Yeni bir araştırmaya göre, yaygın olarak kullanılan yapay tatlandırıcılardan bazıları, bağırsaklarımızdaki bakterileri bağırsak duvarlarımızı işgal ederek potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
Çalışma, birçok diyet ürününe eklenen yapay tatlandırıcılar hakkında hala anlamadığımız çok şey olduğunun altını çiziyor ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Birleşik Krallık’taki Anglia Ruskin Üniversitesi, Biyomedikal Bilimler Kıdemli Öğretim Üyesi ve Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi’nde bir basın açıklamasında yayınlanan araştırma hakkında bir makalenin baş yazarı Havovi Chichger, “Yapay tatlandırıcıların tüketimi konusunda çok fazla endişe var ve bazı araştırmalar tatlandırıcıların bağırsak mikrobiyotası olarak bilinen bağırsağı destekleyen bakteri katmanını etkileyebileceğini gösteriyor” dedi.
Ultra popüler sakarin*, sukraloz** ve aspartam*** da dahil olmak üzere tatlandırıcıların ilk kez iki tür bağırsak bakterisinin, E. coli ve E. faecalis’in patojenik hale gelmesine neden olduğu gösterildi.
Sakarin, yapay bir tatlandırıcıdır. Temel maddesi benzoik sülfinit olan sakarin, sakarozdan daha tatlı olup, izne bağlı olarak içki, şekerleme, ilaç ve diş macunu gibi ürünlerde tat vermek için kullanılır.
Sukraloz, yapay bir tatlandırıcı ve şeker ikamesidir. Yutulan sukralozun çoğu vücut tarafından parçalanmaz, bu nedenle kalorisizdir.

Aspartam, kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil ester olan bir tatlandırıcıdır. Kimyasal olarak aspartat ve fenil alanin aminoasitlerinden oluşmuş bir dipeptidin metil esteridir. Çay şekerinden 180 kat daha tatlıdır.
Bu patojenik bakteriler daha sonra bağırsakların duvarlarını kaplayan hücreler olan Caco-2* hücrelerine kendilerini bağlayabilir, devralabilir ve ardından öldürebilir.
Caco-2, insan kolorektal adenokarsinom hücrelerinin ölümsüzleştirilmiş bir hücre hattıdır. Öncelikle bağırsak epitel bariyerinin bir modeli olarak kullanılır.
Tek gereken, iki kutu diyet meşrubat konsantrasyonuna eşdeğer konsantrasyondu. Aslında, üç yapay tatlandırıcının tümü, her iki bakteri türünün de bağırsak duvarlarının hücrelerine yapışmasını arttırdı.
Her üç tatlandırıcı biyofilm oluşumunu da artırdı ve bu da onları antimikrobiyal direnç tedavisine daha az duyarlı hale getirdi.

Bağırsak duvarlarına saldıran patojenik bağırsak bakterileri gerçekten kötü bir haber olabilir. Önceki araştırmalar, bağırsak duvarını geçen E. faecalis bakterilerinin, daha yaygın olarak kan zehirlenmesi olarak bilinen septisemi de dahil olmak üzere bir dizi enfeksiyona neden olabileceğini göstermişti.
Chichger, “Bu değişiklikler, kendi bağırsak bakterilerimizin bağırsaklarımızı istila etmesine ve zarar vermesine neden olabilir, bu da enfeksiyon, sepsis ve çoklu organ yetmezliği ile bağlantılı olabilir.” Dedi.
Başka bir deyişle, içinde gerçek şeker bulunan alkolsüz içecekler, sonuçta daha sağlıklı bir seçenek olabilir.
Çeviri: Ceyda Yaşar