Evrendeki bütün nesnelerin arasında en karmaşık olanı insan beynidir. Samanyolu galaksisinde ne kadar çok yıldız varsa beyninde de o kadar çok nöron vardır. Yani, aslında buna şaşırmamız gerek. Bilim dünyasında beyin ve zekâ konusunda kat edilen büyük ilerlemelere rağmen bir şekilde tıkanıp kalıyoruz.
Ama en azından sinirbilimin önemli gizemlerini kavramaya ve onlara hitap etmeye başlıyoruz.
Bu 10 soruya verilen kısmi cevaplar bile, kim olduğumuzu tanımlayan kabaca üç kiloluk gri ve beyaz madde kütlesi hakkındaki anlayışımızı yeniden yapılandırabilir.
Beyin Hakkında Henüz Çözülmemiş 10 Gizem; Beyin yakan sorular
- Bilgi Sinirsel Aktivitede Nasıl Kodlanır?
- Anılar Nasıl Depolanıyor ve Erişiliyor?
- Beyindeki Temel Aktivite Neyi Temsil Ediyor?
- Beyin Geleceği Nasıl Öngörüyor?
- Duygu Nedir?
- Zeka Nedir?
- Zaman Beyinde Nasıl Temizlenir?
- Beyin Neden Uyur ve Neden Rüya Görür?
- Beynin Uzmanlaşmış Sistemleri Birbirleriyle Nasıl Entegre Oluyor?
- Bilinç Nedir?
1. Bilgi Sinirsel Aktivitede Nasıl Kodlanır?

Beynin uzmanlaşmış hücreleri olan nöronlar, dış zarlarında kısa voltaj yükselmeleri üretebilirler. Bu elektriksel titreşimler, beynin başka yerlerinde kimyasal sinyallerin salınmasını sağlamak için akson adı verilen özel uzantılar boyunca seyahat ederler.
Bu ikili; ne görüyorum? Aç mıyım? Hangi yöne dönmeliyim? gibi bilgileri taşıyor gibi görünüyor. Fakat, bu milisaniyelik voltaj kesitlerinin arkasındaki kodlama nasıl? Bu yükselişler beyinde farklı zaman ve yerlerde farklı anlamlara gelebilir.
Merkezi sinir sistemi kısımlarında (beyin ve omurilik) ani artış oranları bir rengin veya yüzün varlığı gibi açıkça tanımlanabilir dış özelliklerle ilişkilidir. Periferik sinir sisteminde, daha fazla artış daha fazla ısı, daha yüksek bir ses veya daha güçlü bir kas kasılması olduğunu gösterir.
Ancak beynin derinliklerine indikçe, anımsama, değer yargıları, olası geleceklerin simülasyonu, bir eş arzusu gibi daha karmaşık fenomenlere karışan nöron popülasyonlarını buluruz. Zihinsel bilginin tekli hücrelerde değil, hücre popülasyonlarında ve aktivite modellerinde depolanması muhtemel.
Bununla birlikte, şu anda hangi nöronların belirli bir gruba ait olduğunu bilmek tam olarak mümkün değil; daha da kötüsü, mevcut teknolojiler (ince elektrotları doğrudan beyne sokmak gibi) aynı anda birkaç bin nöronu ölçmek için uygun değil. Bir nöronun bile bağlantılarını izlemek de kolay değildir örneğin; Korteksteki tipik bir nöron, yaklaşık 10.000 başka nörondan girdi alır.
2. Anılar Nasıl Depolanıyor ve Erişiliyor?
Birinin adını öğrenmek gibi yeni bir olguyu öğrendiğimizde beynimizin yapısında fiziksel değişimler olur. Ancak henüz bu değişikliklerin tam olarak ne olduğunu, sinapsların ve nöronların geniş denizlerinde nasıl düzenlendiğini, bilgiyi nasıl somutlaştırdıklarını veya on yıllar sonra geri alınmak için nasıl okunduklarını tam olarak anlamıyoruz. Zorluklardan biri birçok anı çeşidinin olması.
Beyin kısa süreli anı ile (bir telefon numarasını yalnızca arayana kadar akılda tutmak gibi) uzun süreli anıyı (geçen doğum gününüzde ne yaptığınız gibi) ayırıyor gibi görünüyor. Uzun süreli hafızada, deklaratif anılar (isimler ve gerçekler gibi) deklaratif olmayan anılardan farklıdır (bisiklet sürmek, bilinçaltı mesajından etkilenmek gibi) ve bu genel kategorilerin arasında sayısız alt tür vardır.
Farklı beyin yapıları farklı türlerde öğrenme ve hafıza şekillerini destekler ve beynin zarar görmesi diğerlerini etkilemeden bir çeşidin kaybolmasına neden olabilir.
Hafızanın en büyük sırrı
Yine de, benzer moleküler mekanizmalar bu hafıza türlerinde çalışıyor olabilirler. Hemen hemen tüm hafıza teorileri anı depolamanın beyin hücreleri arasındaki küçük bağlantılar olan sinapslara bağlı olduğunu öne sürüyor. İki hücre aynı anda aktif olduğunda aralarındaki bağ güçlenir. Aynı anda aktif olmadıklarında bu bağ zayıflar ve bu sinaptik değişikliklerin dışında bir ilişki ortaya çıkar.
Örneğin, deneyim kahvenin kokusu, tadı, rengi ve sıcaklığının hissi arasındaki bağlantıyı dört katına çıkarabilir. Bu hislerin her birine bağlı nöron popülasyonları tipik olarak aynı anda aktive olduğundan aralarındaki bağlantılar kahvenin tüm duyusal bağlantılarının sadece koku tarafından tetiklenmesine neden olabilir. İlgili makale: Uyku Sırasında Öğrenmeyi Geliştirmek İçin Zahmetsiz Bir Numara
Ancak sadece ilişkilere ve nöronlar arasındaki güçlendirilmiş bağlantılara bakmak hafızayı açıklamak için yeterli olmayabilir. Bir melodiyi ezberlediğinizde, notaları değil, notalar arasındaki ilişkileri kodlarsınız, bu yüzden şarkıyı farklı bir şekilde kolayca söyleyebilirsiniz.
Anıları hatırlama işlevi depolama işlevinden çok daha karmaşıktır. Sizlere Kemal Sunal’ı sorsam cevabı anında aklınıza gelir. Henüz hatırlama işlevinin nasıl bu kadar hızlı olduğu hakkında ortaya atılmış iyi bir teori bulunmamakta. Hatırlama işlemi hafıza istikrarsız bir hale de getirebilir. Geçmiş bir olayı hatırladığınızda, bellek geçici olarak silinmeye açık hale gelir.
3. Beyindeki Temel Aktivite Neyi Temsil Ediyor?
Sinirbilimciler şimdiye kadar çoğunlukla beyin aktivitesinde laboratuvarda sunabileceğimiz resim, dokunma veya ses gibi uyaranlarla ilişkili değişiklikleri araştırdılar. Ancak beynin dinlenme halindeki aktivitesi (temel aktivite), zihinsel yaşamlarımızın en önemli hali olabilir. Uyanık, istirahat eden beyin, vücudun kütlesinin sadece yüzde 2’sini oluşturmasına rağmen, vücudun toplam oksijeninin yalnızca yüzde 20’sini kullanır.
Temel aktivitenin bir kısmı, arka planda beyin yeniden yapılandırma bilgisini temsil edebilir, gelecekteki durumları ve olayları taklit edebilir veya anıları manipüle edebilir. Anımsamalar, duygular, güdüler, planlar gibi umursadığımız çoğu şey harici bir uyaran ve ölçülebilen açık çıktı olmadan ortaya çıkabilir.
Başlangıçtaki aktivite hakkında bir ipucu, bir kişinin hedefe yönelik bir görevi gerçekleştirmeden hemen önce bazı beyin bölgelerinde aktivitenin azaldığını gösteren nörogörüntüleme deneylerinden geliyor.
Bilinçli yaşamınız uyanık bir rüya mı?
Azalan alanlar, görevin ayrıntılarına bakılmaksızın aynıdır ve bu alanların kesinti sırasında temel programları çalıştırabileceğini, tıpkı bilgisayarınızın yalnızca başka bir yerde kaynaklara ihtiyaç duyulmadığı zamanlarda disk birleştirme programı çalıştırabileceğini ima eder.
Geleneksel algı görüşüne göre, dış dünyadan gelen bilgiler duyulara dökülür, beyinden geçer ve bilinçli olarak görülür, duyulur ve hissedilir hale gelir.
Ancak birçok bilim insanı, duyusal girdinin sadece beyinde devam eden iç aktiviteyi revize edebileceğini düşünmeye başlıyor.
Örneğin, duyusal girdinin algı için çok da gerekli olmadığını unutmayın, rüya sırasında gözleriniz kapalı olduğunda, zengin görsel deneyimin tadını çıkarmaya devam edersiniz. Uyanık durum esasen rüya durumuyla aynı olabilir, sadece kısmen dış uyaranlarla tutturulmuş olabilir. Bu görüşe göre, bilinçli yaşamınız uyanık bir rüyadır.
4. Beyin Geleceği Nasıl Öngörüyor?
Bir itfaiye şefi yeni bir yangıyla karşılaştığında, adamlarını en iyi şekilde nasıl konumlandıracağına dair hızlı tahminlerde bulunur.
Filozof Karl Popper’ın dediği gibi, geleceğin bu tür simülasyonlarını gerçekte denemeye çalışma riski ve masrafı olmadan yürütmek, “hipotezlerimizin bizim yerimizde ölmesine izin verir”.
Bu nedenle, olası geleceklerin emülasyonu, akıllı beyinlerin yatırım yaptığı kilit işlerden biridir. Yine de beynin gelecekteki simülatörünün nasıl çalıştığı hakkında çok az şey biliyoruz çünkü geleneksel sinirbilim teknolojileri beyin aktivitesini zihinsel emülasyonlarla değil açık davranışlarla ilişkilendirmek için en uygun olanıdır.
Bir fikir, beynin kaynaklarının sadece uyaranları işlemeye ve bunlara tepki vermeye (bir topun size gelmesini izlemeye) değil, aynı zamanda bu dış dünyanın iç modelini oluşturmaya ve şeylerin nasıl davrandığına dair kuralları çıkarmaya (topların nasıl davrandığını bilmek) da kendini verdiğini öne sürüyor.
İç modeller sadece yakalama gibi motor hareketlerde değil aynı zamanda algıda da rol oynayabilir. Örneğin görme, sadece retinanın girdisinden değil, beyindeki önemli miktarda bilgiden yararlanır.
Birçok sinirbilimci, son birkaç on yılda, algının sadece bir hiyerarşi yoluyla veri bitleri oluşturmakla değil, aynı zamanda gelen duyusal verileri dahili olarak oluşturulan beklentilerle eşleştirerek ortaya çıktığını ileri sürmüştür.
Fakat bir sistem dünya hakkında iyi tahminler yapmayı nasıl öğrenir? Hafıza sadece bu amaç için var olabilir. Bu yeni bir fikir değil: İki bin yıl önce, Aristoteles ve Galen hafızayı gelecek için başarılı tahminlerde bulunmanın bir aracı olarak vurgulamışlardır. Hayatınızla ilgili anılarınız bile, sabitlenmiş ve böylece belirli bir yönde akması muhtemel olan özel bir öykünme alt türü olarak anlaşılabilirler.
5. Duygu Nedir?
Beyinler hakkında bilgi işleme sistemleri olarak sık sık konuşuruz, ancak duygu, motivasyon, korku ve umutlar gibi işlevleri olmayan beyinler eksiktir. Duygular belirgin uyaranlara ölçülebilir fiziksel tepkilerdir örnek olarak korkuya eşlik eden artmış kalp atışı ve terleme, bir kedinin varlığında bir sıçanın donma tepkisi veya öfkeye eşlik eden ekstra kas gerginliği verilebilir.
Öte yandan, duygular bazen bu süreçlere eşlik eden öznel deneyimlerdir: mutluluk, kıskançlık, üzüntü, vb. Duyguların büyük ölçüde bilinçsiz makineler kullandığı görülüyor, örneğin, duygu ile ilgili beyin alanları, özneler yüzün görüldüğünden habersiz olsalar bile, kısa bir süre sunulan ve daha sonra hızla maskelenen kızgın yüzlere cevap vereceklerdir.
Kültürlerde temel duygu ifadesi çok benzerdir ve Darwin ‘in gözlemlediği gibi, aynı zamanda, memelilerde arasında da benzerdir. Korku, öfke veya ebeveynlik sevgisi gösterirken insanlarda, sürüngenler ve kuşlar arasında bile fizyolojik tepkiler arasında güçlü benzerlikler var.
Modern görüşler, duyguların sonuçlara hızla değer atan ve basit bir eylem planı sağlayan beyin durumları olduğunu öne sürer. Böylece duygu, uygun eylemleri başlatan hızlı ve otomatik bir özetleme yapan bir hesaplama türü olarak görülebilir.
Bir ayı size doğru hızla koşarken, yükselen korku beyninizi yapabileceği tüm diğer şeyler yerine doğru şeyleri yapmaya (bir kaçış yolu belirleme) yönlendirir. Algı söz konusu olduğunda, bir nesneyi, örneğin bir bant rulosundan ziyade bir örümcekse, daha hızlı bir şekilde tespit edebilirsiniz. Bellek alanında, duygusal olaylar, amigdala adı verilen bir beyin alanını içeren paralel bir bellek sistemi tarafından farklı şekilde düzenlenirler.
6. Zeka Nedir?
Zekânın birçok farklı şekli vardır, ancak zekanın biyolojik olarak ne anlama geldiği bilinmemektedir.
- Milyarlarca nöron, bilgiyi manipüle etmek, yeni durumları simüle etmek ve önemsiz bilgileri silmek için birlikte nasıl çalışır?
- İki kavram birbirine “uyduğunda” ve aniden bir soruna çözüm bulduğunuzda ne olur?
- Filmdeki katilin aslında şüphelenilmemiş eş olduğunu aniden saptadığınızda beyninizde ne olur?
- Zeki insanlar bilgiyi daha damıtılmış, daha çeşitli veya daha kolay ulaşılabilir bir şekilde mi saklarlar?
Hepimiz yakın gelecekte akıllı robotlar vaadiyle büyüdük, ancak bugün Roomba robotik elektrikli süpürgeden biraz daha iyiyiz. Neyi yanlış yaptık?
Yapay zekanın zayıf performansını açıklamak için iki mümkün neden var; Ya beyin fonksiyonunun temel prensiplerini yeterince bilmiyoruz ya da birlikte çalışan yeterince nöronu simüle edemedik. Eğer kincisi doğruysa, bu iyi bir haber çünkü hesaplama her yıl daha ucuz ve daha hızlı hale geliyor. Bu nedenle hane halkımızı etkili bir şekilde etkileyebilen Asimovian robotlarıyla hayatın tadını çıkarmaktan çok da uzakta olamayız. Şu anda, robotlarımız deniz salyangozlarından biraz daha zeki ve onlarca yıl süren akıllı araştırmalardan sonra bile, figürleri bir bebeğin beceri seviyesindeki bir arka plandan zar zor ayırt edebiliyorlar.
Son deneyler
Son deneyler, zekanın kısa süreli bellek kapasitesiyle, bilişsel çatışmayı hızlı bir şekilde çözme yeteneğini veya gerçekler arasında daha güçlü ilişkileri saklayabilme yeteneğini araştırıyor ve elde edilen sonuçlar henüz kesin değil. Saklanan bilgilerin daha iyi yeniden yapılandırılması, daha paralel işleme veya olası geleceklerin üstün emülasyonu gibi diğer birçok olasılık da henüz deneylerle incelenmiş değil.
Zekâ ne olursa olsun, Homo sapiens hakkında özel olan şeyin kalbinde yatıyor gibi. Diğer türler belirli problemleri çözmek için çok kabloludur, soyutlama yeteneğimiz ise açık uçlu bir dizi problemi çözmemize izin verir. Bu, farelerde ve maymunlarda zekâ çalışmalarının bizi yanılgıya düşürmüş olabileceği anlamına geliyor.
7. Zaman Beyinde Nasıl Temizlenir?
Yüz yardanlık çizgi flaş ışığı yerine ateşli siIahIa başlar çünkü beyniniz bir patlamaya flaştan daha hızlı tepki veriri. Yine de motor reaksiyonlar alanının dışına ve algılama alanına (gördüğünüz ve duyduğunuz şeyleri söylediğiniz) girer girmez işler değişir.
Bilinçlilik söz konusu olduğunda, beyin çok farklı hızlarda işlenen gelen sinyalleri senkronize etmek için büyük bir sıkıntı yaşar.
Örneğin, parmaklarınızı ısırın. İşitsel sisteminiz, ısırma hakkında bilgileri görsel sisteminizden yaklaşık 30 milisaniye daha hızlı işliyor olmasına rağmen, parmaklarınızın görüşü ve ısırma sesi aynı anda görünür.
Beyniniz, dünyadaki eşzamanlı olayların sizinle eşzamanlı hissetmesini sağlamak için süslü düzenleme hileleri kullanıyor, bilgileri işleyen farklı duyular başka türlü belirtiler gösterseler bile.
Beyninizin zamanla nasıl oyun oynadığına dair basit bir örnekleme için sol gözünüzdeki aynaya bakmayı deneyin. Sonra bakışlarınızı sağa kaydırın. Göz hareketleriniz elbette zaman alıyor, ancak gözlerinizin hareket ettiğini görmüyorsunuz. Sanki dünya anında bir görüşten diğerine geçiş yapıyor gibi. Zaman içindeki bu küçük boşluğa ne oldu?
Bu nedenle, gözlerinizi her kırptığınızda görmeniz gereken 80 milisaniyelik karanlığa ne oluyor? İlgili makale: Her Göz Kırptığımızda Beynimizin Zaman Algısı Dururuyor!
Zamanın düzgün geçişi aslında beynin bir yapısıdır. Beynin normalde zamanlama problemlerini nasıl çözdüğünün resmini açıklığa kavuşturmak, geçici kalibrasyon yanlış gittiğinde, disleksi hastalarının beyninde olabilecekler hakkında bir fikir vermelidir. Senkronize olmayan duyu girdileri de yaşlı hastalarda düşme riskine katkıda bulunurlar.
8. Beyin Neden Uyur ve Neden Rüya Görür?
Hayatımızın en şaşırtıcı yönlerinden biri, zamanımızın üçte birini garip uyku bir dünyasında geçiriyor olmamız. Yeni doğan bebekler bunun iki katını harcarlar. Tam bir gündüz-gece döngüsünden daha fazla uyanık kalmak çok zordur.
İnsanlarda sinir sisteminin sürekli uyanışı zihinsel düzensizlik ile sonuçlanır ve 10 gün boyunca uykusuz kalan fareler de ölür. Tüm memeliler uyur, sürüngenler ve kuşlar uyur ve yunuslar gibi istemli nefes alanlar bir seferde bir beyin yarımküresiyle uykuda kalır.
Bu evrimsel eğilim oldukça açık, ancak uykunun işlevi açıkça görülebilir değil. Uykunun evrenselliği, zaman pahasına gelmesine ve uyuyan kişiyi nispeten savunmasız bırakmasına rağmen, oldukça öneme sahip.
Evrensel olarak üzerinde anlaşmaya varılmış bir cevap yok ancak en az üç popüler (ve münhasır olmayan) tahmin bulunmakta. Birincisi, uykunun vücudun enerji depolarını koruyan ve yenileyici olmasıdır.
Uyku sırasındaki yüksek sinirsel aktivite
Bununla birlikte, uyku sırasındaki yüksek sinirsel aktivite, hikâyede daha fazlası olduğunu gösterir. İkinci bir teori, uykunun beynin gerçek dünyada test etmeden önce dövüş, problem çözme ve diğer önemli eylemlerin simülasyonlarını çalıştırmasına izin verdiğini öne sürüyor.
Üçüncü bir teori ki bu en fazla delile sahip olan- uykunun anıları öğrenme ve pekiştirmede ve sonuçsuz ayrıntıları unutmada kritik bir rol oynadığıdır.
Başka bir deyişle, uyku beynin önemli şeyleri depolamasına ve sinirsel çöpü çıkarmasına izin verir.
Son zamanlarda, spot ışıkları anıları uzun süreli kodlamaya kilitlemenin en önemli aşaması olarak bilinen REM uykusuna odaklandı. Bir çalışmada, fareler bir gıda ödülü için bir parkur etrafında koşturmak için eğitildiler.
Araştırmacılar, yer hücreleri olarak bilinen nöronlarda, sıçanların pistteki konumuna bağlı olarak farklı aktivite modelleri gösteren aktivite kaydettiler. Daha sonra sıçanlar REM uykusuna girerken kayıtlar devam etti. Bu uyku sırasında, farelerin yer hücreleri genellikle hayvanlar koşarken görülen aynı aktivite modelini tekrarladı.
Korelasyon o kadar yakındı ki, araştırmacılar, hayvan “hayal ettiğinde”, uyanık olsaydı ve hayvanın koşmayı ya da ayakta durmayı hayal edip etmediğini yolun neresinde yeniden yapılandırabileceğini iddiasında bulundular. Ortaya çıkan fikir, uyku sırasında tekrarlanan bilgilerin daha sonra hangi olayları hatırlayacağımızı belirleyebileceğidir.
Uyku, bu görüşe göre, çevrimdışı bir uygulama oturumuna benziyor. Son zamanlarda yapılan birkaç deneyde, zor görevleri yerine getiren insan denekler, birbirini izleyen günlerde seanslar arasında puanlarını artırdı, ancak aynı gün seansları arasında değil, öğrenme sürecinde uykuyu ima ederek.
Uyku ve rüya görmenin travma, uyuşturucu ve hastalık ile nasıl değiştiğini ve uyku ihtiyacımızı nasıl değiştirebileceğimizi anlamak, gelecekteki ipuçları için zengin bir hasat alanı konumunda.
9. Beynin Uzmanlaşmış Sistemleri Birbirleriyle Nasıl Entegre Oluyor?
Çıplak gözle, beynin yüzeyinin hiçbir kısmı diğer kısımlardan çok farklı görünmüyor. Ancak aktiviteyi ölçtüğümüzde, sinir bölgelerinin her bölgesinde farklı bilgi türlerinin gizlendiğini görüyoruz.
Örneğin görüş dahilinde, ayrı alanlar hareketi, kenarları, yüzleri ve renkleri işler. Yetişkin beyninin bölgesi, dünya ülkelerinin haritası kadar parçalıdır.
Sinirbilimcileri bu bölgenin nasıl bölündüğü konusunda makul bir fikre sahip olduklarına göre, kendimizi koku, açlık, ağrı, hedef belirleme, sıcaklık, tahmin ve yüzlerce başka görevle ilgili garip bir beyin ağlarına bakarken buluyoruz. Farklı işlevlerine rağmen, bu sistemler sorunsuz bir şekilde birlikte çalışıyor gibi görünüyor. Bunun nasıl gerçekleştiği hakkında neredeyse hiç kayda değer bir fikir yok.
Beynin sistemlerini nasıl bu kadar hızlı koordine ettiği de anlaşılamamıştır. Yavaş artış hızı (miyelin adı verilen yalıtım kılıfından yoksun olan aksonlarda saniyede yaklaşık bir ayak hareket ederler) dijital bilgisayarlardaki sinyal iletim hızının yüz milyonda biridir. Yine de bir insan bir arkadaşını neredeyse anında tanıyabilirken, dijital bilgisayarlar yavaştır ve yüz tanımada genellikle başarısız olurlar.
Bu kadar yavaş parçalara sahip bir organ nasıl bu kadar hızlı çalışır?
Buna verilen genel cevap, beynin aynı anda birçok işlemi çalıştıran paralel bir işlemci oluşudur.
Bu neredeyse tam olarak doğru, ancak paralel işlemeli dijital bilgisayarları yavaşlatan şey, sonuçların karşılaştırılması ve kararlaştırılması gereken operasyonların bir sonraki aşamasıdır. Beyinler bu konuda inanılmaz hızlıdırlar.
Dolayısıyla beynin paralel işleme yapma yeteneği etkileyici olsa da, bu paralel süreçleri tek bir davranış yönelimli çıktıda hızlı bir şekilde sentezleme yeteneği en azından aynı miktarda önemlidir. Koşan bir hayvan bir ağacın etrafında sola veya sağa gitmelidir ,her ikisini de yapamaz. Beyinde, tüm farklı sistemlerden gelen bilgilerin birleştiği özel bir anatomik yer yoktur bundan daha ziyade, uzmanlık alanlarının hepsi birbirine paralel olarak bağlanır.
Ayrıca paralel ve tekrar eden bağlantılar ağı oluşturur. Her nasılsa, dünyadaki entegre imajımız bu karmaşık labirent beyin yapıları ağından ortaya çıkıyor. Şaşırtıcı bir şekilde, beyindeki gibi büyük, döngüsel ağlarda muhtemelen kısmen çalışma yapılmıştır. Çünkü beyinleri düzenli montaj hatları olarak düşünmek dinamik ağlardan daha kolay olarak bilinmektedir.
10. Bilinç Nedir?

İlk öpücüğünüzü tekrar düşünün. Deneyimi anında aklınıza gelir. Farkında olmadan önce hafızanızın neresindeydi?, Bilince gelmeden önce ve sonra beyninizde nasıl saklandı?, Bu iki durum arasındaki fark nedir? İlgili makale: Bilinç Neden Açıklanamıyor? Çağımızın en büyük bilimsel mücadelesi.
Bilincin açıklaması, modern bilimin en büyük çözülmemiş sorunlarından biridir. Sinirbilimciler, beynin maddi maddelerinden ortaya çıktığına inanırlar çünkü beyninizdeki çok küçük değişiklikler bile (örneğin, ilaçlar veya hastalıklarla) öznel deneyimlerinizi güçlü bir şekilde değiştirebilir.
Sorunun özü, parçaların ve parçaların nasıl üretileceğini henüz bilmediğimizden, ortaya çıkan makinenin sizin ve benim için kabul ettiğimiz özel öznel deneyime sahip olacağıdır. Bilinç araştırmasının geleneksel zorluklarından biri deneysel olarak çalışmaktır. Herhangi bir anda bazı aktif sinirsel süreçlerin bilinçle ilişkili olması muhtemelken diğerleri muhtemel değildir. İlk zorluk, aralarındaki farkı belirlemektir.
Bazı akıllı deneyler en azından biraz ilerleme kaydediyor.
Bunlardan birinde, denekler bir gözde bir evin görüntüsünü ve aynı anda diğerinde bir ineğin görüntüsünü görürler. Bir ev-inek karışımını algılamak yerine, insanlar bunlardan sadece birini algılarlar. Sonra, aradan bir süre geçtikten sonra, diğerini gördüklerine inanacaklar ve yavaşça ileri geri değiştirmeye devam edeceklerdir.
Ancak görsel uyaranla ilgili hiçbir şey değişmez yalnızca bilinçli deneyim değişir. Bu test, araştırmacıların nöronal aktivitenin hangi özelliklerinin öznel deneyimdeki değişikliklerle ilişkili olduğunu araştırmasına izin verir. Bilincin altında yatan mekanizmalar, moleküler, hücresel, devre, yol veya henüz açıklanmayan bazı organize seviyeler gibi çeşitli fiziksel seviyelerin herhangi birinde bulunabilir.
Mekanizmalar ayrıca bu seviyeler arasındaki etkileşimlerin bir ürünü olabilirler. Zorlayıcı ama yine de spekülatif bir fikir, beynin büyük geri bildirim devresinin bilinç üretimi için esas oluşudur. Son zamanlarda, bilim insanları beynin bilinçle ilişkili alanlarını tanımlamak için çalışıyorlar. Sonra bir sonraki adım geliyor: neden birbirleriyle ilişkili olduklarını anlamak.
Bu sinirbilim adı verilen zor bir problem ve insan olma deneyimi hakkında maddi açıklamaların ne söyleyeceği hayal edilebilenin ötesinde yatıyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Bu İnsan Beyni 2.600 Yıl boyunca Bozulmadan Hayatta Kaldı
- İnsan Beyni Hakkında Şimdiye Kadar Duymadığınız 4 Harika Gerçek!
- Beyninin çoğunu kaybeden adam bilinç hakkında bildiğimiz her şeye meydan okuyor
- Olağanüstü MRG Çalışması Bazı İnsanların Yarım Beyinle Nasıl Yaşadığını Açıklıyor
- İnsan beyninde 11 boyutlu yapılar keşfedildi.
- İnsan Beyni Dokunma Hissini Vücudun Ötesinde Bile Bulabilir
Çeviri: Hacer Sezgin
Yorumlar 1