Drakula Technologies’teki araştırmacılar cep telefonlarını ortam ışığıyla şarj etmek için bir yöntem geliştirdiler. Bir mürekkep püskürtmeli yazıcı kullanarak herhangi bir şekil veya renkte basılabilen ince, esnek güneş pilleri yarattılar.
Cep telefonu teknolojisi günümüzde sadece arama yapmanın çok ötesine geçmiştir. Akıllı telefonlar, aracımızla iletişim kurabilir, sağlığımızı takip edebilir ve güçlendirilmiş gerçeklik dünyasına giriş yapabilir. Ancak gelişmiş bu akıllı telefonlar işlevsel olmalarının yanında hala şarj edilmeye ihtiyaç duymaktadır. Şarj edebilmek için çeşitli yollar arayan bilim insanları, kablosuz şekilde güç iletimi ya da kullanıcıların hareketlerinin kinetik enerjisini yakalayabilmeyi hedefliyor. Şimdi araştırmacılar tarafından cep telefonlarının ortam ışığıyla şarj edilebilmesi için bir yöntem geliştirildi.
Fransız güneş enerji şirketi olan Drakula Technologies’de yer alan bilim insanları “LAYER” teknolojisi geliştirdiler. Yeni geliştirilen şarjla mürekkep püskürtmeli bir yazıcı ile üretilen ince, esnek güneş pilleri yaratıldı.
Bu düşük maliyetli, katlanabilir tabakalar, hem güneşten, hem de suni ışığı yakalayabilen benzersiz bir iletken plastikten oluşuyor. Bu teknoloji önceki teknolojilerden çok daha esnek bir yapıya sahip.
Bu güneş pillerini yazdırmak yalnızca bir saat alıyor ve şekli, rengi ile şeffaf olarak özelleştirilebiliyor. Araştırmacılar halen güneş hücrelerinin cep telefonlarını şarj etme süresini kısaltmanın yollarını ararken, teknolojinin gerçek dünya uygulamaları için neredeyse hazır olduğundan eminler. Güneş pillerinin kısa bir süre içerisinde piyasaya sürülmesi düşünülüyor.
Bir yorum