Bir kadına nakledilen erkek elleri: Shreya bir trafik kazasında her iki elini birden kaybetti. Hindistan’da bir otobüs kazasında iki elini de kaybeden genç bir kadına, koyu tenli bir erkek donörden alınan eller nakledildi. Yıllar sonra, nakledilen ellerin cilt renginde açılma oldu.
2016 yılında geçirdiği kazadan sonra 18 yaşındaki Shreya Siddanagowder’in her iki kolu da dirsek altından ampüte edildi (k∈sildi). The Indian Express ‘in 7 Mart tarihli haberine göre, Shreya’ya 2017’de 20 cerrah ve 16 anestezistten oluşan bir ekip tarafından 13 saat süren kol nakli operasyonu gerçekleştirildi.
Genç kıza nakledilen kollar , bisiklet kazasında hayatını kaybeden 21 yaşındaki bir erkeğe aitti. Sonraki 1,5 yılda uygulanan fizik tedavi Siddanagowder ’in kol ve ellerindeki motor hareket kontrolünü geliştirdi. Ve ellerini nakil yapıldığı zamankinden daha “ince” hale getirdi.
Fakat hiç beklenmedik bir gelişme daha oldu : The Indian Express’e göre, eller koyu tenli bir donörden alınmasına rağmen zamanla Siddanagower’in cilt rengine yakın bir renge döndü.
Daha Az Melanin

Siddanagowder’ı tedavi eden doktorlar, yeni kollarındaki bu renk değişikliği sebebinin Siddanagowder’in vücudunun donörünkünden daha az melanin üretmesi olabileceğini söylüyor. (melanin cilde rengini veren bir pigmenttir).
Mumbai Kral Edward Memorial Hastanesi Dermatoloji Kliniği Şefi Dr. Udat Khopkar “Ama gerçek sebebin bu olduğunu söyleyebilmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor” diyor.
Mayo Kliniği’ne göre, el nakli adayları aylarca süren değerlendirme ve konsültasyonlara tabi tutulur. Uzmanlar bu süreçte hastanın genel sağlık durumu kontrolleri, kan testleri ve görüntülemeler yapılır, k∈silmiş υzυvlardaki sinir fonksiyonları değerlendirir. Mayo Klinik, nakile uygun bulunan başvuru sahiplerinin bekleme listesine alındığını, cilt rengi, el büyüklüğü ve kan grubu gibi faktörlere dayanarak donörlerle eşleştirildiğini belirtiyor.
Siddanagowder’in Hindistan’ın Karnataka kentindeki Manipal Teknoloji Enstitüsü Organ Nakli Merkezine yaptığı başvurusuda kan grubu bir donörünki ile uyuşunca organ nakliyle sonuçlanmış. Genç kızın ameliyatı, The Indian Express’in belirttiğine göre Asya kıtasının hem ilk çift el nakli hem de ilk c¡nsiyetler arası nakil olma özelliğine sahip.
Siddanagowder, Hindistan’da nakil ve organ bağışı alanında öncü araştırmaları destekleyen STK lardan MOHAN Vakfı’nın Haziran 2019’da Facebook’ta paylaşılan bir videoda, “Dünyada erkek elleri olan ilk kadınım,” diyor. Genç kız , “ellerim şimdi daha kadınsı” diye eklemeyi ihmal etmiyor.
Daha ince ve açık tenli kollar
Siddanagowder’ı memleketi Pune Kentinde rehabilite eden fizyoterapist Ketaki Doke, The Indian Express’e anlatırken ellerinin daha “kadınsı” bir şekle bürünmesini kasların yeni “ev sahibine” adapte olması açıklamasını getirdi.
“Sinirde uyarı iletimi başlar — buna yeniden canlanma denir — ve kaslar vücudun ihtiyaçlarına göre çalışır ” diyor Doke . “El kasları kadın bedenine uyumlanmaya başlamış olabilir.”
Videoda Siddanagowder’in, gömlek kolunu yukarı sıvayarak 2017 de nakledilen önkolun kola nereden katıldığını ve kendi cilt rengi ile nakil kolun rengine işaret ettiği görülüyor:
Shreya “Artık ellerimin rengi ten rengimle uyuşuyor” diyor
Baltimore Johns Hopkins Tıp Fakültesinden alınan bilgiye göre şimdiye kadar tüm dünyada 100 den az kol / el nakli gerçekleştirildi.
Siddanagowder’’un doktorları ellerindeki renk ve şekil değişikliklerini gözlemlemeye devam ediyorlar. Hindistan Kerala daki Amrita Medikal Bilim Enstitüsü Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Sbramania Iyer, Ona yapılan nakil ve iyileşme sürecini içeren kapsamlı bir raporun yayınlanması için çalışmalar yapıldığını belirtiyor.
Ancak, Iyer, The Indian Express’e verdiği demeçte, nakledilen ellerdeki bu değişiklikleri neyin tetiklediğini anlamak için daha fazla kanıt gerekeceğini belirtiyor. Shreya daki değişimi görmek isteyenler için transplant sonrası çekilmiş bir başka videoyu buradan izleyebilirler:
Yorumlar 1