Akıllı Telefonunuzu Bir Robota Çevirmek Mümkün Müdür?
Yakın zamanda Intel’deki araştırmacılar bu soruya cevap veren ücretsiz bir tasarıma imza atarak bu soruya cevap verdiler. Evet, büyük bir ihtimalle mevcut akıllı cihazınız bir robotun gözü, kulağı ve aklını yönetebilecek güce sahip.
Intel mühendisleri Mathias Müller ve Vladlen Koltun, “Gelişmiş robotlar çok pahalı, hatta bacaklı robotlar veya endüstriyel kullanım amaçlı modeller lüks araba fiyatlarında. Piyasada en ucuz robot olarak bilinen Franka Emika veya Clearpath bile en az 10 bin dolara mal olmakta” diyorlar.
Robotların bu kadar pahalı olmasının nedeni ise tutarlı hesaplamalar yapabilmeleri için çok sayıda sensör ve mikro- işlemci kullanılması. Bu sayede içerideki aksamlar birbiriyle daha iyi iletişim kurarken dış dünyayı da daha doğru algılıyorlar. Bu teknolojik akşamların çokça kullanılması sebebiyle en ucuz robotlar bile aslında çok pahalıya satılıyor.
Müller ve Koltun ise bu durumu farklı bir bakış açısı ile ele almışlar. Günümüzdeki akıllı telefonların yüksek çözünürlüklü kameralarını, entegre-grafik işlemcilerini, sensörlerini ve güçlü işlem kapasitesine sahip anakartlarını robotlarla birleştirerek bu fiyatları aşağıya çekebilecek oldukça yetenekli robotlar yapma düşünesiyle OpenBot projesini başlatmışlar.
Google Cardboard fikrinden esinlenilen OpenBot projesi ile ucuza mal edilen robot gövdeleri, cep telefonumuzu gözü, kulağı ve aklı olarak kullanabiliyor. Ayrıca Intel bu planlarla birlikte tüm bu entegrasyonu sağlayan bir de yazılım geliştirmiş durumda. Böylece kullanıcılar 50 $ gibi bir masrafla elde ettikleri robotlarına akıllı telefonlarını takarak kolayca can verebilecekler.
Oldukça basit bir tasarıma sahip olan ve pille çalışan robotlar kısaca; 4 tekerlek, basit bir şasi (şaside mikro-kontrol mekanizmaları ve motorlar bulunuyor) ve tepe kısmında her telefonla uyumlu bir telefon tutucusundan oluşuyor.
Arduino Nano kart, 4 tane motor ve 4 tekeri ve motor sürücülerinin 25 dolara mal edildiği robotların ev tipi 3 boyutlu yazıcılarda biraz malzeme masrafı (5 dolar) yapılarak bir günde çıkarılması/basılması mümkün. 45 dakikalık kullanım ömrüne sahip lityum piller ise 21 dolar.
Yazılım Kısmı
Yazılım kısmına gelirsek, 2 parçalı bir yazılım sunan Intel birinci yazılımla içerideki Arduino Nano sistemi ile akıllı telefonun entegrasyonunu sağlarken ikinci yazılımla bir Android uygulaması sayesinde robotun GPS, veri aktarımı ve kamera kullanımı gibi detaylardan faydalanabilmesi için Android işletim sistemine bağlanıyor.
İkinci yazılım sayesinde robotun çevresinde olan biteni anlık olarak işleyebilmesi için açık kaynak kodlu yapay-zeka inşası Tensor Flow Lite AI devreye giriyor ve robotun insanları tanıyabilmesi, nesneleri algılayabilmesi ve hız/ mesafe ölçme gibi işlemleri doğru hesaplaması mümkün oluyor. Opsiyonel olarak, Bluetooth bağlantıya izin veren sistemde PS4 ve XBOX gibi oyun konsollarının kumandaları ile robotunuzu elle kontrol etmeniz de mümkün.
Otonom Navigasyon
Mühendislerin üzerinde durduğu bir diğer konu ise robotun kendi kendine yönlenme yetenekleri. Otonom Navigasyon sistemi sayesinde robot önünden giden birisini takip edebiliyor veya kendi kendine bir noktadan bir diğer noktaya önüne çıkan engelleri aşarak varabiliyor. Aşağıdaki videoda robotun önünden giden birisini kendi kendine takip ettiğini görebilirsiniz.
Nokia 2.2 gibi düşük seviye akıllı telefonlardan tutun da Huawei P30 gibi gelişmiş modellere kadar geniş bir yelpazeye entegre edilebilen 50 dolarlık bir robotun böyle bir yapay-zeka örneği sergilemesi kulağa basit gelebilir belki ama bu konuda çalışma yapan Müller ve Koltun gibi mühendisler için büyük ve önemli bir gelişme.
“50 dolarlık bir robot gövdesine entegre ettiğimiz akıllı telefon sayesinde robotumuz kendi kendine sizi takip edebiliyor ve önüne çıkan engelleri hesaplayarak aşabiliyor.
En düşük model olan Nokia 2.2 en kötü performansı sunsa da şaşırtıcı şekilde önündeki insanı çoğu zaman takip etmeyi başarabiliyor”. Diyen mühendisler “Yakın gelecekte düşük modeldeki akıllı cihazlarla bile daha karmaşık işlemleri daha doğru gerçekleştirebilen yapay-zeka ürünleri göreceğiz”. Diyerek otonom navigasyon konusundaki adımların önemini belirtiyorlar.
OpenBot’u daha önce yapılan “telefona entegre” robotlardan ayıran özelliğine gelecek olursak. Daha önce firmalar elbette akıllı cihazla entegre edilebilen robotlar üretti fakat hiçbirisi kullanılan telefonun kapasitesinin ötesine geçemedi. Ve yine o projelerde akıllı telefonlar kumanda olarak kullanılmanın dışında tüm robotun beyni olarak kullanılmadı.
Elbette yine hiçbirisi tamamen keyfinize göre şekillendirebileceğiniz bir tasarım özgürlüğü de sunmadı. Bu konuda “Umuyoruz ki sunduğumuz bu çalışma sonucunda düşük maliyetli robotlar dünyanın dört köşesinde eğitim alanında yeni fırsatlar yaratır. Ve bu robotların büyük oranda kullanıldığını görürüz.
Ayrıca şu an sunulan bu basit fikirlerin ileride hava araçları, su araçları ve benzeri başka biçimlere de dönüşeceğini düşünüyoruz”. Diyen araştırmacılar yakın gelecekte farklı biçimlerde robotların ortaya çıkacağını belirtiyorlar.
Basit fikirlerin çok büyük ve gelişmiş projelere temel olması oldukça yaygın bir durum aslında. Kim bilir, belki yakın gelecekte robotlardan oluşmuş güvenlik birimleri veya robot köpekler görürüz.
Robot garsonlar hızla yayılıyor bile!
Ceyhun Tokmak
Yorumlar 1