Nisan 2019’da, gökbilimciler, Dünya üzerinde dağılmış teleskopları kullanarak bir kara deliğin ilk görüntüsünü yayınladılar. Bu başarı; tüm gözlemevlerini, Event Horizon Teleskobu (EHT) olarak adlandırılan büyük bir gözlemevinde tek bir alanda birleştirmekle mümkün oldu.
Bu müthiş görüntü, aynı zamanda fiziksel teorilerimiz için de müthiş bir test ve Science Advances dergisinde açıklanan yeni hesaplamalar, gözlemevlerinin yakında bir karadeliğin daha görüntüsünü alabileceğini göstermektedir. Odaklanmaları gereken şey foton çemberi.

Gördüğümüz görüntünü çoğu, kara delik tarafından saptırılmış fotonlar tarafından ortaya kondu ancak bazıları kara delik etrafında birkaç kez dönecek kadar yakınlaşabildi. İşte bunlar foton çemberini oluşturur. Ne kadar yakınlaşırlarsa, o kadar fazla dönerler. Ne kadar fazla dönerlerse, elde edilen görüntü o kadar net olur.
Astrofizik Merkezi Harvard ve Smithsonian başyazarı Micheal Johnson yaptığı açıklamada, “Kara deliğin görüntüsü aslında iç içe geçmiş bir dizi çember içeriyor.” dedi. “Her bir çember yaklaşık olarak aynı yarıçapa sahip ancak ışığı gözlemciye ulaşmadan önce kara deliğin etrafında daha fazla döndüğü için giderek daha net hâle gelir. Mevcut EHT görüntüsüyle, herhangi bir kara deliğin görüntüsünde ortaya çıkacak olan karmaşıklığın tam bir görüntüsünü yakaladık.”

Foton çemberinin net bir görüntüsünü elde etmek, bir kara deliğin keskin bir görüntüsünü elde etmekten fazlasını sağlar. Bir kara deliğin kütlesi, boyutu ve dönüşü hakkında daha kesin tahminleri sağlar.
Foton çemberlerini yakalamak için Event Horizon Teleskobu’ndan daha büyük bir gözlemevine ihtiyaç var. EHT’ye yükseltmeler ve yeni bir teleskop için fon verildi ancak koronavirüs salgını nedeniyle, 2020 için planlanan tüm gözlemler iptal edildi.
Çeviri: Hümeyra DEMİRBAŞ / IFL SCIENCE