Birkaç yıl önce eski bir mezar odasında keşfedilen bir Mısır tabutu, aynı tabutun yer altı dünyasının bilinen en eski haritasını içerdiğini bildiren Ancient Origins’e göre , bu tabut inanılmaz bir arkeolojik buluştan daha fazlası:
“Harco Williems tarafından Mısır Arkeoloji dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, bu antik metnin The Book of Two Ways’in (İki Yol Kitabı) en eski kopyası olduğunu öne sürmektedir. Bu yazıt, Djehutinakht I’yı anma yazıları içerdiğinden bir mezarla ilişkilendirilmiştir.

Yakın bir zamana kadar, bu tabutta Djehutinakht I’nın bedeninin olduğuna inanılıyordu fakat son çalışmalar, tabutun Ankh adlı elit bir kadının tabutu olduğunu göstermektedir.”
On yıllardır özenle araştırma yapsalar da, arkeologlar antik İki Yol Kitabı’nın sadece birkaç versiyonunu bulabildiler. Dolayısıyla bu yeni keşif gerçekten çok önemli.
İki Yol Kitabı
İki Yol Kitabı nedir?
Başlık, eğer bir ruh Osiris alemine girmek istiyorsa öbür dünyada Mısır yer altında gezerken alabileceği iki güzergahı ifade eder. Osiris, yer altı dünyasının Mısırlı amiri ve tüm insan ruhlarının yargıcıydı. Ayrıca İki Yol Kitabı, Mısır mitolojisinin Tabut Metinlerinin büyük bir parçasıdır.

Ölüm Kitabı
Tüm bu kitaplar, National Geographic tarafından öbür dünyayla uğraşan büyülerden oluşan ölüm metinlerinin tam koleksiyonu olarak tanımlanan Ölüm Kitabı’nın bir parçasıdır. Daha doğrusu, Ölüm Kitabı, bir kişinin sonraki hayatta yolunu başarılı bir şekilde bulması için gerekli olan her şeyi barındıran “1,185 büyü ve sihir”i içerir.

Osiris’e Ulaşım
İki Yol Kitabı, yer altı dünyasındaki bulunması zor Osiris’in nasıl bulunabileceği hakkında detaylı bilgiler içeriyor:
“Şeytani varlıkların bulunduğu, ateş ile çevrili ve gökyüzünün sınırında bulunan karanlık bir yer ‘Rostau’nun – Osiris’in alemi – olduğu tehlikeli bir manzarayı geçen iki zik-zaklı yol. Osiris’in ölü bedenine bakan birinin asla ölmeyeceğini ve eğer biri toplanma Alanı ’na ulaşırsa şölenden sonra Osiris ile onun arzuları tatmin olur.”
Sorun şu ki, yollar aldatıcı olup bazıları hiçbir yere çıkmayabilir, sadece bir mola yeri arayan bir ruh bırakır ve ruh aradığı yere öncekinden daha yakın değildir.

Yollar, ayrıca ruhu canlandırma veya yok etme gücüne sahip olan Ateş Gölü’ne de ayrılır. Yol boyunca, ölü yolcu ayrıca “Taştan yüksek duvarlarla yolu engelleyen sonsuz koruyucu ve iblislerin bulunduğu Güneş’in ‘ateşli mahkemesi’ni aşmak zorundadır.” Anlaşılacağı üzere, Mısır yer altı dünyası korkaklar için uygun bir yer değildir.
Ruh Haritası
Bir anlamda, İki Yol Kitabı ruh için bir haritadır. 21.yüzyılda bize harita gibi gözükse de bu kelime alışılmış anlamında böyle kullanılmıyordu.

Bunun yerine, eski Mısırlılar “ruhun psikolojik haritası” olarak adlandırılabilecek en iyi şeye sahip olmak istediler. Ancient Origins’in belirttiği gibi:
“Yaklaşık 4000 yıl önce, onun oluşumu sırasında; henüz kimse cehennem haritasını denememişti ve alimler, simge ve olaylar dahil olmak üzere yazıların hepsinin öbür hayatı saatlere böleceğini savunuyordu.”
İki Yol Kitabı, ölümle karşı karşıya olanlar için teselli edici ve rehber bir kitap olarak ifade edildi. Onu okumak, bu dünyadan diğer dünyaya geçtikten sonra onları neyin beklediğine dair daha kapsamlı bilgilere sahip olmalarını sağlar. Doğru olup olmadığı pek de önemli değildir.
Tıpkı hayata gözlerimizi yumduktan sonra olacaklar hakkında kendimize anlattığımız hikâyeler gibi; öbür dünyaya dair düşüncelerimiz, bu alemdeyken diğer alemde bizi bekleyen olaylara uyum sağlamamızı kolaylaştırmak amaçlıdır. Bu nedenle, İki Yol Kitabı yüzyıllardır var olan diğer yazılarla uyumludur.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Mısır Tanrıları İçinden En Korkunç 5 Antik Mısır Tanrısı
- Eski Mısır’ da Hayat
- Mısır’da, Üzerinde Anlamsız Hiyeroglifler Olan Ürkütücü Bir Mezar Bulundu
- İskoçya’da Bulunan, Gizemi Çözülemeyen 200 Yıllık Minyatür Tabutlar!
Çeviri: Hümeyra DEMİRBAŞ
Bir yorum