Gözlük takan sevgili arkadaşlar, her maske taktığınızda veya egzersiz yapmaya çalıştığınızda camın buğulanması sizi hayal kırıklığına uğratıyor mu? Görünüşe göre bir çözüm yolda.
Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından geliştirilen yeni bir lens camı, cam lensleri oksijen plazması ile işleyerek buğulanma sorununa kökten son veriyor.

Şimdi yeni bir araştırma, yüzeyde yoğuşmanın oluşmasını önleyen doğrudan camların üzerine yerleştirilmiş bir altın nanotabaka şeklinde cevaba sahip olabilir. Sonuç, hiçbir koşulda buğulanmayan camdır.
Araştırmacılar, nano tabakanın standart üretim teknikleri kullanılarak üretilebileceğini, bu nedenle gözlük şirketlerinin ürünlerine eklemeye başlamak için herhangi bir özel ve pahalı makineye ihtiyaç duymayacağını belirtiyor.
Altın olmasına rağmen, kullanılan altın miktarı son derece ama son derece küçüktür nano tabaka derken, alüminyum folyodan yaklaşık 1.600 kat daha ince olan sadece 10 nanometre kalınlığı kastederler. O kadar küçük olurdu ki, malzemelerin fiyatına fazla bir şey katmamalı, ancak şirketler kesinlikle bir prim talep edecekti.
Peki nasıl çalışır?
Şimdiye kadarki çabaların çoğu hidrofobik ve hidrofilik kaplamalar kullanmayı denedi, ancak bu sürekli bakım gerektiriyor. Bunun yerine, altın nanotabaka çevreden gelen kızılötesi radyasyonu emerek camları 8°C’ye kadar ısıtır ve yoğuşmanın başlamasını bile önler.
Normal gözlüklerle karşılaştırıldığında ekip, buğulanmayı önlemede dört kat ve buğu gidermede üç kat iyileşme gördü;
Sadece küçük bir aşınma ve yıpranma 10 nanometre kalınlığındaki bir altın tabakasını yok edeceğinden, çizikler için bir kabus gibi geliyor, ancak araştırmacılar altını korumak için titanyum oksit arasına sıkıştırmayı başardılar. Bu katmanlar aynı zamanda ısının size ulaşmasını da engeller, yani yazın sizi terletmicek.
Ekip bir patent başvurusunda bulundu ve altına alternatifler arıyor, bu nedenle bunun yaygın kullanım görebilecek bir şey olup olmadığını göreceğiz. Ancak düşük maliyetler ve kolay üretim ile bu fikir kesinlikle büyük bir yükseliş olabilir.
Çalışma Nature Nanotechnology‘de yayınlandı.