Asya’da İkinci Enfeksiyon Dalgası. Hong Kong, Singapur ve Çin gibi son günlerde enfeksiyonların sayısı düştükçe sıkı karantina politikasında esneklik göstermeye başlamıştı. Ancak en son rakamlar enfeksiyonlarda endişe verici bir artış gösterdi.
Hong Kong’da teyit edilen koronavirüs vakalarının sayısı sadece 10 gün içinde 225 artarak Pazartesi günü toplam 357’ye yükseldi.
7 milyonluk şehir, sosyal mesafe, okulları kapatma ve insanları evde tutma gibi kuralları en erken uygulayan veren ülkelerdendi, ancak denizaşırı ülkelerden insanlar ülkelerine döndükçe birçok yeni vakalar ortaya çıkmaya başladı.
Bilim İnsanları, Asya’da İkinci Enfeksiyon Dalgasının ‘Kaçınılmaz’ Olduğunu SöylüyorPandeminin başladığı Wuhan’da, şehire giriş çıkışlar yeni vaka olmaması ile açılmıştı. Bu karar sonrası ise wuhan şehrinde yeni vakalar görülmeye tekrar başladı. Benzer şekilde alınan kararlar sonrası Singapur ve Güney Kore’de de son günlerde bu artış gözlemlenmiştir.
İngiltere, ABD ve Fransız hükümetlerine danışmanlık yapan uzmanlar tarafından ikinci bir enfeksiyon dalgası öngörülüyordu; Imperial College London tarafından yapılan araştırma, bir aşı olmadan, normal yaşamdaki kısıtlamaların esnelitmesi ile böyle durumların sürekli olacağını göstermektedir.
Reading Üniversitesi’nde hücresel mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Simon Clarke, The Independent’e ikinci enfeksiyon dalgasının olacağının çok açık ve kaçınılmaz göründüğünü söyledi.
Doç. Dr. Simon Clarke: “Şu an elimizde bir virüs var ve yaptığı şeyi yapmaya devam edecek. Bu kadar basit. Hiçbir yere gitmiyor, gitse bile geri gelecektir. İnsanlar sanki Çinliler onu yenmiş gibi davranıyorlar. Öyle bir şey olmadı’’
“Bazı ülkelerde yerli vaka olmasa bile virüs tekrar seyahat kuralları esneklik gösterince geri edilecek.”
Birbirine bağlı bir dünyada yaşıyoruz

Buna, 14.yüzyılda veba pandemisinin ülkeye gemiyle geldiğini örnek verdi ve ekledi: “Bu kaçınılmaz, birbirine bağlı bir dünyada yaşıyoruz”.
Southampton Üniversitesi ‘nde coğrafya ve çevre bilimi profesörü Andrew Tatem şunları söyledi: “Çin’den bir sonraki salgında hangi kısıtlamaların, ne zaman, nerede, kimin için ve neyin yerinde kalması gerektiğiyle ilgili çok önemli dersler aldık . Wuhan büyük bir salgın yaşarken, Çin’deki insanların büyük çoğunluğu hastalığa yakalanmamıştı.’’
Hong Kong hükümetinin Sars soruşturmasının eş başkanı Hong Kong Üniversitesi’nden Prof. Sian Griffiths, Wuhan’da yeni vakaların önemli ölçüde azaldığının hoş bir haber olduğunu söyledi ancak şunları ekledi: “Kamu sağlığı yetkilileri için sıkı önlemler şart çünkü, enfeksiyonun hafif atlatanların tespit edilememesi nedeniyle tekrar vaka sayısı artabilir”
Hong Kong’da vakaların ikinci dalgası,okulların çoğu ülkede tatil edilmesiyle evlerine dönen öğrencilerden kaynaklanıyor olabilir. Son pozitiflerden bazıları dışarıdan gelen vakalar olduğundan, hepsinin daha fazla yayılmayı önlemek için iki hafta boyunca karantinaya alınması önerildi.
“Hong Kong barlarda ve restoranlarda alkol satışını yasaklandı ve kapatıldı. Ancak yine kapatmayıp evde kal çağrısına uyulmazsa çok sert önlemler alınacak.”
Hükümet, Hong Kong’a yurt dışından geri dönen vatandaşlarına test yapacak ve gerekli durumlarda hastaneye kaldıracak.
Bu ayın başlarında yayınlanan Imperial College araştırması, alınan önlemlerin (virüsü başarıyla tedavi eden bir aşı veya ilaç olmadan) 18 aya kadar sürebileceğini öne sürdü.
bu bilgiler için çok teşekkür ederiz.