğup manzarayı kapatmadan hemen önce doğu ufkuna doğru görülecek. Bu gök şölenini görebilmek için, Kuzey Yarım Küre’de doğuya ve güneye doğru bakın; Güney yarım kürede ise doğuya ve kuzeye doğru bakın.
Sıralanma Haziran ayı boyunca görünecek olsa da, 3 Haziran ve 4 Haziran sabahları Merkür ve Satürn arasındaki ayrımın en küçük seviyede olacağını unutmayın: sadece 91 derece.
Akılda tutulması gereken başka bir tarih ise 27 Haziran. Bu, ayrımın 107 dereceye yükseldiğini görecek ve azalan hilal Ay, Venüs ile Mars arasında görünecektir.

Merkür, 27 Haziran’da da açıkça görülebilecek ve ufuk boyunca sağa doğru ilerlemeden önce onu tespit etmenizi kolaylaştıracak. Bu özel sabah, gezegen gösterisi yaklaşık bir saat boyunca görünür olacaktır.
Bu olaylar ve gezegenlerin görünürlüğü, dünyanın neresinde olduğunuza bağlı olarak tarihler açısından farklılık gösterebilir. Ay boyunca birkaç bulutlu gün olsa bile, herkesin beş gezegeni görmesi için bolca fırsat olmalı.
Gezegenleri bu şekilde bir arada görebilmek kavuşum olarak bilinir ve beş gezegeni içeren kavuşumlar oldukça nadirdir. (Kavuşum, gökbilimde bir gözlem noktasından bakıldığında iki ya da daha çok sayıda gök cisminin gökyüzünde birbirlerine yakın konuma gelmesi.)
Bu olay en son Aralık 2004’te görüldü.

Bununla birlikte, gezegensel hizalanmalara tanık olmak için harika bir kozmik olaydır ve çok sık olmazlar. En azından bu kadar çok gezegen içeren hizalanmalar olmaz. Bu fırsatı her zaman elde edemiyoruz. Bu yüzden bunu görme fırsatını değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
Gökbilimciler, belirli günlerde Uranüs ve Neptün‘ü de görebileceğinizi söylüyor. Ancak bu noktaları tespit etmek için dürbün ve teleskopa ihtiyacınız olacak, çünkü bu gezegenler Dünya ‘dan çıplak gözle görülemez.
Bu bir süredir üzerinde çalışılıyor: Haziran ayı boyunca Satürn, Mars, Venüs ve Jüpiter gökyüzünde sıralanacak. Bunların hepsi elbette bir perspektif hilesidir. Ama bunlar gözlemlenmesi gereken nefes kesici manzaralar.