Bilim İnsanları "İlk 3D baskılı insan korneası" geliştirdi

Bu demek oluyor ki gelecekte sınırsız kornea temin etmek için bu teknik kullanılabilir. İnsan gözünün en dış tabakası olan kornea, görmeyi odaklamada önemli bir role sahiptir. Bununla birlikte, nakil için uygun kornealar önemli derecede eksiklik gösteriyor ve dünya çapında 10 milyon insanın, trahom ve bulaşıcı göz bozukluğu gibi hastalıkların bir sonucu olan kornea körlüğünü önlemek için ameliyat edilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak; yanıkların, yırtıkların, aşınmaların ve hastalıkların neden olduğu kornea skarlaşması nedeniyle yaklaşık 5 milyon insan körlüğe katlanıyor.

Deneysel Göz Araştırması’nda bugün yayınlanan konsept kanıtı araştırması, sağlıklı bir donör korneadan gelen kök hücrelerin (insan kornea stroma hücreleri), algılanabilir bir çözelti oluşturmak için aljinat ve kollajen ile birlikte nasıl karıştırıldığını anlatıyor. Basit düşük maliyetli bir 3D biyo-yazıcı kullanarak, biyo-mürekkep, bir insan korneasının şeklini oluşturmak için eşmerkezli çevrelerde başarıyla çıkarıldı. Yazdırmak 10 dakikadan az sürdü. Çalışmayı yöneten Newcastle Üniversitesi’nde Doku Mühendisliği profesörü olan Che Connon şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanından birçok ekip , bu süreci mümkün kılmak için ideal biyo-mürekkebi araştırıyor. Alijinat ve kolajenin bir arada bulunduğu eşsiz jelimiz kök hücrelerinin canlı kalmasını sağlarken şeklini verebilmesi için yeterince sert ama bir 3D yazıcıdan çıkabilmesi için yumuşak olan bir malzemeden üretiliyor. Bu, oda sıcaklığında haftalarca canlı tuttuğumuz, benzer bir hidrojel ile yaptığımız önceki çalışmalara dayanıyor.

Artık ayrı ayrı çoğalmasıyla ilgili endişe etmeden kullanıcıların dokuları basmaya başlamalarına izin veren biyo-mürekkep içeren kök hücreleri kullanmaya hazırız. ” Newcastle Üniversitesi’nden Genetik Tıp Enstitüsü’nün ilk yazarı ve doktora öğrencisi olan Abigail Isaacson da dahil olmak üzere bilim adamları, bir hastanın benzersiz özelliklerini karşılayacak bir kornea oluşturabileceklerini de gösterdi. Basılan doku boyutları orjinal olarak gerçek bir korneadan alınmıştır. Bir hastanın gözünü tarayarak verileri, boyutu ve şekli ile eşleşen bir korneayı hızla basmak için kullanabilirler. Profesör Connon şunları ekledi: Üç boyutlu baskı ile basılmış kornealar üzerinde artık daha fazla test yapmak zorundayız ve birkaç yıl içinde onları nakledebileceğimiz pozisyonda olacağız. “Ancak, gösterdiğimiz şey, bir hastanın gözünden alınan koordinatları kullanarak kornea basmanın ve bu yaklaşımın dünya çapında kıtlıkla mücadele etme potansiyeline sahip olmasının mümkün olmasıdır.”
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180529223312.htm

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bill Gates: Yaklaşan Bir Hastalık 6 Ay İçinde 30 Milyon Kişiyi Öldürebilir

Nasa'dan Uzayda Sanal Gezi İmkanı