Uçabilen bir sürüngen türü keşfedildi. Keşfedilen fosiller Afrika’nın dinozorlar dönemine ait az bilinen evrimsel gelişiminin perdesini aralıyor
Portsmouth’dan Profesör David Martill, Birleşik Devletler ve Fas’dan araştırmacılar, Sahara’da 100 milyon önce yaşamış uçabilen sürüngen topluluğu keşfetti. Afrika’da eski bir nehir ekosisteminin parçası olan üç yeni dişli pterosaur (mezozoik dönemin sonuna dek yaşamış uçan sürüngenler) türü buldular.

Fas’daki Kem Kem yataklarında orta mezozoik döneme ait pterosaurların çene parçaları ve dişleri bulundu. Bu pterosaurların kanat genişlikleri 3-4 metre arası. Avlarını uçarken belirliyorlar ve ölümcül sivri dişlerini kullanmaları avlarını kolayca etkisiz hale getirmelerinde yardımcı oluyor.
Bunlar gibi devasa ptesaurlar günümüzdeki akbaba ve albatroslar gibi çok uzak yerlerde yiyecek arayabiliyordu. (Kem Kem Yatakları, tabakaları Geç Kretase’ye kadar uzanan güneydoğu Fas’ta Fas ve Cezayir arasındaki sınır boyunca jeolojik bir oluşumdur. Wikipedi)
Araştırma, Afrika’nın dinozorlar çağındaki döneminin sır perdesini biraz daha aralamayı umuyor. Araştırma ayrıca, Afrika’daki pterosaurların diğer kıtalarda bulunanlarla oldukça benzer olduğunu ortaya koyuyor.

Profesör Martill, “Pterodaktillerin keşfinde altın çağı yaşıyoruz. Sadece bu yıl üç yeni tür keşfettik, ve daha Marttayız.” Diyor.
Detroit Mercy ‘de biyoloji alanında yardımcı doçent Nizar İbrahim: “Yeni keşifler Afrikalı pterosaurların dünyasına önemli bir pencere aralıyor. Pterosaurlarla ilgili Avrupa ve Asya gibi yerlerden daha fazla şey biliyoruz, bu nedenle Afrika’daki bu keşifler oldukça heyecan verici.” Diyor.
Türlerden biri, Anhanguera’nın önceden sadece Brezilya’da olduğu sanılıyordu. Bir diğeri, Ornithocheirus, sadece İngiltere ve Orta Doğu’da bulunmuştu.
Araştırma Detroit Mercy Üniversitesinden Profesör Martill ve Ibrahim ile çalışan Bayron Üniversitesinden Megan Jacobs tarafından yönetiliyor.
Yorumlar 1