Bir ABD İstihbarat teşkilatı çok gizli Sentient adlı bir yapay zeka casus uydusu sistemi (gökyüzündeki her şeyi görebilen bir yapay beyin gibi) üzerinde sessizce çalışıyordu.
The Verge isimli site, geçen sene “Sentient” adlı gizemli proje hakkında daha fazla bilgi edinme isteğiyle, Bilgi Özgürlüğü Yasası (FOIA) dilekçesini Ulusal Keşif Ofis’ne (NRO) karşı doldurdu ve bu gizli program hakkında ellerine bir yığın dolusu belge elde etmeyi başardılar.

Belge olgulardan biraz eksik olsa da, belgeler NRO’nun nüfustan savaşa alanlarına kadar her türlü bilgiyi öğrenmek için uydu verisini kullanacak. Ve yüklü miktarda bilgiyi bir araya getirebilen bir yapay zeka sistemi geliştirdiğini ortaya çıkarıyor.
Varsayalımlı olarak, bu yapay zeka her türlü veri noktasını –haber kaynakları, çevresel sensörler, veya sosyal medya vs.– kullanarak dünyadan gerçek zamanlı görüş elde edebiliyor.
FOIA dilekçesindeki bir belge,
“Sentient Girişimi , veri eldesi ve istihbarat sıkıntısının şu anki durumundan bilgi alabilmek için deneysel ve gelişimsel bir çabadır.” diye açıklıyor.
Farklı bir belge ise, “Sentient, dinamik hedeflerin gözetimini ve faaliyetlerini korumak için istibahrat bütünleşmesini sağlayan analitik duyarlılık, çoklu zeka birleşimi ve otomatik olarak düzenlenmiş koleksiyonlar gibi etkenleri kullanıyor.” diye ekledi.
Sentient projesi halka gizli
Ancak Sentient projesi halka gizli olarak kalıyor. Bundan dolayı bu yapay zekanın neyi nasıl yaptığının artı ve eksileri hakkında çok az şey biliniyor. Kulağa distopyan1 gelebilir, ancak bu proje sivil uydusunu daha verimli ve üretken yapma potansiyeline sahip.
NRO, The Verge’ye, yetkili makamların ABD’deki sivillerden yasal olarak ne tür istihbarat toplayabileceğini özetleyen Yürütme Emri 123332‘ü katı bir biçimde takip ettiklerinden, sivillerin yurtiçi gözetimi hakkında endişeli olmamalarını da söyledi.
NRO, Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu’nun bir üyesidir. Ve uydular ile sinyaller istihbaratıyla uğraşan Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı’nın sağ koludur. Diğer istihbarat ajanslarının aksine –Merkez İstihbarat Ajansı (CIA) veya Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) gibi– NRO nispeten gizli kalıyor.
Medyanın ilgi odağından uzak durmakta iyi bir iş çıkarıyor. NRO, toplumsal imajda en çok, dünyayı saran devasa bir ahtapotun dokungaçlarıyla tüm dünyayı sarmalayan bir USA-247 uydu madalyasından ve “Hiçbir Şey Bizim Ulaşım Alanımızın Ötesinde Değildir.” sloganından tanınıyor.

NRO’da ve Sentient projesinde neler dönüyorsa, NRO hiç kuşkusuz eski casus klişelerinden ve istihbarat teşkilatlarından çekinmiyor.
Distopyan1: korkunç, dehşet, berbat, distopya (her şeyin çok kötü olduğu durum) ile ilgili, insanlık sefaleti ile ilgili
Yürütme Emri 123332; Amerikan istihbarat teşkilatlarının güçleri ile sorumlulukları arttıran ve teşkilat liderlerinin direkt olarak CIA ile iş birliği yapabilmesine olanak tanıyan yürütme emri.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Pentagon virüs yayabilen böcek ordusu kuruyor “Müttefik Böcekler”
Pentagon neden UFO’larla ilgileniyor?
Çin yapay zeka çalışmalarında ABD’yi geride bırakma yolunda
Editör / Yazar: Fuat Kağan BULGURCU