Bilim insanları parmakları kesilmiş farelerin parmaklarını kısmen büyütebilen 2 protein tespit etti. Bu keşif kesilmiş uzuvların bir gün tekrar yerine konmasına bizi bir adim daha yaklaştırdı. Kemik büyütülmesi daha önce başarılmıştı yeni çalışmalar eklemlerinde büyüyebileceğinin işaretlerini ortaya koydu.
Bu daha önce göremediğimiz karmaşıklığın bir seviyesini gösterdi.
Kayıp bir uzvun yerine konması için hem kemik hem de eklem çok önemlidir. Bmp2 proteini kullanılarak kemik büyümesi daha önce sağlanmıştı bundan sonra bilim insanları bu seferde karışıma bmp 9 adında başka bir protein eklediler.

Parmakları ampüte edilmiş farelerde bu karışım kullanıldığında 3 gün içinde güdük kemiklerinin yüzde 60 ‘ından fazlasının üstünde kıkırdak bir tabaka oluştu. Proteinler olmadan kesilmiş parmaklar normalden fazla iyileşecekti.
Bu kartilaj eklemlerin anahtar parçasıdır ve uzuvların oluşumunun kesin ilerleyişini gosterir. Kayip uzuvları doğal olarak yeniden gelişen hayvanlarda bile kemik gelişiminin yanı sıra eklem gelişimini görmek nadirdir.
Araştırmacılar makalede “bu çalışmalar büyüme faktörleri tedavisinin yeniden şekillenmeyen ampütasyon yaralarında yeniden şekillenebilme cevabı oluşturulabileceğinin kanıtını sağladı” açıklamasını yaptı.
Çalışma sonuçları goösterdiki bmp2 ilk uygulandığında rejenerasyon süreci ileri seviyedeydi 1 hafta sonra bmp9 eklendiğinde bazı kemik bağlantari olusşa bile eklem yapılarının daha eksiksiz büyümesine yol açti.
Farelerde uzuvları yeniden oluşturmanın uzun yolundayken , insanları boşverin, bir zamanda sadece bir adim gidebiliriz. İnsanlar iskeletlerinin bir araya gelmesi açısında farelere benzerler bu yüzden bu çalışmanın insanlara aktarılması mümkündür.
Araştırma Nature Communications‘da yayınlandı.
Editör / Yazar: Ömer GÖK