Beyniniz Kendini Ölümün Varoluşsal Tehdidinden Koruyor!

Son yapılan bir çalışmaya göre beynimiz bizi ölüm düşüncesinden soyutluyor ve ölümlülüğümüzü kavrayamamamızı sağlıyor. Herkes insanların bir gün öleceğinin farkındadır, diyor İsrail Bar Ilan Üniversitesinde doktora öğrencisi olan YairDor-Ziderman ve ekliyor, ancak ekibimizin araştırmalarına göre olay kendi ölümümüze geldiğinde beynimizde yok oluşu, hiçliği ve sonu anlamasına engel olan bir şeyin olduğunu savunuyor.

2018 de Beynimizle ilgili öğrendiğimiz 10 şey’e göre:

Araştırmaları, beynin öğrenme şeklini ölümün evrenselliği ile bağdaştırmaya çalışıyordu. Dor-Ziderman, beyin bir tahmin makinesidir, o eski bilgileri kullanarak benzer senaryolarda nelerin meydana gelebileceğini tahmin eder ve bu hayatta kalabilmek için çok önemli bir işlevdir diyor.
Ayrıca yaşayan herkesin bir gün öleceği de bir gerçektir bu nedenle beynimizin bizim de bir gün öleceğimizi tahmin edebiliyor olması gerekir.

Ancak beynimiz bu şekilde çalışmıyor gibi görünüyor. Nedenlerini araştırmak için 24 kişilik araştırmacı ekip beynimizin kendi ölümü ile yüzleşirken nasıl bir tahmin mekanizması kullandığı üzerine çalışıyor.

Dor-Ziderman ve ekibi beyinde “şaşırma” anında verilen bir sinyale odaklandı. Bu sinyal beynin şekilleri öğrendiğini ve bunlara bağlı olarak da tahminler yürüttüğünü gösteriyordu.

Yeni Araştırmaya Göre Beynimiz Bizi Ölüm Düşüncesinden Soyutluyor.

Örneğin, eğer bir insana 3 adet portakal resmi gösterip arkasından ona bir elma resmi gösterirseniz beyin bu “şaşırma” sinyalini verir çünkü beyin 4.resimde de portakal görmeyi umuyordu.
Bu çalışmada, ekip gönüllülere negatif kelimeler veya ölümle alakalı kelimelerle eşleştirilmiş surat resimleri gösterdi. Araştırmacılar gönüllülerin beyin aktivitelerini manyeto-ensefalografi denilen bir yöntemle anlık olarak ölçtüler.

Verilen figürün ölümle alakalı bir kelime ile ilişkilendirilmiş halini öğrendikten sonra gönüllülere başka bir figür gösterildi. Araştırmacıların tahmin ettiği gibi bu olağan dışı figür değişiminden sonra beyin “şaşırma” sinyali verdi.

2. Test

2.testte gönüllülere yine ölümle alakalı figürler gösterildi. Ancak bu kez gösterilen figürler başka insanların değil kendi yüzleriydi.

Kendi yüzlerini gördükten sonra yine yabancı bir yüze geçiş yapıldığında beyin bu kez “şaşırma” sinyali vermedi!

Başka bir deyişle beynin tahmin mekanizması ölümle ilgili kelimenin kendi yüzleriyle iliştirilmiş haliyle yüzleşince, çöktü.

Ölüm her zaman etrafımızda, ancak konu kendi ölümlerimize geldiğinde ise kendimizi gerçekleri idrak etmekten alıkoyuyoruz.

Beyin aktivitesindeki bu çöküşün evrimsel açıklamasına dair hala kasinleşmiş bir kanı yok. Diyor Dor-Ziderman.
Ancak zaman içinde insanlık ileri doğru büyük bir sıçrama yapacak ve bir teori geliştirecek. İşte o zaman insanlar kendi ölümlerini düşünmekten kaçmayacak ve farkındalıkları artacak. (Dor-Ziderman)

Ama kuramcılara göre ölümün farkındalığının artması ile çoğalma hızı azalacak çünkü insanlar ölümden çok korkacaklar ve kendilerine bir eş bulmak için gereken riskleri alamayacaklar.
Bu farkındalığı artırırken aynı zamanda inkar etme yeteneğini de geliştirmek gerekecektir, özellikle ölümü.

Çoğu insanda ölüm korkusu olsa da, bazı yüksek eğitimli meditasyon uzmanlarının ölüm korkusunu ortadan kaldırabildiği bir gerçektir.

Dor-Ziderman ve ekibi bu uzmanları araştırmaya dahil ederek bunun gerçek olup olmayacağının araştırmalarına başlayacaklar.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Editör / Yazar: Oğuzhan PEKGÜRLER

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Evrenin Başlangıcından Beri Kadim,Uzak Bir Galakside Su Bulundu !

    Ölümcül Ailesel Uykusuzluk: Uyuyamama hastalığı Ölümle Sonuçlanabilir.