Bordeaux’daki Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nden bir araştırmacı ekibi, ‘’insan tekstili’’ adını verdikleri, insan derisi hücrelerinden iplik geliştirdi. Bu ipliğin cerrahlar tarafından yaraları kapatmak için de kullanılabileceğini söylediler.
Araştırmacılar, “Bu insan tekstilleri benzersiz bir biyouyumluluk seviyesi sunuyor ve yeni nesil tamamen biyolojik doku mühendisliği ürünlerini temsil ediyor” dedi .

Bu insan tekstili eşsiz bir biyouyumluluk seviyesi sunuyor ve yeni nesil biyolojik doku mühendisliğini temsil ediyor. Bu ipliğin temel avantajı ise, diğer geleneksel cerrahi malzemelerin tersine, dokunun iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyecek bir bağışıklık tepkisiyle karşılaşmaması.
Dergiye göre, bunu oluşturmak için araştırmacılar, insan derisi hücrelerini (yukarıdaki fotoğraftaki gibi) uzun şeritler halinde kestiler ve daha sonra bunları çeşitli şekillerde üretilebilen ipliğe benzer bir malzemeye çevirdiler.
Araştırmaya öncelik eden araştırmacı NicholasL’Heureux ‘’ Cep dikebilir, kapakçık, tüp ve delikli diyafram oluşturabiliriz.’’ Dedi.

Şimdiye kadar araştırmacılar bu özel ipliği kullanarak bir sıçanı diktiler ve 2 hafta boyunca iyileşmesini gözlemlediler. Hatta bir koyun arterini bile mühürlemek ve sızıntıyı önlemek için bir deri nakli bile yaptılar.
Çalışma , aynı ekip tarafından biyomalzeme tabakaları ürettikleri ve bunları yapay kan damarlarına sardıkları önceki araştırmalara dayanıyor.
Bu araştırma Acta Biomaterialia dergisinde yayınlandı.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Beyin Damarlarından bile Geçebilecek Robotik İplik Tasarlandı
- Bilim İnsanları Egzama Olduğunuzda Derinizde Neler Olduğunu Keşfetti
Editör / Yazar: Burak AKTEPE