Mumyalama İçin Kullanılan Malzemeler: Kahire yakınlarında bir mezar odası kazan arkeologlar, eski Mısırlı mumyacılar, bütçelerine uygun özel anlaşmalar yapmak için müşterileri cezbeden, bilgili iş adamları olduklarını keşfettiler.
Sadece firavunlar ve diğer önemli kimseler için çalışmak bir yana, mumyacılar, farklı ihtiyaçlara hitap eden günümüz cenaze evlerinden farklı olarak, çeşitli sosyal sınıflardan müşterilere bir dizi farklı paket sunmak için farklı malzemeler kullandılar.
ilginizi çekebilir: Eski Mısır ‘da Hayat. Tüm detaylarıyla

Kahire’nin yaklaşık 20 mil (32 km) güneyinde yer alan ve aynı zamanda Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre en eski piramit olduğu düşünülen Basamaklı Piramit de dahil olmak üzere dünyanın önde gelen yerlerine ev sahipliği yapan Sakkara’da Mumyalama Atölyesi Kompleksi’nde yeni kanıtlar ortaya çıkarıldı.
Arkeologlar eski mumya atölyesinde M.Ö. 664-525’ten kalma yeni bir mezar odası buldular ve farklı fiyat noktalarında bedenleri mumyalamak için kullanılan çeşitli malzemelerin kanıtlarını keşfettiler.
Mısır devlet medya kuruluşu Al-Ahram Weekly ile yaptığı röportajda, Almanya’nın Tübingen Üniversitesi’nden bir Antik Mısır Bilimcisi olan Ramazan Hüseyin, “Rahip mumyacılar, her bütçeye gömü paketleri sunan profesyonel girişimcilerdi.” Dedi.
Mumyalama için kullanılan malzemeler

Ayrıca Hüseyin, bakanlık açıklamasında, mumyacıların profesyoneller, rahipler ve iş adamları olarak üçlü rolünü açıkladı.
“Birkaç papirüsten, vücudunun mumyalanması ve bir mezar veya tabut satın alınması da dahil olmak üzere bir ölen kişinin cenaze törenini düzenlemek için ödenen bir rahip ve mumyacı sınıfının var olduğunu öğrendik,” dedi.
Bakanlığa göre, yeni mezar odası 2018 yılında ilk kez kazılan atölyenin 30 metre yeraltında bulundu.
İçerisinde, biri Didibastett adlı bir kadına ait kötü korunmuş ahşap tabutlar vardı.
Birçok eski Mısırlı akciğerleri, midesi, bağırsakları ve karaciğerleri dört ayrı kavanozda gömülürken, Didibastett altı kavanozla gömülmüştü.
Bakanlığa göre, yapılan testler bu iki ek kavanozda insan dokusu olduğunu gösterdi ve uzmanlar, daha önce bilinmeyen bir şekilde mumyalandığına inanıyorlar.

Diğer mumyalanmış kalıntılar, o sırada önemli bir tanrı haline gelen Niut-shaes adlı bir yılan tanrıçası rahiplerine ve rahiplerine aittir.
Eski Mısır’da rahipler, onuruna inşa edilen tapınaklara bakmak gibi belirli bir tanrı veya tanrıçanın ihtiyaçlarına cevap vermekle görevlendirilmişlerdi.
Cesetlerden ikisi muhtemelen çok kültürlü eski Mısır toplumunun bir parçası olan Libya’dan geliyordu. Rahibelerden biri de 1939’dan beri Mısır’da bulunmayan yaldızlı gümüş bir maske takıyordu.
Arkeologlar ve kimyagerler ayrıca odanın içinde bulunan seramiklerdeki kalıntıları da test ettiler. İlk sonuçlar, katran, sedir reçinesi, balmumu ve hayvansal yağlar dahil olmak üzere mumyalamada kullanılan maddeleri ortaya çıkardı.
Ayhan Mete GÜNAY
Yorumlar 1