Dünya üzerinde yaşayan ilk tek hücreli canlı olduğu düşünülen Rangeomorphs’ların gizemi hala çözülemedi. 580 milyon yıl önce yaşamış olan bu canlıya dair bilim dünyası yaşamış olduklarından başka bir bilgi elde edemiyor. Rangeomorphs’lar bitki miydi yoksa hayvan mı ya da başka bir canlı türü mü? tespiti yapılamıyor.
Ediacarans olarak da isimlendirilen bu gizemli canlıya dair Namibya’da gerçekleştirilen 3D Ediacaran fosil taramaları sonucunda türe dair daha çok bilgi elde edilebildi. Londra Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar tarafından Research dergisine araştırmaya dair açıklama yapıldı. Bilgisayarlı tomografi cihazı kullandıklarını kaydeden araştırmacılar, bu canlıların iç düzeneklerini böylece görebildiklerini söyledi.
Konuya dair araştırmayı yürüten Alana Sharp, “Rangeomorphs gibi benzersiz bir canlı türüne ilk bakışımız” ifadelerini kullandı. Sharp, örneklerin iç yapılarını görebildiklerini, koni biçimi olan orta gövde ve ondan uzanan altı adet çeltiğe benzeyen yapıyı gözlemlediklerini kaydetti. Sharp bu görüntülerin ilkel bir iskelet yapısını gösterdiğini bildirdi.

Son araştırmalara karşın bilim dünyası Rangeomorphslar hakkında hala çok az bilgiye sahip. İnsanlardan daha büyük boyutlara ulaşabilen bu canlı türü, çok hücreli, yumuşak bir gövdeye sahip, büyük ölçüde hareketsiz organizmalar. Ancak aradan geçen 580 milyonluk zaman dilimi bu canlılar hakkında bilgi edinilmesini zorlaştırıyor.
Hala bitki mi, hayvan mı oldukları hususunda muallakta olan bilim insanları Rangeomorphs’lar hakkındaki bilinmezleri bu çalışmayla çözemeyeceklerini, ancak yine de büyük ve çok hücreli olan canlıların gelişmesinden önce yaşamış olan ilk canlılar olmalarından ötürü Rangeomorphslar hakkında daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğini söylüyorlar. Sharp ve ekibi gizemli Rangeomorphs’lardan daha fazla örnek alabilmek için Namibya’ya geri dönecek.