Bilim İnsanları Yumurta veya Sperm Olmadan Sentetik Embriyo Oluşturdu

Bilim insanları tarafından laboratuvar ortamında sentetik fare proto-embriyoları yaratıldı. Bu gelişme hamilelik süreci için bir devrim olarak niteleniyor.

Maastricht Üniversitesi ve Hollanda’daki Hubrecht Enstitüsü’nden bir ekip, embriyoları kök hücreler kullanarak oluşturmayı başardı. Bu gelişme erken düşüklere neden olan şeyi çözmeye yardımcı olabilir.

Araştırmacı Dr. Nicolas Rivron yaptığı açıklamada , “Araştırmalarımız, erken embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için geçilmesi gereken mükemmel yolu anlamaya yardımcı oluyor” dedi. Deneylerde, fare kök hücre demetleri, sperm veya yumurta kullanmadan farelerdeki gebelikleri başlatmak için kullanıldı.

Bu çalışma gerçek bir embriyonun yaratılmasına yol açmasa da, süreci başlatması bakımından önemli. Bu çalışmanın hamileliğin erken evreleri hakkında bazı bilgileri ortaya çıkarabileceği düşünülüyor.

Embriyolar, inanılmaz derecede küçüktür. İnsan saçı kadar bir genişliğe sahiptir ve rahimde onlarla çalışmak oldukça zordur. Bununla birlikte, bu embriyo benzeri yapılar yaratılarak, doğurganlık sorunları ile başa çıkmak için yeni ilaçlar geliştirilebilir.Rivron AFP’ye verdiği demeçte, “Bu atılım erken hamilelik dönemindeki kara kutuyu açmıştır.

Üretilen bu embriyolar hayatın başlangıcındaki gizli süreçleri daha iyi anlamamıza, doğurganlık problemlerine çözüm bulmamıza ve laboratuar hayvanları kullanmadan yeni ilaçlar geliştirmemize yardımcı olacaktır” dedi.

Memelilerde yumurtalar döllendikten birkaç gün sonra blastosistlere dönüşürler, bu plasenta ve embriyo haline gelen yaklaşık 100 hücrenin küresel bir topudur.

Bu çalışmayla Blastoidlerin kendi kendilerine nasıl örgütlendiğine dair bilgiler edinilmiştir. Çalışmanın bazı diyabet formlarında olduğu gibi embriyodaki küçük kusurların nasıl geliştiğine dair yardımcı olabileceğini umuyoruz.

Ayrıca infertilitenin bazı yönlerini ortaya çıkarabilir ve in vitro fertilizasyon (IVF) tedavisinin çalışma şansını arttırabilir. Çalışmada, “İlk kez, rahim içinde [rahimde] implante edilen sınırsız sayıda erken model embriyolar oluşturmak mümkün” ifadesi kullanıldı.

Çalışmanın şu anda insanlar üzerinde denenmesi düşünülmüyor. Bunun sebebi de bu konuda bilim çevrelerinin gösterdiği etik değerler. Yine de bu hamilelik sorunları yaşayanlar için büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya Bir Kara Delik Tarafından Yutulacak Mı?

Yaratıcı Olmak Şizofreni Riskinizi Yüzde 90 Arttırıyor