Bavyera Mezarlıklarında Hayvan Sütü Kalıntısı İçeren Bebek Kapları Bulundu. Bir grup bilim insanı, tarih öncesi zamanda bebeklerin hayvan sütüyle beslendiğini keşfetti. Zamanın kil kaplarından günümüzün biberonlarına… Hatta bu kaplar pençeli hayvan figürlerindeydi.

Avusturya Bilim Akademisi Avrupa ve Doğu Medeniyetleri Enstütüsü’nden Dr. Katharina Rebbay-Salisbury, bir demecinde şöyle diyor: “Antik çağlarda bebek sahibi olmak pek de kolay değildi. O dönem anneliğinin bebekleri hayatta tutmayı başarabilen engin kültürel birikimlerini araştırıyoruz.”
Araştırmacılar Bavyera’daki kazılarda bulunan çocuk mezarlarından çıkmış 3 adet kabı incelediler. Ancak kapların bebeklerle beraber gömülmesi, biberonların atası olduklarını tek başına kanıtlamaya yetmez.
Tarih Öncesinden Kalma Biberonlar Keşfedildi!Anne sütünü saklamak, veya hastaları beslemek için de kullanılmış olabilirlerdi. Bu konuyu açıklığa kavuşturabilmek için, ekip teknolojik yöntemlere başvurdu.
Bulunanlar, kimyasal testlerin yardımıyla incelenip neolitik dönemden (MÖ 5.000) kalma bu kapların içinde kalan tortuların yapısı araştırıldı.
Süt ısıtılınca içindeki yağ kaba yapışıyor ve binlerce yıl bu şekilde kalabiliyor. “Nature” dergisinde yayınlanan makaleye göre tespit edilen süt moleküllerinin sığır, koyun veya keçilere ait olduğu anlaşılıyor.
Bristol Organik Jeokimya Bölümü profesörü Richard Evershed: “Bu, kalıcı biyomoleküler bilginin ışığında incelenen tarih öncesi insan yaşamının günümüz yaşamına benzerliğini ortaya koyan bir çalışma.”
Bebekler ya anne sütü ile besleniyordu. Ya da Sütten kesildikten Sonra hayvan sütüyle besleniyordu
Araştırmacıların görüşüne göre bebekler ya anne sütü yerine hayvan sütüyle besleniyordu, ya sütten tamamen kesilip başka besinlerle besleniyordu, ya da her iki senaryo da mümkündü.
Önceki çalışmalar, bebeklerin kemiklerinden alınan örneklerle beraber anne sütünden kesilip hayvan sütüyle beslendiğini ve bunu yaklaşık 7.000 yıl önce yapabildiklerini kanıtlıyordu ancak neden yaptıklarını ve nasıl yapabildiklerini anlayamıyorlardı.
“Bunlar bebeklerin binlerce yıl önce nasıl beslendiklerine dair çok küçük, ancak değerli bilgiler.” diyor araştırmanın baş yazarı Dr. Julie Dunne.
Bebekleri hayvan sütüyle besleme cesaretini sadece hayvancılık bilgisi üst seviye olan toplumlar gösterebilir.

Sonuç olarak, hayvan sütü kullanımı dünyanın bazı yerlerinde beslenmeyi arttırmış ve emzirmesi mümkün olmayan annelerin çocukları hayvan sütüyle beslendiğinden doğum oranlarını yükseltmiştir.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Arkeoloji Nedir? Arkeolojinin Diğer Bilimlerle İlişkisi
- Arkeolojinin Tarihi
- Kudüs Yakınında 10.000 Yıllık Çatalhöyük Benzeri Neolitik Şehir Bulundu
- Dünyanın en önemli arkeolojik buluntuları
Çeviri : Celal ÜSTEL