Bebeklerin yumuşak, hassas cilde sahip olması nedeniyle, onları doğrudan vücutlarına bantlanan tıbbi biyo-algılayıcılarla donatmak iyi bir fikir değil. Bu nedenle bilim insanları, alternatif olabilecek şeyleri bebeklerin tükürüğündeki glikoz seviyelerini ölçen akıllı emzik formunda geliştirdiler.
Konsept kanıtlama cihazı California-San Diego Üniversitesi’nden Prof. Joseph Wang ve İspanya Alcalá Üniversitesi’nden Prof. Alberto Escarpa tarafından yönetilen bir ekip tarafından yaratıldı.
Bebeklerin Glikoz Seviyelerini Ölçmek İçin Tasarlanmış “Akıllı Emzik”
Temel olarak fikir şöyle: bir bebek emziği emdiğinde, ağız hareketleri ile cihazın ucundaki dar bir kanala tükürük pompalar.
Bu sıvı, cihazın tabanındaki bir elektrokimyasal tespit bölmesinde sona erer. Bu bölmede elektrot şeridine bağlanmış bir enzim tükürükte bulunan herhangi bir glikozu zayıf bir elektrik sinyaline dönüştürür.
Oluşan sinyal, sinyalin gücüne bağlı olarak tükürük glikoz seviyelerini belirleyen bir akıllı telefon uygulaması kullanılarak ve kablosuz olarak algılanır. Tükürükteki glikoz seviyeleri, kan dolaşımındaki seviyelerle ilişkilidir.

Tipik olarak, mevcut teknolojiyi kullanarak bir bebeğin glikoz seviyelerini izlemek için bebeğin hastaneye götürülmesi ve deriyi delerek algılayıcının bağlanması gerekir. Bu algılayıcı deri hücreleri arasındaki interstisyel sıvı içindeki glikozu tespit eder.
Emzik teknolojisi bir kez geliştirildiğinde, aynı verileri elde etmek için çok daha az girişim ve daha az ızdıraplı bir yol sağlayabileceği umuluyor.
Cihaz henüz bebekler üzerinde test edilmemiş olmakla birlikte tip 1 diyabetli yetişkin gönüllülerde değişen glikoz seviyelerini doğru bir şekilde ölçmüştür. Gelecekte, diğer hastalıklarla ilişkili biyolojik belirteçleri de tespit edip ölçebilir.
Araştırma yakın zamanda Analytical Chemistry dergisinde yayınlanan bir makalede sunulmaktadır.
*İnterstisyel akciğer hastalığı, akciğerlerde benzer belirtilere ve değişikliğe neden olan bir grup akciğer rahatsızlığının tıbbi terimidir. İnterstisyel akciğer hastalığı, akciğerlerde iltihaplanmaya ve bazen de skarlaşmaya neden olur.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Saygılarımla.
Duygu Ardıç