Afrika kıtası yavaş yavaş bölünüyor ve bu birçok volkanın oluşmasına sebep oluyor. Bu oluşan volkanlardan bazılarının büyük patlamalara yol açma potansiyeli var.
Dünyanın bildiğimiz coğrafyası levha hareketleri sonucu oluşmuştur. Zamanda yolculuk yaparak 50 milyon, 500 milyon veya 3 milyar yıl öncesine gidelim. Bugün haritalarda gördüğümüz dünya bu üç tarihte de çok farklı görünecektir. Bunun sebebi kıtaların her yıl santimetre oranında hareket ediyor olmasıdır.

Bu,kulağa çok küçük bir mesafe gibi gelebilir. Ancak jeolojik zaman diliminde kıtaların birbiriyle çarpışmaları ve birkaç kez ayrılmaları anlamına gelir. Dünya tarihinin bir noktasında aslında kıtalar birleşikti. Fakat şuan dünyanın dört bir yanına dağılmış durumdalar.
Son zamanlarda sadece bir kıtada ayrım söz konusu: Doğu Afrika Rift Sistemi. Afrika kıtasının bu kısmı Eritre’den güneybatıya kadar uzanır ve üç kollu rift sisteminin bir parçasını temsil eder.Diğer iki kısım Kızıldeniz’i ve Aden Körfezi’ni oluşturarak yeni okyanus kabuğunun şekillendiği noktaya ayrılmıştır.

Ancak üçüncü kol henüz bir okyanus veya deniz oluşturmuş değil. Bunun yerine Afrika’nın kalbine kadar uzanan koca bir vadi oluşturmuş durumda. Bu vadinin bulunduğu yerdeki ayrılma muhtemelen 25 ila 30 milyon yıl önce başladı.

Kıtanın ayrılması, doğal olarak volkanizma ve daha birçoğunu arkasından getirdi ve getiriyor. Gezegenimizde bu kadar çok volkanizmanın olduğu sadece birkaç yer var. Etiyopya, Doğu Afrika Rift sistemi ve Eritre bunlardan bazıları.
Bir katanın bölünme süreci inanılmaz derecede aktif bir süreçtir. Doğu Afrika Rifti’ndeki aktif volkan sayısı bu sürecin ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Afrika’nın Altındaki Gizemli Bir Anomali Dünya’nın Manyetik Alanını Kökünden Zayıflatıyor
Yeraltındaki Kıtalar Dünya Kadar Yaşlı Olabilir
Çeviri: Zehra AYDIN