Bir Jurassic dönemi bir dinozor bebekken gezinmek için aynı insanlar gibi 4 uzvunu kullandı. Ancak sonraları bunu iki ayağa çevirdi. Sauropodomorpha ’larda – uzun boyunlu ve bacaklı otçul dinozor tipi – gözlenen bu dört ayaklıdan iki ayaklıya geçiş evresi, hayvanlar aleminde eşsiz olarak görülüyor.
“İnsanlar haricinde böylesine bir geçiş yapan başka hiçbir hayvan türü bulamadık.” dedi çalışmanın eş-yönetici araştırmacısı ve İngiliz Veterinerlik Koleji ’nde (RVC) doktora sonrası biyomekanik araştırmacısı olan Andrew Cuff. Araştırmacılar bu uzun bacaklı gizemi, Mussaurus patagonicus adlı bu dinozora ait 6 adet iyi korunmuş ve bebeklikten yetişkinliğe uzanan numunelerle çözdüler.
İlginizi çekebilir: [Dinozorlarla İnsanlar Birlikte Yaşadı Mı?]

Yaklaşık 200 milyon yıl önce yaşayan M. patagonicus ömrünü Arjantin ’de, bugünkü adıyla Patagonya’da geçirdi. Bir yetişkin olarak bir tondan daha ağır olmasına rağmen Sauropodomorph bir bebek kadar ufaktı – iskelet kalıntıları insan avuç içine sığabilir. Arjantin Museo de La Plata, Ulusal Bilimsel ve Teknik Araştırma Konseyi (CONICET) ve RVC’de bu yaratığın nasıl hareket ettiğiyle ilgilenen bilim insanları, farklı yaşam dönemlerinde dinozor anatomisinin 3D dijital görüntülerini elde etmek için bir takım oluşturdu.
Ardından bilim insanları dinozorun kas ve yumuşak dokularının olası ağırlığını hesaplayarak onun kütlesini buldular. Bu veri, canlının her yaşındaki kütle merkezini saptamaları konusunda onlara yardım etti – örneğin yumurtadan yeni çıkmış bir dinozor, bir yaşında yavru, sekiz yaşında yetişkin olur.
İlginizi çekebilir: [Biyoçeşitliliğin Dinozorları Öldüren Etkiden Kurtulması 10 Milyon Yıl Aldı]
Dinozorun ( Mussaurus patagonicus ) kütle merkezinin yaşlandıkça nasıl değiştiğine dikkat edin . Kredi: J. González
Dinozor Denge Noktası
Araştırmacıların bulgularına göre M. patagonicus muhtemelen bir bebek gibi dört ayak üzerinde yürüyordu. Çünkü kütle merkezi (denge noktası olarak da bilinir) çok ilerideydi. Eğer sadece iki arka ayağı üzerinde yürümüş olsaydı yüzüstü yere kapaklanırdı.
“Eğer ayaklarını kütle merkezinin hizasına getiremezsen düşersin.” şeklinde ifade ediyor Cuff. “Ve bu yüzden farklı bir şekilde telafi edilmeli. Kütlesini desteklemek için sadece arka ayaklara güvenmek yerine ön ayaklarından da destek almak zorunda.” Fakat başlığın da işaret ettiği gibi bu dinozor bir bebek gibi emeklemedi.
“Emeklemesiyle ilgili karşılaşacağınız her şey aslında yanlış.” diyor Cuff. “Bu, kesinlikle, bir bebeğin yapabileceği gibi emeklemekten ziyade dört ayak üzerinde yürümek oluyor.”
İlginizi çekebilir: [Gerçekten Bir Dinozoru Hayata Döndürebilir Miyiz?]

Dinozorun ilk doğum gününden kısa süre sonra kütle merkezi kalça yönünde arkaya kaydı. Cuff ’a göre büyük ihtimalle bu yüzden arka iki ayağı üzerinde yürümeye başladı.
Bu kütle merkezi değişimi büyük ölçüde dinozor yaşlandıkça ortaya çıkan kuyruk büyümesi tarafından sürdürülüyordu, diyor çalışmanın eş yönetici araştırmacısı ve aynı zamanda Museo de La Plata’da omurgalı paleontologu ve CONICET araştırmacısı olan Alejandro Otero.
Otelo, Live Science ’a gönderdiği mailde “Böylesine lokomotor (hareket) değişiminin doğada nadir olduğunu fark etmek önemli.” diyor. “Bunu dinozorlar gibi soyu tükenmiş formlarda fark edebildiğimiz gerçeği, heyecan verici bulgularımızın öneminin altını çiziyor.”
İlginizi çekebilir: [Kuş yumurtalarının renklerinde dinozor etkisi]
Editör / Yazar: Emine Kızılkaya
Kaynak: https://www.livescience.com/65564-dinosaurs-legs-movement.html