Kıymık, çok sivri ve çok küçük diken gibi, tahta veya kemik p∂rçasıdır. Cildinize batan bir kıymık çıkarılmazsa vücudunuza ne olur? işte yepyeni bir kıymık araştırması.. Keyifli okumalar.
Yaz veya bahar aylarında dışarıda ayakkabılarınızı çıkartıp çιplak ayakla dolaşmak özgür hissettirebilir, ta ki bir kıymık ayağınıza girene kadar.
Fakat o kadar küçük veya o kadar derine sıkışmış ki çıkarmak neredeyse imkansız.
Peki, Kıymık Orada Kalırsa Ne Olur?

Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi’nde sertifikalı bir pratisyen hemşire olan Ashley Jones, vücutta bir kıymık bırakmanın enfeksiyon için bir geçiş yolu sağlayabileceğini bu yüzden beklemenin çok da iyi olmadığını söylüyor.
Jones, “Cilt, enfeksiyonlardan bizi koruyan fiziksel bir bariyerdir. Yani cildimize giren bir kıymık dışarıdaki bakterilerin bu bariyeri aşmasını kolaylaştırır.” dedi.
Bu bakteriler belki de kıymığın üstündedir ve böylece rahatlıkla kan dolaşımına girebilir hatta diğer bakterilerin de girmesi için kapı açabilir.
Enfeksiyona yol açan tetanos bakterileri (clostridium tetani) de bu bakteriler arasında. Tetanos,aşılanmayan veya aşının etkisi geçmiş bir kişinin vücuduna girerse sinir sistemine zarar veren toksinler salgılayabilir.
Jones enfeksiyon riski sebebiyle insanlara kıymığı bulunduğu yerden çıkarmalarını ve eğer kolay çıkaramazlar ise tıbbi yardım almalarını öneriyor.
Miami’deki Nicklaus Çocuk Hastanesinin pediatri başkanı Dr. Jefry Biehler bu tavsiyeyi yineledi. Evde cildin derisine gömülmüş bir kıymığın çıkarılması çok fazla kanamaya neden olacaksa, profesyonellerin temiz ve steril aletler kullanarak kıymığı çıkarabilecekleri bir sağlık merkezine gidin.
Kıymık, iltihaplı bir reaksiyona neden olabilir.
Biehler “kıymık çıkarılmazsa, vücut istilacıyı emmez veya p∂rçaIamaz. Aksine, muhtemelen kıymıkları dışarı itmeye çalışır” diyor.
Kıymık, iltihaplı bir reaksiyona neden olabilir. Bu da o bölgede şişlik ve kızarıklık anlamına gelir. Dahası, iltihabın torbası kıymığı dışarı atmaya da yardımcı olabilir.

Eğer iltihap reaksiyonu birkaç gün veya haftalarca devam ederse, o bölgede ‘granülom’ denilen bir yumru oluşur. Bu, bağışıklık hücrelerinin vücudun çıkaramadığı yabancı nesneyi çevreleyerek vücudu ondan koruduğu bir tür kabarcıktır.
Biehler, vücudun ciltte bulunan bir kıymığı, iltihaplı bir tepkiye neden olmadan bazen doğal olarak dışarı çıkarabildiğini söyledi. Diğer zamanlarda, kıymık sonsuza kadar ciltte kalabilir.
Biehler, hemşire arkadaşlarından birinin elinde 40 yıllık küçük bir kıymığın olduğunu belirtti. “Onu hissedebiliyorsun, hareket ettirebiliyor… [ancak] bu onun acı çekmesine neden olmuyor. 40 yıldır iyi durumda.” dedi. Kıymığın ilk fark edildiği zamanki kadar büyük bir enfeksiyon riski taşımadığını, çünkü cildin kıymığın üstünü kapadığını belirtti.
Biehler, “Bir doktor tarafından görülmesi gerekenler, çıkarılması gerekenler ve orada bırakılabilecekler arasında ince bir çizgi var.” dedi. Fakat evin çevresinden ya da ahşap gibi bitkisel malzemelerden oluşan kıymıkların, “genellikle dışarıya çıkarılmasına ihtiyaç var, çünkü vücut buna tepki verir.” diye ekledi.
O, cilde yerleşen yabancı cisimler – özellikle çocuklarda ve enfeksiyonlara daha yatkın olabilecek yaşlılarda – her durumda bir sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmelidir diyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Erkeklerde Yaşanan Ayak Ağrıları ‘Saç Kıymığı’ Rahatsızlığından Olabilir
- Cerrahlar, Bir Bebeğin Beyninde Olgunlaşmış Diş Şeklinde Bir Tümör Buldular
- Hastanın Kafatasını Açan Cerrahlar Beklenmedik Bir Ziyaretçi ile Karşılaştı
- Bebek kafatasları doğum sırasında ne kadar ezilir? 3D görüntüleri ortaya çıkarıldı
Çeviri: Zehra AYDIN