Bilim insanları dünyada ilk kez Kuantum dolaşıklığı ‘nın gerçek bir fotoğrafını çektiler. – Bu tuhaf fenomeni Einstein uzak mesafelerden hayaletimsi bir etki olarak tanımlıyor. Bu görüntüler, Glasgow Üniversitesindeki fizikçiler tarafından yakalandı ve bu nefes kesici görüntülerden gözümüzü alamıyoruz.
Bu resim çok net olmasa da biraz durup şunu düşünmeliyiz: bu belirsiz gri görüntüile kuantum mekaniğinin tuhaf bilimini destekleyen ve kuantum hesaplamalarının temelini oluşturan parçacık etkileşimini ilk kez görüyoruz. [Kuantum Mekaniğini Kullanmanın 5 Pratik Yolu]
Kuantum Dolaşıklığı Nedir?
Kuantum dolaşıklığı, iki parçacık ayrılmaz bir şekilde bağlandığında meydana gelir ve birbirlerinden ne kadar uzakta olurlarsa olsun birine ne olursa, anında diğer parçacık etkilenir. Uzak mesafelerden hayaletimsi bir etki tanımı bundan dolayıdır.
Bu özel fotoğraf iki parçacık arasındaki dolaşıklığı gösteriyor. Parçacıklar etkileşiyorlar ve kısa bir an fiziksel durumlarını paylaşıyorlar.
Makalenin ilk yazarı Paul-AntoineMoreau görüntü ortaya çıktığında BBC’ye görüntünün “doğanın temel özelliklerinin zarif bir gösterimi” olduğunu söyledi.
Fotoğrafı yakalamak için Moreau ve fizikçilerden oluşan bir takım, dolaşık foton seli püskürttükleri bir sistem oluşturdular.
Deney aslında 4 farklı faz geçişi altındaki fotonların 4 fotoğrafını içeriyor. Tam görseli aşağıda görebilirsiniz.

Aslında burada gördüğünüz de fotonların 4 fazdan oluşan bir değişimden geçerken çekilmiş çoklu fotoğraflardan oluşan kompozit bir görsel.
Temel olarak, araştırmacılar dolaşık fotonları ayırdı ve bir ışını β-BariumBorate olarak bilinen ve 4 faz geçişini tetikleyecek sıvı kristal bir materyalden geçirdi.
Aynı zamanda da dolaşık çifti görüntülediler ve sıvı kristalden geçmemesine rağmen diğer ışının da aynı fazları geçirdiğini gördüler. Diğer bir deyişle parçacıklar dolaşıktı.
Kurulumu aşağıda görebilirsiniz: fotonların dolaşık ışınları sol alttan geliyor, dolaşık çiftin bir yarısı sola ayrılıyor ve 4 faz filtresinden geçiyor. Diğer yarı ise dümdüz giderken filtrelerden geçmiyor ama aynı faz değişikliklerini geçiriyor.
Kamera, parçacıklar ayrılmasına rağmen aynı değişiklikleri geçirdiklerini gösteren iki tarafa ait görüntüleri aynı anda yakalayabildi.

Einstein kuantum dolaşıklığı nı tanıttığında John StewartBell de dolaşıklığı tanımlamada yardımcı oldu ve ‘Bellinequality‘ olarak bilinen bir deney düzenledi. Temel olarak, Bell eşitsizliğini bozabilirseniz, kuantum dolaşıklığı nı doğrularsınız.
Araştırma ekibi Science Advences dergisinde, burada bir deney ile Bell eşitsizliğinin ihlalini görüntülerle kanıtladıklarını yazdılar.
“Bu sonuçlar hem yeni kuantum görüntülemelerine hem de uzaysal değişkenlere dayalı kuantum bilgi düzenlemelerine bir yol açtı.”
Araştırma Science Advences dergisinde yayınlandı.
Çeviri: Ş. Firdevs Er
Bunları da okuyabilirsiniz:
Fizikçiler Kuantum Dolaşıklığını İspatlamak İçin Büyük Bir Adım Attı
Kuantum Nedir? Kuantum hakkında bilinmeyenler
Kuantum Teorisi: Işınlanmanın garip doğası, tardigradlar ve dolanıklık
Yorumlar 1