Bir Balık Benchmark’ın Öz-Farkındalık Testini Geçti

İlk defa bir balık türü ünlü ayna testini geçerek biz öz farkındalık kanıtı gösterdi. Japon araştırmacılar tarafından yapılan bir dizi deneysel çalışmada, küçük bir mercan resif balığı türü kendi yansımalarının kendi bedenlerini temsil ettiğini fark edebildi. Şimdiye kadar, testi geçmiş olan tek insan dışı hayvanlar, davranışçıların üst düzey bilişsel kapasitenin ölçütü olarak kabul ettiği bir avuç memeli (birkaç maymun, filler, balinalar ve yunuslar ile karga ailesindeki kuşlar. Yapılan ancak tartışmalı olan bir çalışma karıncaların da geçtiğini iddia etmektedir.
Bununla birlikte, son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, “balıkların algısal ve bilişsel yeteneklerinin genellikle diğer omurgalılarınkiyle eşleştiğini veya aştığını ve balıkların bilişsel becerilerinin insanlarda ve maymunlarda bulunanlara daha yakın olduğu olasılığını ortaya koymuştur. Bir ayna testi deneyi sırasında söz konusu hayvan renkli bir işarete sahip olan tipik olarak bir çıkartma vücudunun önemli bir bölümüne koyulduktan sonra bir aynanın önüne yerleştirilir.

Eğer hayvan daha sonra o parçayı incelemeye ve / veya çıkarmaya çalışırsa, bunu da sadece ayna varken ve ona bakarken yapmaya çalışırsa, bir rahatsızlık hissi sonucu yapmaya çalışmadığı tespit edilirse, hayvanın yansımanın doğasını anladığı düşünülür. Böylece hayvanın bir benlik kavramını anlama yeteneğine sahip olduğu anlaşılır. Ekip tarafından teste tabii tutulan balık araştırabilmek ya da işareti çıkarabilmek için herhangi bir ele ya da gagaya sahip olmamasına rağmen, vücudunu kayalara sürterek işareti çıkarmaya çalışan davranışlar sergiledi. Bir ön deneyde araştırmacılar, balığa işaret koymadan önce bir aynanın önünde davranışlarını gözlemledi. Yirmi yedi balık geçmiş araştırmalarda kendi kendini tanıyan hayvanlarda gözlemlenen davranış modelini temsil eden üç aşamadan geçmeyi başardı. Birinci adımda balık sanki başka bir bireymiş gibi yansımaya tepki verdi. İkinci aşamada ayna olmadan, ayna karşısında sergilediği tipik davranışlarda bulunmadı. Üçüncü aşamada ise balık aynadaki kendi bakışlarını yakından incelemeye başladı.

Gerçek ayna testine geçildiğinde araştırma ekibi dışsal paraziti andıran bir işaret yaratarak balıklardan sekizinin cildinin yüzeyinin altına renkli bir jel enjekte etti. Boğazları üzerinden işaretlenen 4 balıktan 3 tanesi bu alandaki renklendirmeyi kazımaya çalıştı. Ancak işaretlenmeyen balıklar herhangi bir tepki göstermezken, işaretli balıklar da ayna olmadan hiçbir eylem de bulunmadı. Kafasının üzerinden işaretlenen 4 balıktan 3’ünde de yine renklendirmeyi çıkarma işareti görüldüyse de araştırmacılar diğer balıklarda da kafalarda darbe gördüğü için bu sonuçları geçerli saymadı. Araştırmacılar elde edilen bulguların bu alanda iki farklı paradigma kaymasına sebep olabileceğini düşünüyor. Bunlardan ilki daha önce pek de bilinmeyen hayvanlar olan balıkların bu yüksek farkındalık testini geçmiş olmalarından dolayı, kendilerinin farkında olduğu keşfediliyor. İkinci fikir ise bu davranışlar kendini tanıma dışında farklı bir bilişsel sürece dayanıyor.
Kaynak: https://www.iflscience.com/plants-and-animals/a-fish-has-passed-the-benchmark-test-of-selfawareness-is-it-time-to-rethink-their-intelligence/all/

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bir yorum

    Depresyon Tedavilerinde Kullanılan Ketamin Büyük Sorunlara Sebep Olabilir

    Depresyon Tedavilerinde Kullanılan Ketamin Büyük Sorunlara Sebep Olabilir

    Nikola Tesla ‘yı Çağın Çok İlerisinde Bir Bilim Adamı Yapan 10 Özelliği