Yapılan bir çalışmada, bitkilerin yer altından birbirlerine nasıl elektrik sinyalleri gönderdiklerinin ve bu gizli ağın daha iyi anlaşılması için yeni bulgular sunuyor. Bu tür bir ağ, Mycorrhizal mantarlarının toprakta adeta bir devre elemanı gibi çalışmasıyla daha önce gösterilmişti.
İlginizi çekebilir: Ağaçlar Birbirleri İle İletişim Kurabilir Mi?
Araştırmacılar, diferansiyel denklemleri baz alan matematiksel modellemeler ve fiziksel deneyleri kullanarak bitkilerin bu elektrik sinyallerini kasıtlı olarak iletip iletmediği, hangi sinyallerinin iletilmek istendiği gibi konular henüz tam olarak bilinmese de, bu mekanizmanın nasıl çalıştığını anlamaya çalıştılar.
İlginizi çekebilir: Bitkilerin Nasıl Nefes Aldıkları Ve İnsanların ‘Ciğerlerini’ Nasıl Şekillendirdiği Keşfedildi

Bu çalışma, önceki deneylere dayanarak aynı araştırma ekibi tarafından gerçekleştirildi. Araştırmacılar yeraltından haberleşmenin nasıl işlediğini, elektriksel uyarımları kullanıp sinyallerin bitkiler aynı toprakta olmasa bile nasıl taşındığını anlamaya çalışıyorlar.
Alabama Üniversitesi’nden elektrik mühenidisi Yuri Shtessel
“Pahalı ve uzun deneyler gerçekleştirmek yerine daha önce çalışılmış süreçleri bir matemetiksel model kullanarak bilgisayarda simüle edebiliriz,” diyor.
İlginizi çekebilir: Ağaçlar ölmekte olan bu kütüğü kurtarmak için suyunu paylaşıyor
Shtessel, Oakwood Üniversitesi’nden bir biyokimyacı olan Alexander Volkov ile birlikte, farklı türde ve farklı saksılardaki bitkilerin hava aralıklı veya aralıksız olmak üzere iletişimlerini test edip incelediler.
Aralarında onları birbirine bağlayan bir elektrik iletkeni olmadan, herhangi bir bağlantı saptanamadı. Gümüş bir kabloyla, bağlantı tekrar sağlanıp işler hale getirildi. Bu da herhangi bir iletkenin bitkilerin birbiriyle sohbet etmesi açısından yeterli olabileceğini ortaya koydu.
İlginizi çekebilir: Bilim İnsanları Sürekli Işıldayan Bitkiler Üretmek için Mantar DNA’sı Kullanıyor
Sinyaller bitkilerin kök ağlarıyla yayıIıyor

Dahası, farklı türde bitkilerin de benzer bir ağ izleyebildiği biliniyor.
Örneğin yeni yapılan çalışmalara göre Aloe vera veya lahana gibi apayrı bitkiler, benzer iletişim formlarına sahipler. Bir önceki çalışmalar aynı tür olan domates bitkilerinin iletişimi üzerineydi.
Böylece yeni yapılan çalışmalarla birlikte bu model, farklı tür bitkilerin de benzer veya aynı şekillerde birbirleriyle iletişim kurabildiğini tahmin ediyor.
Shtessel: “Sinyallerin bitkilerin kök ağlarıyla yayıIması ve bu iletişimin ortak bir alanda meşe ağacından tutun da domates bitkisine kadar ortak bir alan olan toprakta işlerlik göstermesi toprağın iletkenlik özelliğini muhtemelen en iyi şekilde açıklıyor.”
İlginizi çekebilir: Araştırmacılar, Yaban Arılarının Bitkileri Çiçeklenmeleri İçin Isırdığını Buldu!
Yeni çalışma, bitkiler arasındaki iletişimin ne kadarının kasıtlı olduğu, mesajın içeriğinin ne olduğu hakkında keskin bir kanıya varmasa da, bitkiler arası tehlikelerle, büyümeyle veya hareketle alakalı potansiyel mesajları taşıdığı hakkında birtakım fikirler veriyor.
Bu araştırma Communicative & Integrative Biology dergisinde yayınlanmıştır.
DENİZ ÖZDEMİR
Bir yorum