Bilim insanları ağlayan bebeği sakinleştirebileceğimiz en etkili yolu bulduklarını söylüyor. Ağlayan bebek nasıl susturulur, işte cevabı.
Yılmış her ebeveynin bileceği üzere ağlayan bir bebeği sakinleştirmenin ve uyutmanın sihirli bir yolu yoktur. Fakat yapılan ufak çaplı bir araştırmanın sonucunda ağlayan bir bebeği diğer yollara göre daha kolay sakinleştirecek bir yol keşfedilmiştir.
Araştırmaya göre, ağlayan bir bebeği sakinleştirmek istiyorsanız otururken kollarınıza bebeği almak işe yaramaz. Hatta bu durum bazen onların daha da mızmızlanmasına sebep olmaktadır.
Araştırmacılar, ebeveynlerin ağlayan bebeklerini kucaklarına alıp yürümesinin daha iyi olduğunu belirtmektedir. Bu strateji bebeklerin kalp atışını düşürerek ve uyumalarını kolaylaştırmaktadır.
Ağlamakta olan bebekleriyle 5 dakika boyunca yürüdükten sonra çalışmaya katılan kadınların neredeyse yarısı bebeklerini uyutmakta başarılı oldular.
Araştırmacılara göre: “Ağlayan bebekler gün içerisinde uyanıkken bile 5 dakika kucakta yürürken sakinleşmeye ve uyumaya daha meyillidirler.”
Bir sonraki zorlu aşama ise: uyuyan bebeği yatağa yatırmak.
Her ebeveynin bildiği üzere bu aşama çileden çıkartan bir aşamadır. Genellikle uyuyan bebeği yatağa koyduğunuz an bebek direkt uyanmakta ve o kadar uğraş boşa gitmektedir.
İlginç olan ise, araştırmaya katılan 5 dakika yürüyerek kucağına bebeğini alarak bebeğini uyutan ve çocuğunu yatağa yatırdıktan sonra bebeğin yanında duran kişilerin bebekleri uyanmamıştır. Ufak bir dokunuş ya da kapının kapanması bile bebeği uyandırmamıştır.
Deneylerden birinde uyuyan ve uyanmayan 13 ağlayan bebeğin 9’u yürü ve otur stratejisine göre yatağa yatırılmıştır.
“Güvenli bir şekilde bebeği taşımak için bakıcılar, bebeğin vücuduyla kendi vücuduna iyice kenetlemeli ve bebeğin kafasını desteklemelidir.” Diye belirtmektedir araştırmacılar.
“5 dakikalık yürüyüş düz, pürüzsüz, sabit olan ve tercihen ani dönüş veya durdurmaları olmayan bir yerde olmalıdır.”
Oturduktan sonra bir 5 dakika da bekleyerek bebeğin uyanma ihtimalini düşürün. Tabii her bebek farklıdır ama genel olarak baktığımız zaman yürümek, bebekleri sakinleştirmektedir.
Taşıma tepkisi olarak da bilinen yürürken kucaklama stratejisi insan yavrularında olduğu gibi diğer memeli yavrularında da görülmektedir. Özellikle farelerin kuyruk sallama hareketi vestibüler sistemlerini, ki bu sistem farelerin hareket, baş hizası ve yön duygusu hakkında bilgi sağlar, aktivite ederek uykuya geçmeyi kolaylaştırmaktadır.
Yazarların son dönemdeki çalışmalarına göre insan yavrularında da benzer bir durum ihtimali olabileceği söylenmiştir. Örneğin, yapılan bir deneyde anne, bebeğini karyolasında sallarken ki etkiyle yürürken kucaklamadaki etkinin aynı olduğu görülmüştür.
Tabii ki bu çalışma ufak ve keşif amaçlı yapılmıştır yani daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda bu çalışmalarda sadece annelere odaklanılmaktadır ve daha fazla değişken vardır (sesli sakinleştirme gibi).
Sonuçlar hareket halinde olmanın ağlayan bebekleri sakinleştirdiğini göstermektedir.

İlginç bir şekilde bebekler; ağlamıyorken, yürürken, kucaklama beklerken; ağlıyorken ki durumla aynı etkiyi vermemektedir. Araştırmacıların söylediğine göre bunun sebebi, ağlayan bebeklerin ağlamayan bebeklere göre daha çok yorgun olmasıdır.
Bu ise “taşıma tepkisinin refleksif vagal aktivasyonu (gevşeme, rahatlama) tetikleyerek uyumaya meyilli” olduğu durum demektir. Ebeveynler, çocukları kucaklayarak yürürken içsel memeli reflekslerinden faydalanırlar.
Bilim insanları çalışmaların daha ileriye gitmesini ve uykusuz ebeveynlerin çocuklarını sakinleştirmek için bilimsel yollar keşfedilmesini ummaktadır.
Bu çalışma Current Biology’de yayınlanmıştır.
Çeviren: Aleyna Melisa Şiranlı / Kaynak: ScienceAlert
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Bebekler Sarılmayla Yıllar Sonra Genetiklerinde Değişim Görüyor
Bebeği Ağlamaya Bırakmanın Çocuk Gelişimi Üzerinde Olumsuz Bir Etkisi Yoktur
Bebekler neden inek sütü içemez?
Çocuk Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Şey
Çocuk Gelişimi Nedir? Çocuğunuzun Gelişimi İçin Faydalı Bilgiler.