Her ne kadar kulağa inanılmaz gibi gelse de bir düşünün. Ya bizden daha üstün varlıklar tarafından kontrol edilen dev bir bilgisayar simülasyonundaki karakterlerden ibaretsek?
Ancak pek çok bilim insanı bu fikri o kadar da gerçek dışı bulmuyor. Hatta bazıları gerçekten de bu tarz bir sanal gerçeklikte yaşıyor olabilme ihtimalimiz olduğunu düşünüyorlar.
Parçacık fizikçisi Daniel Whiteson ile robot bilimci ve karikatürist Jorge Cham, Daniel and Jorge Explain the Universe (Daniel ve Jorge Evreni Açıklıyor) isimli podcastlerinin “Bir simülasyonda mı yaşıyoruz?” bölümünde bu inanılmaz teoriyi ele alıyorlar. Bu podcast, evren hakkındaki bazı basit ama derin soruları anlaşılması kolay bir dille açıklıyor.
CERN’de çalışan Whiteson, bir bilgisayar simülasyonunda yaşadığımızı iddia eden bilim kurgu teorisiyle dalga geçen pek çok insan olsa da, bu ihtimalin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. “Fizikçi olmak demek akıllara durgunluk veren buluşlar yapmaya hazırlıklı olmak demektir,” diyen Whiteson, “fizik alanındaki en iyi keşifler, evrene bakış açınızı tamamen değiştirenlerdir,” diye de ekliyor.
Çılgın ve yeni fikirlere açık olan bir kişi varsa, o da fütürizm alanındaki en önemli isimlerden biri olan Elon Musk’tır.
2016 yılında Code Conference’a verdiği bir röportajda Musk, bilgisayar oyunlarının sadece 40 yıl içinde 1970’lerin Neandertalvari “Pong” oyunundan, günümüzün karmaşık ve gerçekçi çevrimiçi oyunlarına evrildiğini ve aynı anda milyonlarca kişi tarafından oynanabildiğini dile getirdi.
Elon Musk, böylesine hızlı bir ilerlemeye dayanarak, gerçeğinden ayırt edilemeyen simülasyonlar yaratılmasının çok da uzun sürmeyeceğini dile getirdi.
Günümüzün çılgın bilgisayar hızı da hesaba katıldığında, Musk, geleceğin gelişmiş bir medeniyetinin, atalarının yani bizlerin nasıl yaşadığımızı görmek için bir bilgisayar simülasyonu yaratmış olmasının oldukça mümkün olduğunu söyledi. Bu da gelişmiş medeniyetin ve geleceğin şu anda var olduğu, bizimse gerçek olmadığımız anlamına gelir.
Whiteson ve Cham, video oyunları benzetmesine katılıyorlar. Cham daha şüpheci olsa da, Whiteson evrenin çok gerçekçi olması sebebiyle bir simülasyon olamayacağını söyleyen iddialara karşı çıkıyor. Bilgisayarlar her geçen gün daha da karmaşık hale geliyorlar.
Whiteson, “Fizik, bu evrenin kurallarının ne olduğunu ve bu evrenin işlemesini sağlayan temel kodun ne olduğunu anlamaya çalışıyor,” diyor. Sonuçta evrenin belli başlı kuralları varmış ve ona uyuyormuş gibi gözüküyor.
“Artık güçlü bilgisayar programlarımız olduğunda göre, insanlar merak ediyor. Bir bilgisayar programının içinde olsaydınız ve simüle edilmiş bir evrenin kurallarını anlamaya çalışsaydınız, esasen o evrene şifrelenmiş olan fiziğin ne olduğunu anlamaya çalışırdınız.” diye ekliyor Whiteson. “Yani bir fizikçi olurdunuz,” diye kabul ediyor Cham.
Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde 2016 yılında düzenlenen bir münazarada, müzenin Hayden Planetaryumu’nun müdürü olan astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, şempanzelerle DNA’mızın %98’ini paylaşsak bile biz insanların daha zeki varlıklar olduğuna değindikten sonra, gerçek olmama ihtimalimizin yarı yarıya olduğunu söylüyor.
Tyson, bu yüzden evrende bizden çok daha zeki başka varlıkların da olabileceğini belirtti. Ve sadece eğlence için sahte bir evren yaratmaktan zevk alabileceklerinin mümkün olduğunu da söyledi.
Öyleyse evrenin gerçek mi yoksa sadece dev bir simülasyon mu olduğunu test etmeye nasıl başlayacağız? İşte zor olan kısım da bu. Bu hipotez büyük ölçüde test edilemez olabilir. Ancak Whiteson ve Cham’ın bunu nasıl yapabileceklerine dair bazı teorileri mevcut. Bunların ne olduklarını ise ayrıntılarıyla podcastlerinde anlatıyorlar.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Matrix : Bir Simülasyonda mı Yaşıyoruz ?
- ”Hepimiz Bir Simülasyonda Yaşıyoruz”
- Teknoloji Ölmüş Olan Kişileri Hayata Döndürmek İçin Çalışıyor
Hital Paçacı / HowStuffWorks