Şimdiye kadar kayıtlara geçmiş olan en büyük buz dağlarından bir tanesi Antartika’dan koptu. Kıbrıs adasının yaklaşık olarak üçte ikisi büyüklüğe sahip olan buz dağı, bölgede bulunan deniz ticaret yollarında sorun yaratabileceği endişesiyle gözlem altında tutuluyor.
Antartika’dan kopan dev buzul bloğunun yaklaşık olarak yüzölçümü 6 bin kilometrekareye denk geliyor. Amerikan uydularından bir tanesi buzdağını Larsen C Buz Sahanlığı ismiyle bilinen bölgeden geçerken görüntülemeyi başardı. Bilim insanları bu dev buzul kütlesinin kopmasını bekliyorlardı. Larsen buzulunda meydana gelen çatlama 10 yıldan uzun bir zamandır takip ediliyordu. Çatlaktaki ayrışma 2014 yılı itibariyle artış gösterdi ve bilim insanları her an kopuşun başlayabileceğini söylüyorlardı.


200 metreden daha kalın olan yassı buzdağı, kısa bir süre içerisinde uzak yerlere ulaşmayacak. Ancak bilim insanları buzdağının gözlenmesi gerektiği görüşünde. Akıntılarla ve esecek sert rüzgarlarla buzdağı Antartika’nın gemi güzergahının bulunduğu kuzey bölümüne gidebilir. Larsen buzdağı şimdiye kadar kayıtlara geçmiş olan en büyük 10 buzdağından bir tanesi. Ancak Antartika’da bulunan en büyük buzdağlarından oldukça küçük.
Uydular tarafından gözlemlenen en büyük buzdağı olan B-15 2000 yılında Ross Buz Sahanlığından kopmuştu ve kütlesi 11 bin kilometrekareye denk geliyordu. Kopmasından 6 yıl sonra dahi bu buzula ait olan parçalar Avusturalya açıklarından geçmişti.
Bugüne kadar belirlenen en büyük buz dağı ise 1956 yılında ABD donanmasına ait bir buz kıranın karşılaştığı 32 bin kilometrelik buzdağı. Ancak o dönem uydu teknolojisi gelişmediği için Belçika’nın yüzölçümünden daha büyük olan bu buzdağını doğrulayabilmek mümkün olmamıştı.
Şimdiki buzulun koptuğu Larsen C Buz sahanlığından 1986 senesinde 9 bin kilometrelik bir buzdağı daha ayrılmıştı. Genel itibariyle bu bölgeden kopan buz dağları Güney Georgia yakınlarındaki sığ kıta sahanlığında zaman içerisinde eriyorlar.