Birleşmiş Milletler Çarşamba günü yaptığı açıklamada, dünyanın yeni koronavirüs ile mücadelede gösterdiği kararlılıkla iklim değişikliği ile mücadele etmesi gerektiğini söyledi. BM tarafından kurulan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), iklim değişikliği üzerindeki eğriyi de düzeltmenin zamanının geldiğini ve gezegendeki etkisinin son beş yıl içinde “bir kreşendo’ya* ulaşması” ile rekor sıcaklıkların bizi beklediğini söyledi. (*Kreşendo: Olayın daha da büyüyeceği, daha da ses getireceği manasında kullanılmaktadır.)
WMO, Çarşamba günü Dünya Günü’nün 50. Yıldönümünü kutlarken yaptığı açıklamada çevre korumasına destek göstermek için yıllık bir etkinlik bu güne olan eğilimin devam etmesi bekleniyor.
WMO, küresel bir gözlem istasyonundaki karbondioksit seviyelerinin 1970 yılına göre yaklaşık %26 daha yüksek olduğunu, buna karşılık ortalama küresel sıcaklığın 0.86 0C arttığını söyledi.
Sıcaklıklar, endüstriyel öncesi döneme göre 1.1 0C derece daha sıcak.

Ajans, covid-19 krizinin iklim değişikliğinin sosyoekonomik etkilerini şiddetlendirdiğini söyledi. Örneğin, insanları tropik kasırgalardan güvende tutmayı zorlaştırıyor. Bununla birlikte, WMO’nun iklim izleme programı, pandemi sırasındaki endüstriyel gerilemenin bir sonucu olarak temel kirleticilerde bir azalma ve hava kalitesinde iyileşmeler kaydetmiştir.
WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, “Ulaşım emisyonlarının olmaması ve endüstriyel enerji üretiminden dolayı bu yıl karbon emisyonlarında %6düşüş olacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Ancak düşüşün sadece geçici olacağını ve “büyük olasılıkla gelecek yıl normale döneceğimizi” de ekleyerek, iklim değişikliğiyle başa çıkmanın insanların refahını, ekosistemlerini ve ekonomilerini “yüzyıllarca” tehdit edebileceğini de sözlerine ekledi.
“Hem pandemi hem de iklim değişikliği eğrilerini düzleştirmemiz gerekiyor,” dedi.
“İklim değişikliğine karşı COVID-19 ile aynı kararlılığı ve birliği göstermeliyiz.”
Sadece kısa vadede değil, gelecek kuşaklar için de harekete geçilmesi için çağrıda bulunuyoruz ”
‘Acil tehdit’

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Stockholm’deki bir konuşma sırasında bu duyguyu tekrarladı. Ve “aynı anda iki krizi” ele alma gereğini vurguladı. İklim değişikliğinin acil bir tehdit olduğunu, koronavirüs kadar acil olmasa bile kendimizi ve özellikle dünyanın diğer bölgelerindeki insanları etkileyeceğini söyledi. Nobel Prize Müzesi tarafından düzenlenen bir konuşmada,” bunu şimdi ele almalıyız, aksi takdirde bize gizlice yaklaşacaktır ” dedi.
Başlıca raporlama istasyonlarındaki karbondioksit konsantrasyonları rekor seviyelerde kalırken, WMO, koronavirüs sonrası iyileşme teşvik paketlerinin ekonominin daha yeşil bir şekilde büyümesine yardımcı olmasının önemli olduğunu söyledi. Örgüt “önceki ekonomik krizleri genellikle krizden öncekinden çok daha yüksek emisyon büyümesiyle ilişkili ‘toparlanma’ izledi” dedi.
Berk Keskin / Kaynak: Science Alert