Sabah bir fincan kahve, çoğumuz için olmazsa olmaz bir ritüel. Dünyadaki en çok tüketilen içeceklerden biri olarak, günün uyuşukluğunu atabilen kafeinle güne başlanır. Yeni araştırmalar, yataktan çıkmanın ve egzersiz yapmanın güne başlamak için daha iyi bir yol olabileceğini gösterdi.
Psikoaktif bir ajan olarak, kafein daha enerjik hissetmemize, ruh halimizi iyileştirmemize ve uyanıklığımızı artırmamıza yardımcı olabilir. Ancak aynı zamanda kafeine daha duyarlı olanlarda endişe ve kas titremelerini tetikleyebilir. Bu nedenle, çocuklar ve hamile kadınların kafeinden kaçınması önerilir ve fazla kahveye toleransı olanlar bile, baş ağrısı, yorgunluk veya sinirlilik hissedebilir.

Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışma, egzersizin de bu tartışmada yer alabileceğini olabileceğini gösteriyor. Laboratuvar koşullarında, zihinsel görevleri tamamlama, hafıza kapasitemizi belirleyen testleri, egzersiz ve kafein alımıyla ilgili test etmeye karar verdiler.
Bir grup sağlıklı yetişkine bir koşu bandında 20 dakikalık tempolu bir yürüyüş yaptırdılar. Ve bir fincan kahveye benzeyen bir doz kafein aldıktan sonra zihinsel yeteneklerini performanslarıyla karşılaştırdılar.
Bulgular, reçete edilen egzersizin, hem günlük yaşamlarında çok fazla kahve tüketen hem de kullanmayanlar için hafızayı ve bilişsel işlevi iyileştirmede bir doz kafein kadar etkili olduğunu ortaya koydu. İyi haber şu ki, bir fincan kahveyi sabah yürüyüşüyle değiştirmek bilişsel işlevde aynı artışı sağlayabilir. Aynı zamanda egzersizle ilişkili diğer sağlık yararlarını da sağlayabilir.
Kafein yoksunluğu dönemi

Ekip ayrıca, aynı egzersizin kafein yoksunluğu semptomlarını çözüp çözemeyeceğini araştırmak istedi ve böylece kafein tüketicilerine 12 saatlik kafein yoksunluğu dönemi geçirdi. Bunu takiben, yorgunluk, konsantre olma zorluğu, motivasyon eksikliği, baş ağrısı ve biraz huysuzluk gibi ortak semptomlar gösterdiler.
Sanki bu yeterince kötü değilmiş gibi, araştırmacılar onlardan 20 dakikalık bir yürüyüşe çıkmalarını istediler. Ama neyse ki egzersizin aslında yoksunluk semptomlarını azalttığını, ruh halini iyileştirdiğini ve yorgunluğu ortadan kaldırdığını buldular.
Önceki araştırmalar, egzersizin beyine kan akışını iyileştirerek ve beyin hücreleri için bir çeşit gıda gibi nörotrofik faktörleri serbest bırakarak bu faydaları sağlayabileceğini ileri sürdü. Ayrıca, egzersizle ilişkili dopamin ve epinefrin gibi hormonların salınması da ruh halini ve enerjiyi arttırmaya yönelik bir yol izleyecektir.
Bu yüzden, bir dahaki sefere sabah modunuz düşük olduğunda veya günün ortasında odaklanmakta zorlandığınızda, tempolu bir yürüyüşe çıkmayı deneyin. Pahalı kahvelere para harcamak zorunda kalmadan sizi iyileştirebilir.
Ülkü Güngör
Yorumlar 1