Yeni bir çalışma Neandertallerin ve Modern insanların paritiel lobları karşılaştırıldı. Emiliano Bruner liderliğindeki Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana’nın (CENIEH) Paleoneurobiology Grubu, Neandertallerin ve modern insanların beyinlerinin morfolojik bir analizini yayınladı. Modern insan beyninin şekli, kısmen ortalama olarak daha büyük ve daha hacimli parietal loblardan kaynaklanmakta.
Özellikle iki bölge homo sapiens’te daha fazla gelişebilir. Birincisi dorsal posterior parietal bölgedir ve ikincisi, bu çalışmayı Leipzig’deki Max Planck Enstitüsü ile işbirliği içinde koordine eden Sofía Pereira, alt parietal lobülde intraparietal sulkusun orta alanıdır.
İlginizi çekebilir: Neandertal Nedir? Neandertal Hakkında Tüm Bilinmeyenler

Çalışma, 52 modern insanda beyin şeklinin sekiz Neandertal ile karşılaştırılmasını sağlayan üç boyutlu mekansal modeller kullanılarak, endokraniyal kastlar ve beyin sulkusunun( Girintilerin adı sulkus) beyin yapısının yüzeyinde bıraktığı izlenimler kullanılarak gerçekleştirildi. Geometrik model sadece beynin genel şekli hakkında bilgi değil, aynı zamanda parietal anatominin spesifik yerleri hakkında da bilgi içeriyor.
Parietal loblar, görsel hayal gücü ve kullanım gibi görsel-uzamsal fonksiyonlarda ve genel olarak beyin, vücut ve göz-el ilişkisi ve el ile aletler arasındaki dış koordinasyon ile ilgili tüm bilişsel yönlerde yer alır.