İlaçlar vücudumuzdaki proteinlere uzay araçlarının Uluslararası Uzay İstasyonuna sabitlenme şekli gibi bağlanırlar. Bu sürecin ayrıntılı olarak anlatılması, ilaçların nasıl çalıştığı ve yeni ilaçların hangi formda alınması gerektiği hakkında çok fazla şey ortaya çıkarabilir. West Virginia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, hücrelerimizde bulunan bir proteinin kristal yapısını haritaladılar ve ilk kez bir ilacın nasıl tutunduğunu belirlediler. Bulgular, Nature araştırma günlüğü olan Communications Chemistry ‘de yayınlandı.

Batı Virginia Klinik ve Çeviri Bilimi Enstitüsü tarafından finanse edilen bu çalışma “mitoNEET” adlı bir proteine odaklandı. Mito NEET, hücrelerimize enerji veren enerji santralleri gibi hareket eden mitokondrinin dış zarına yerleşir. Eczacılık ve Tıp Fakültesi ‘nde doçent olan Werner Geldenhuys, “MitoNEET, metabolik bazlı hastalıklar için yeni bir terapötik hedeftir ve Alzheimer hastalığı ve felç için hastalık modifiye edici tedavilere yol açabilir” dedi.
[Araştırmacılar Beyinde Alzheimer’a Karşı “Bağışık” Gibi Görünen Bir Bölüm Buldular]
“Bu protein, üstesinden gelmesi çok zor olan birçok hastalığı içerir: diyabet, felç, kalp hastalığı gibi şeyler.” Dedi. “Aslında proteinin henüz ne yaptığını bilmiyoruz, ancak hücrenin güç kaynağına (mitokondri) yakın bir yerde bulunuyor ve tüm bu hastalıkların kendilerine enerji akışı teması var.”
[Şeker hastalığı belirtisi ve Şeker Hastalığı Türleri Hakkında Genel Bilgiler]
Gelişmiş Foton Kaynağı’nı kullandılar
MitoNEET’in enerji süreçlerimizde oynadığı rolü keşfetmek için araştırmacılar mitoNEET’i hem aşırı eksprese bakterilerden hem de hayvan modellerinden izole ettiler. Daha sonra LASIX markası altında satılan ortak bir diüretik olan furosemide benzer 11 molekülü sentezlediler ve mitoNEET’i onlara maruz bıraktılar.
Araştırmacılar, mitoNEET’e bağlanan moleküllerin ardından atom-atom haritaları oluşturdular. Moleküllerin nasıl bir araya geldiğini tam olarak ortaya çıkarmak için Argonne Ulusal Laboratuvarı’nın Gelişmiş Foton Kaynağı ‘nı ( ultra parlak, yüksek enerjili X-ışınları ile örnekleri bombalayan) kullandılar. Ekip, moleküllerin proteinin bir parçasını oluşturan bir demir ve kükürt atomu kümesine girdiğini keşfetti.
Hollander, “Bu bulgular, birçok hastalıkta mitokondri ve biyoenerjetiklerin oynadığı rolü anlamaya devam etmemiz bakımından önemlidir.” Dedi.
“Mitokondriyal fonksiyonun, hedeflenen terapötikler yoluyla modülasyonu, ilaç keşfi için kritik bir yol olabilir.” MitoNEET’in hücresel fonksiyonunu anlamak, protein aktivitesini değiştirerek çalışan ilaçların performansını artırabilir.
Örneğin, ilacın moleküler yapısına fazladan bir oksijen grubu eklemek, mitoNEET’e bağını önemli ölçüde sıkılaştırabilir ve diğer hücresel proteinlerle istenmeyen bağlanmayı ortadan kaldırabilir.
İlacı alan hastalar için potansiyel sonuç? Semptomların azalması.
Çeviri: Ülkü Güngör
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190703171851.htm