Virüsler son zamanlarda çok fazla baskı görüyor olabilir, ancak bize yardımcı olabilecek bazı türlerin de olduğunu hatırlamak önemlidir. Bakteriyofajlar (veya sadece fajlar) bakterileri avlayan virüslerdir. Ve şimdi bilim insanları bunları diyabetik ayak ülserlerindeki Golden Staph enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullandılar.
Bakteriler uzun zamandır bizim düşmanımızdır, ancak antibiyotiklerin icadından bu yana biraz boşvermiş olabiliriz. Şimdi, bu varlıklar en iyi ilaçlarımıza karşı hızla direnç geliştiriyorlar. Ve bu devam ederse en temel enfeksiyonlar bile bir kez daha hayatı tehdit edebilir.
İlginizi çekebilir: Bakteri Nedir? Bakteriler, İnsan Sağlığını Nasıl Etkiler?

Yeni antibiyotikler her zaman geliştirme aşamasındadır, ancak uzun vadede üstünlük sağlamak için yepyeni stratejilere de ihtiyaç duyulacaktır. Ve faj tedavisi onlardan biri olabilir.
Gezegendeki en bol yaşam formları arasında fajlar, bakterileri enfekte eden ve çoğaltan küçük virüslerdir. Bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede, pnömoni için solunabilir tedavi biçimlerini alarak, gıda kaynaklı böcekleri öldüren malzemeleri ambalajlamada ve gıda zehirlenmesi semptomlarını gidermek için hafif içkilerde umut verici olduklarını kanıtladılar.
Bu yaralar tedavi edilmezse uzuv kesimine ve hatta ölüme neden olabilir.
Yeni çalışma için, Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nden araştırmacılar, diyabetik ayak ülserlerini enfekte edebilecek bakterileri hedeflemek için fajlar kullandılar. Bu yaralar çok sayıda diyabetli insanı etkileyebilir ve enfekte olursa ve tedavi edilmezse uzuv kesimine ve hatta ölüme neden olabilir. Buradaki artı işaretindeki bakteri, Staphylococcus aureus’un endişe verici derecede yaygın bir türüdür ve birden fazla ilaca dirençlidir. Ve ona Golden Staph takma adını kazandırır. Araştırmacılar, bu bakteriye saldıran üç fajdan oluşan bir içecek karıştırdılar, ardından bunu farelerde enfeksiyonlu ayak ülserlerine topikal bir çözelti olarak uyguladılar. Ve işe yaradı.
Çalışmanın ortak yazarı Garedew Kifelow, fajlar bakteri yükünü etkili bir şekilde azalttı ve çoklu ilaca dirençli S aureus enfeksiyonunda yara iyileşmesini önemli ölçüde iyileştirdi,”dedi.Ekip, fajları, bu tür enfeksiyonlar için hala en yaygın kullanılan antibiyotik vankomisine karşı test etti. Ancak, bakteriler buna karşı giderek daha dirençli hale geliyor.

Başka hiçbir yan etki de kaydedilmedi. Ancak bu tür bir tedavinin insanlara yardımcı olmasından önce çok daha fazla test yapılması gerekecek. Faj tedavisi, topikal tedavilerin yanı sıra başka biçimler de alabilir.
Çalışmanın ortak yazarı Peter Speck,
“Araştırmamızın bir sonraki adımı, fajları bir sargıya bağlamak ve düzgün bir antibakteriyel pansuman yapmak ve Golden Staph’a karşı spesifik işlem yapmaktır” dedi.
“Böyle bir pansuman yapmak için kullanılan teknoloji var. Büyük bir avantajla birlikte, bağlı fajların oda sıcaklığında saklandığında bile bir yıl boyunca geçerli kalması, bu yaklaşımı hastanelerde ve kliniklerde, kırsalda ve uzak yerlerde bile kullanım için ideal hale getiriyor.”
Araştırma BMC Microbiology dergisinde yayınlandı.
Ayhan Mete GÜNAY