Dışkı ve idrardaki çeşitli hastalıkların belirtilerini tespit etmek için tuvalete takılabilen bir cihaz icat ettiğini iddia eden bilim insanları sayesinde tuvalete gitmek artık çok farklı bir hale geldi.
Klozet çanağının içine uyan aygıt, birikintileri analiz etmek ve verileri güvenli bir bulut sunucusuna göndermek için kameralar, test şeritleri ve hareket algılama teknolojisini kullanır.
Araştırmacılar, “akıllı tuvalet” teknolojilerinin genetik olarak hassas bağırsak sendromu, prostat kanseri veya böbrek yetmezliği gibi belirli rahatsızlıklara yatkın kişiler için yararlı olabileceğini söyledi.
Akıllı Tuvalet Teknolojisi
ABD’deki Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde profesör ve radyoloji başkanı olan Dr. Sanjiv Gambhir ve araştırmanın kıdemli yazarı şunları söyledi: “Konseptimiz 15 yılı aşkın bir geçmişe dayanıyor.
“Bunu gündeme getirdiğimde, insanlar gülüyorlardı çünkü ilginç ve aynı zamanda biraz garip bir fikir gibi görünüyordu.’’
Aygıt, dışkının temel biyokimyasal kompozisyonunu analiz eder. İdrar örneklerini fiziksel ve moleküler analizlere tabi tutar ve fiziksel analiz değerlendirmesini, Bristol Dışkı Grafiği’ne dayanarak yapar.
Araştırmacılara göre, örneklerden toplanan veriler, enfeksiyon ve mesane kanserinden böbrek yetmezliğine kadar 10 farklı hastalık türü için biyobelirteçleri ortaya çıkarabilir.
Sürekli Sağlık İzleme olarak bilinen bir kategoriye giren teknoloji, 21 katılımcı üzerinde test edildi. Ancak araştırmacılar, tuvalet sistemlerinin potansiyel sağlık yararlarının, büyük klinik çalışmalarda değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Dr. Gambhir ekledi: “Akıllı bir tuvalet ile ilgili olan şey, giyilebilir cihazların aksine, onu çıkaramamanız. Herkes tuvaleti kullanıyor. Bu kaçınılmaz durum, hastalık tespit cihazının değerini de tabi ki arttırıyor. ”
Teknoloji, kullanıcıları ayırt edebilmek için parmak izi taramasının ve garip bir şekilde anüsün görüntülerinin bir kombinasyonunu kullanır.
Gambhir,” Bütün mesele kesin, bireyselleştirilmiş sağlık geri bildirimi sağlamaktır, bu yüzden tuvaletin kullanıcıları birbirinden ayırdığına emin olmamız gerekiyordu ” dedi.
Yani tuvalet tarama yapan küçük bir tarayıcı kullanıyor. Evet, tahmin ettiniz. “Garip göründüğünü biliyoruz, ama anal baskınız benzersizdir.“
“Taramalar – hem parmak hem de parmaksız-kullanıcıları belirli verileriyle eşleştirmek için tamamen bir tanıma sistemi olarak kullanılıyor “
Ancak bu teknolojinin bir doktor veya klinik tanı yerine geçmeyeceğini de sözlerine ekledi.
İleriye dönük olarak, testleri kişiselleştirmeye çalışıyorlar. Böylece diyabetli birisinin idrarlarının glikoz için gözlenmesini sağlarken, genetik olarak mesane kanserine yatkın olan biri için de kan testi gözlenebiliyor.
Ayrıca dışkı örnekleri için moleküler analiz geliştirmeyi umuyorlar. “Bu biraz daha zor, ama biz bunun için çalışıyoruz,” dedi Gambhir. “Akıllı tuvalet, genellikle göz ardı edilen bir veri kaynağını kullanmanın mükemmel bir yoludur ve kullanıcının farklı bir şey yapmasına gerek yoktur.”