Bilim insanları, bu sefer yağmur damlalarının içindeki elektriği inceleyerek hava durumunu kontrol etmeye bir adım daha yakın olabilirler.
Birleşik Krallık’taki Reading Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse edilen ve Proceedings of the Royal Society A dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, bulutların elektrikle aşırı yüklenmesinin yağmur damlalarının oluşumunu hızlandırabileceğini keşfetti.
Su buharı bulutlarda bol miktarda bulunur, ancak yağmur yalnızca buhar daha büyük damlacıklar halinde yoğunlaştığında meydana gelir.

Damlacıkların, yağmura yol açacak kadar ağırlık oluşturmak için; birbirlerine bağlanmaları, pozitiften negatife ve negatiften pozitife önemli bir karşıt yük aktarımları gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Bununla birlikte, Reading Üniversitesi’nden yapılan son araştırmaya göre, bu durum yağmur damlalarının gelişmesi için mutlak bir ihtiyaç değildir. Bir damlacıktaki yük, yükleri eşit olsa dahi, yine de bağlanacaklar.
Rapora göre, yükler bir damladan diğerine “aktarılacak” ve “damlalar birbirine yakınsa baskın olabilecek çekici bir güce yol açacağını” iddia ediyor.
Raporun ilerleyen bölümlerine göre de, bir su damlasındaki yük miktarının yakındaki bir elektrik alanından iyon alarak de değişebileceğini öne sürüyor.
Araştırmacılara göre, bulutlara elektrik alanları uygulamak, yağmur damlacıklarının birbirine yapışma olasılığını yalnızca %5 artırırken, etki yine de yağmuru teşvik edecek veya bastıracak kadar güçlü olabilir.

The Guardian’ın çalışma hakkındaki raporuna göre, Birleşik Arap Emirlikleri akademisyenlerin araştırma ekibini en az 2017’den beri finanse ediyor, çünkü bu hayli varlıklı çöl ülkesi alışılmadık derecede kuru.
Geçen yıl, Harrison, Ambaum ve meslektaşları Dubai’de bulutlara pozitif veya negatif iyonlar yükleyerek yağmuru yağdırıp yağdıramayacaklarını görmek için “yağmur dronları” ile deney yaptılar. Teknoloji temellerini, 1950’lere dayanan “bulut tohumlama” deneylerinden alsa da ekip, elektrik eklenmesinin önceki testlerin sonuçlarını iyileştireceğini umuyor.
Aynı araştırmacı grubu, bulutları daha kalıcı bir şekilde elektriklendirmek için 33 metrelik yağmur kulelerinin kullanılabileceğini de öne sürdü.
Bu arada Çin, 2022 Kış Olimpiyatları’na Pekin’de ev sahipliği yapmaya hazırlanırken hava durumunu düzenlemek amacıyla kendi devasa bulut tohumlama çabalarına başladı.
Yağmur yağdırmak için bulutlara elektrik verme fikri ilk başta çok zor görünebilir, ancak kuraklık ve su kıtlığının ciddiyeti göz önüne alındığında, bir zamanlar olduğu kadar zorlayıcı değil.
Feyza KIRAZOGLU