Sosyal medya kullanımı ile akıl hastalığı arasında bir bağlantı olduğunu gösteren pek çok makale ve araştırma belgesi bulunmaktadır. Sosyal medya siteleri bir kişinin klinik teşhisinden önce depresyon vakalarını tespit etmek için kullanılırsa ne olur? StonyBrook Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nden bilgisayar bilimciler depresyonda olan kullanıcıları teşhis etmek için Facebook dilini kullanan bir algoritma icat etti. Ulusal Bilim Akademisi Akademisi’nde yayınlanan bir makalede açıklanan algoritma, bazıları daha sonra depresyon tanısı konan bireylerden gelen 524.292 Facebook güncellemesi kullanılarak oluşturuldu.
Araştırmacılar en sık kullanılan kelimeleri ve cümleleri seçtiler ve “depresyonla ilişkili dil belirteçleri” olarak adlandırılanları tanımlamak için bunları 200 konuya ayırdılar. Depresif grubun dili, kontrol grubuyla, ikisi arasındaki paternleri tespit etmek için karşılaştırıldı. Buluşu test etmek için araştırmacılar, 683 şehir sakininin Facebook gönderilerinin içeriğini ve sıklığını analiz etti. Bunlardan 114 Facebook kullanıcısının tıbbi kayıtlarında depresyon teşhisi vardı ve algoritmanın belirli dil belirteçleri sayesinde bunları tanımlayabildiği görüldü.Aslında, depresyon teşhisini öngörme kabiliyeti, tıbbi kayıtlarla birebir örtüştü.
Duygusal, bilişsel ve kişilerarası süreçlerle (düşmanlık, yalnızlık, ruminasyon ve üzüntü dahil) ilişkili dil belirteçleri, resmi bir tanıdan önce üç aya kadar depresyonun tahmin edilmesine yardımcı olabilir. bu ve benzeri araştırmalar depresyonlu kişilerin birinci tekil şahıs zamirlerini kullanma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Benim ve ben gibi kelimeleri sıklıkla kullanmasının yanında depresyonda olan kişilerin ruh hal, acı çeken, ağlayan, özleyen, yalnız hisseden, nefret ve düşmanlık besleyen, korkan, üzgün, endişeli benzeri durumlarda oluyor.
Ayrıca depresyonda olan kişilerin daha uzun mesajları daha sıklıkla yayınladıkları gözlemlenmiştir. Ortalama yıllık kelime sayıları kontrol grubuna kıyasla 1.424 kelime düzeyinde daha uzundur. Algoritma aynı zamanda depresyonda olan kişilerin yazılarını günün belirli zamanlarında yayınladığını bulmuştur. Sosyal medya kullanımının depresyon teşhisi yapabildiği açıkça kanıtlanmıştır. Ancak kullanıcılar kendileri üstünde böyle bir uygulamanın yapılmasını istiyor mu? sorusu konunun ana temelini oluşturuyor. İlerleyen günlerde bu algoritmanın herhangi bir sosyal medya platformu tarafından kullanılıp kullanılmayacağı merak konusu.
Kaynak: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/scientists-invent-algorithm-that-can-predict-depression-dignosis-from-your-facebook-updates/all/

İlk Keşfedilen Asteroid: Ceres
