Bilim İnsanları Polar Vortex’in Değiştiğini Fark Etti

Bilim adamlarına göre, iklim değişikliği Arktik’te (Kuzey Kutbu Dairesi) ciddi hasara neden oldu. Yapılan bir çalışma kutupsal girdabın ortadan kaybolduğunu, bu durumun da ABD ve Avrupa’daki bazı bölgelerde kışların daha uzun sürmesini sağlayacağı, yıl boyunca soğuk ve sıcaklıklarda dalgalanmalar yaşanacağını ortaya koydu.

Kutup girdabı, kış aylarında Arktik çevresinde dönen serin bir havanın bulunduğu alandır. Vorteksin parçalara ayrılmasıyla kuzey yarım kürede kış sonu ve erken ilkbaharda olağandışı soğuk koşullar yaşanabilir. Bu değişim 2014 yılında son kez gerçekleşti. Bölgede aslında iki kutupsal vorteks bulunuyor. İlki Dünya yüzeyinin yaklaşık 19.800 metre (65.000 fit) üzerinde uzanan stratosferik kutuplu girdap; ve yüzeyin yaklaşık 5,500 ila 9,100 metre (18,000 ila 30,000 fit) arasında uzanan troposferik kutup girdapları.

Polar-Vortex-shift

Genellikle, meteorologlar kutupsal girdap hakkında konuşurken, New York gibi orta enlemde bulunan şehirlere soğuk hava dalgası gönderen troposferik girdaptan bahsediyorlar. Fakat bu çalışma, orta enlemlerde hava üzerinde daha büyük ancak daha ince bir etkiye sahip olabilecek stratosferik kutupsal girdap üzerinde yoğunlaştı.

Son 30 yıllık uydu verilerini inceleyen araştırma ekibi, stratosferik polar vorteksin Avrasya kıtasına doğru gittikçe arttığını ve son 30 yılda giderek zayıfladığını gözlemledi. Bu sıcak hava seven kişiler için iyi gibi görünebilir, ancak daha zayıf bir kutupsal vorteks, kırılma olasılığı daha yüksek olan bir girdap anlamı taşıyor ve bu kırılmalar, olağandışı geç dönem kış patlamalarına sebep oluyor. Kutup girdabı kuvvetli olduğunda, tersine kutup dairesindeki soğuk havayı çok iyi muhafaza eder.

Kutupsal vorteksin zayıflaması yeni bir bilgi değil. Son yıllarda birçok araştırmacı tarafından ortaya kondu. Yapılan çalışma diğerlerinden farklı olarak vorteksin Şubat ayı itibariyle Kuzey Amerika’dan Avrupa ve Asya’ya doğru ilerlediğini ve yaşanan bu değişimin ABD’nin doğu kıyılarında ve dünyanın diğer bölgelerinde havanın daha soğuk olmasına sebebiyet vereceğini ortaya koydu. Girdaptaki bu değişim, kuzey kutup dairesindeki buz örtüsünün azalması, Avrasya’da ise kar örtüsünün artmasıyla yakından ilgili.

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Parmak Uçları Farklı Yüzeylere Farklı Tepkiler Veriyor

    Beynin Gerçeklik Algısının Nasıl Oluştuğu İncelendi