Bilim İnsanları Dünyanın En Ölümcül Zehrinin Panzehirini Keşfetti

Zehriyle 60 kişiyi hayatından edecek potansiyele sahip kutu denizanası dünyanın en korkunç hayvanıdır. Bu zehrine karşı bir panzehir geliştiren ve bulgularını Nature Communications’da paylaşan Sydney Üniversitesi araştırmacıları, panzehir olarak kullanılabilecek bir molekül keşfettiler.

Ancak araştırmacılar panzehiri yanlızca fareler ve petri kutusundaki insan hücrelerinde denediler. Yani daha işin başındalar. İsmini kutu gibi şeklinden alan kutu denizanasının (Chironix fleckeri), her biri 3 metre kadar olan milyonlarca zehirli kancaya sahip 60 kadar kolu var.

Bu güçlü zehrin amacı ise, avını yakaladıktan sonra kaçmaya çalışırken çırpınırsa denizanasının kollarına zarar vermeden hemen hayatını kaybetmesi için.

Avusturalya’nın kuzey kıyıları ve hint pasifiği boyunca bulunabilen bu sölenter cinsi avlanırken saatte 7.5 kilometre hıza kadar ulaşabiliyor. Bu korkunç canlı ısırınca çok büyük bir acı verir ve cilt nekrozuna, bazen de dakikalar sonra ani kalp durması ve hayati tehlikesine bile yol açabilir.

Isırılmaya maruz kalan bir çok kişi şiddetli acı sebebiyle şoka girip boğulmuştur. Kurtulanlar ise haftalar boyunca ağrı çekmiş ve vücutlarında yara izleri kalmıştır.

“Çok heyecan verici” diye söyleyen Sidney’deki Yaşam ve Çevre Bilimleri Fakültesi ile çalışan Profesör Greg Neely “Zehrin nasıl acıya sebebiyet verdiğini anlamak için nasıl çalıştığını araştırıyorduk.

CRISPR Gen Düzenleme Tekniği Kullandılar

Yeni CRISPR genom düzenleme tekniğini kullanarak bu zehrin insan hücrelerini nasıl yok ettiğini hızla belirleyebildik.

Neyse ki, zaten zehrin hücreleri bitirmek için kullandığı yola etki edebilecek bir ilaç vardı ve bu ilacı fareler üzerinde panzehir olarak kullandığımızda denizanası ısırmasıyla ilgili doku izlerini ve ağrıları engelleyebileceğini gördük.” CRISPR, bilim insanları nın bir organizma içindeki genetik materyalleri eklemelerini, çıkarmalarını veya değiştirmelerini sağlayan bir tekniktir.

Köpeklerde kas distrofisini düzeltmekten, insanlarda nadir görülen bir kan bozukluğunu tedavi etmeye kadar her türlü şey için kullanılmaktadır. Araştırmacılar bu metodu farklı genleri milyonlarca insan hücresinden çıkarmak için kullandılar.

Deneme yanılma yöntemiyle, hangi hücrelerin kutu denizanasının zehiri ile karşılaştığında hayatta kaldığına baktılar. Bu, zehrin etki ettiği insanların özelliklerini bulmalarını sağladı.

“Bu çalışmada tespit ettiğimiz denizanası zehrinin kullandığı yol kolesterol gerektiriyor ve kolesterol hedefleyen birçok ilaç olduğu için bu yolu kapatarak zehrin nasıl davrandığına baktık.

Kolesterole etki eden ve insan kullanımı için zararlı olmayan ilaçlardan birini aldık ve zehire karşı kullandığımızda işe yara dığını gördük.” dedi lider yazar Dr Raymond Lau. “Bu moleküler bir panzehir.”

Ekip, farelerde ve insan hücrelerinde panzehirlerinin cilt nekrozunu, yara izlerini ve ağrıyı önlediğini buldu. Kalp krizini de durdurup durdurmadığını görmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Panzehir, ısırıldıktan sonra 15 dakika içerisinde cilde uygulanması gerekiyor.

Araştırmacılar panzehiri denemeleri sırasında hücrelere enjekte ederek kullandılar ancak bölgesel bir sprey geliştirmeyi umuyorlar. Şu anda araştırmalarını ilerletmek için finansman başvurusunda bulunuyorlar.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Editör / Yazar: Ramazan Fırat ŞAHİN

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Tarihteki En Kötü Ölümlerden Biriyle Tanışın!

    Beyaz Şeker ve Esmer Şeker Arasındaki Fark Nedir?