ABD yeni koronavirüs aşısı: ABD sağlık yetkilileri Pazartesi günü (16.03.2020) yaptığı açıklamada; yeni koronavirüse karşı olası bir aşıyı insan üzerinde denemelerine başladıklarını bildirdiler, Seattle’da (Washington’da bir şehir) , hastalığa karşı mücadelede umutları arttırdılar.
Ancak; kullanılabilir hâle gelmeden önce, işe yaradığına ve güvenli olduğuna emin olmak için daha çok deneme ve incelemeye ihtiyaç var, bu da 1 yıl ila 18 aylık bir süre alacaktır. Aşı; mRNA-1273 olarak adlandırılıyor ve Cambridge, Massachusetts merkezli biyoteknoloji şirketi Moderna’da, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) bilim adamları ve iş birlikçileri tarafından geliştirildi.

NIH: “Yaklaşık 6 hafta boyunca, 18 ila 55 yaşları arasındaki 45 sağlıklı yetişkin gönüllü kaydedilecek, ilk gönüllü bugün araştırma aşısını aldı.” dedi. Seattle’daki denemeler, üst kolda kas içine enjekte edilen farklı dozların etkisini ve gönüllülerdeki ağrı veya ateş gibi yan etkileri inceleyecek.
Koronavirüsler küre şeklindedir ve yüzeylerinde çıkıntı oluşturan sivri uçlara sahiptir. Bu sivri uçlar insan hücrelerine bağlanır ve virüs giriş için izin kazanmış olur. Bu aday aşı, bu sivri uçların genetik bilgilerini “haberci RNA” adı verilen bir maddede taşır. İnsan dokusuna sivri uçların haberci RNA’sını enjekte etmek, vücudun içinde büyümesini sağlar, böylelikle kişiye tam gelişmiş bir virüs bulaşmadan bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkar.
Koronavirüs Aşısı İçin Dünya Çapında Yarış
Dünya’nın dört bir yanındaki ilaç ve araştırma laboratuvarları, yeni koronavirüse karşı bir tedavi ve ilaç geliştirmek üzere yarışıyor. ABD merkezli biyoteknoloji şirketi Gilead Sciences tarafından yapılan, “remdesivir” adı verilen antiviral bir tedavi; Asya’daki klinik çalışmaların son aşamasında ve Çin’deki doktorlar hastalıkla mücadelede etkili olduğunu kanıtlamışlardır.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; COVID-19 vakalarının %80’i hafif, %14’ü şiddetli ve yaklaşık %5’i kritiktir. Hafif vakalar genelde bir ya da iki haftada iyileşirken ciddi vakalar 6 veya daha fazla hafta sürebilir. Son tahminler, enfekte olmuş tüm insanların yaklaşık %1’inin öldüğünü göstermektedir.
Çeviri : Hümeyra DEMİRBAŞ / Science Alert