Sakin olun, şu anda gezegenimize doğru gelen bir asteroit yok ancak bu gelmeyeceği anlamına gelmiyor. Araştırmacılar; kuyruklu yıldızlar, kayalık asteroitler ve özellikle Dünya’nın yakınından geçen cisimleri kaydetmek için her gün uzay teleskoplarını ve yer tabanlı gözlemevlerini kullanıyorlar.
Asteroidleri siz de tespit edebilirsiniz
Hubble Uzay Teleskobu genellikle çok uzaktaki büyük nesneleri inceler. Ancak çoğu zaman bir asteroit arka planda yer alarak çekilen görüntüleri bozar. Bu nedenle uzaktaki bir galaksiyi incelemeye çalışıyorsanız biraz zor olacaktır. Ancak asteroitlerin uzayda nasıl hareket ettiklerini ve Dünya’ya ne kadar yakın olduklarını inceliyorsanız bu da tam aksine rahatlıkla yapabileceğiniz bir iştir.

Aslında, fotoğrafları bozan bu asteroidlerin tespit edilmesinde sadece bilim insanları değil sizler de rol alabilirsiniz. Tıpkı sizin gibi uzay sevgisine sahip ancak bu alanda herhangi bir eğitimi olmayan insanlar Zooniverse’deki[1] Hubble Asteroid Hunters adlı yeni ve ücretsiz bir girişim olan vatandaş bilimi[2] platformu aracılığıyla güneş sistemimizdeki yeni asteroitleri tespit etmelerine yardımcı olabilirler.
Avrupa Uzay Ajansı’nın Hubble Science arşivindeki arşiv görüntülerini kullanarak binlerce insan asteroitlerin uzayda rotaları daha iyi tahmin edebilmek için bu hayali çizgileri inceledi. (Bu rotanın sonunda Dünya’ya çarpıp çarpmayacakları tahmin ediliyor). Sonunda, çoğu tıpkı sizin gibi insanlardan gelen 300.000 gözlemden 1300’den fazla ayrı parkur tespit edildi.
Gezegenin Savunucuları

NASA, birkaç yıl önce Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi altındaki koordinasyonu merkezileştirerek ortak teleskop ağına dayanan asteroid arama programı oluşturdu.
Bu merkez hem çeşitli gözlemlerin toplayıcısı haline gelmiş hem de insanların uzayda bilinmeyen yıldızlar hakkında ne yapılacağı konusunda kararlar alabileceği bir sisteme dönüşmüştür. Özellikle belirtmek gerekir ki NASA bu işi tek başına yapmıyor. Ajans, her biri kendi teleskoplarına ve politika programlarına sahip bir grup uluslararası ortakla çalışıyor.
NASA’nın şu anda asteroid Bennu[3] çevresinde bulunan OSIRIS-REx uzay aracı sayesinde asteroitler hakkında daha fazla şey öğrenmeye çalışıyoruz. Bu uzay aracı 2023 yılında laboratuvarlara değerli malzeme örnekleri göndererek bilim insanlarının çalışmalarına katkı sağlayacak.
Ajans, DART (Çift Asteroit Yönlendirme Testi) adlı bir görevi kullanarak asteroit sapmasını test etmeyi planlıyor. Bu görev çift asteroit 65803 Didymos’a bir uzay aracı gönderecek ve yörüngesini çok az değiştirecek şekilde bir çarpma eylemi gerçekleştirecek. Sonrasında ise asteroidin yörüngesini izlemek kalacak.

Bunların tümü asteroitleri daha iyi karakterize etmek ve kendimizi onlardan korumak için küçük adımlardır. NASA, dünyamızı tehdit eden yörüngelere sahip ve en az 140 metre çapa sahip asteroitleri sınıflandırmaya çalışıyor.
NASA, Büyük Sinoptik Anket Teleskopu (LSST) ve 2024 yılında piyasaya sürülecek olan Asteroit Avcısı Teleskopu gibi yeni teleskopların aramayı hızlandırmaya yardımcı olacağını söyledi. Şu anda tahmin edilen asteroid sayısının sadece üçte birini bulduk. Ancak bu özel asteroit teleskopları önümüzdeki on yılda çok daha fazla ilerleme kaydedilmesini sağlayacaktır.
[1]Zooniverse, Citizen Science Alliance tarafından işletilen ve işletilen bir vatandaş bilimi web portalıdır.
[2]Vatandaş bilimi ya da halk tabanlı bilim, tamamıyla ya da kısmen amatörler ya da profesyonel olarak bilim insanlığı yapmayan insanlar tarafından yürütülen araştırmalardır. [3]Bennu, 11 Eylül 1999’da tespit edilen, Mısır mitolojisinde yer alan Bennu ‘nun adını taşıyan Apollo sınıfı asteroid.