Bir nesnenin diğerinin önünden geçişine tanıklık etmek astronomideki en iyi gözlemlerden biridir. Bu; bir tutulma, örtülme veya gezegensel geçiş olarak bilinen bir olay olabilir. 11 Kasım 2019’da, Merkür’ün Güneş’in önünden geçişine bu on yıllık zaman dilimi içinde son kez tanıklık edeceğiz.
Merkür’ün Güneş’in önünden geçişi gayet yavaş olacak olup 5 saat 28 dakika 47 saniye sürecek. Güney Amerika ve Kuzey Doğu Amerika’da bu olay tam olarak görülebilecek. Kuzey Batı Amerika’da gün doğumunda görülebilecekken Afrika, Avrupa ve Orta Doğu’da ise gün batımında görülebilecek.
Merkür’ün Güneş’in önünden geçişi; ufuk çizgisi hizasında, gün doğumu veya gün batımının yakınlarında gözlemlenebilecek. Ayrıca fotoğrafçıların Güneşi yakalayabilmeleri için güzel bir şans, ek olarak ufukta ön plandaki nesnelerin siluetleriyle birlikte Merkür’ün gölge hatları çok fotojenik bir manzara sunacak. Bu olayı sadece Avustralya, Doğu Asya ve Orta Asya kaçıracak.

Hava Durumu Tahmini
Önce iyi haber: Geçişi görmek için havanın açık olmasına gerek yok yalnızca Güneş’i iyi görebilmek yeterli.ABD Doğu Deniz Kıyısı için şuan hava durumu tahminleri net değil. Bu hafta sonu, pazartesi için hava durumunun nasıl olacağını öğrenmeliyiz.
Merkür geçişini gözlemlemek, güneş tutulması ya da Venüs geçişini gözlemlemek için yapılan hazırlıklardan fazlasını gerektiren eşsiz bir olaydır. Merkür çok küçük görünecek: geçiş sırasında, en içteki gezegen sadece 10 inç (25,4 cm) görünecek.
Bunun anlamı; bir güneş tutulmasını izlemek için alınan önlemlerin yanı sıra güneş gözlem güvenlik protokollerini uygulamaya da ihtiyacınız olacak demektir; Basit iğne deliği projeksiyonu veya güneş tutulması gözlükleri yetersiz kalacaktır.
Hidrojen-alfa teleskopunuz veya güneş gözlemi için beyaz ışık filtreli bir teleskopunuz varsa hazırsınız demektir. Bir çay kutusu ve bir çift güneş tutulması için uygun hale getirilmiş gözlük kullanarak bir gözlem maskesi yapmak kullanılabilecek yöntemlerden biri.
Geçişin başlangıcında ve sonunda “siyah nokta” etkisini izlediğinizden emin olun. Bu fenomen Venüs geçişi sırasında daha belirgindir, ancak zaman zaman Merkür geçişi sırasında da görülecek.

Venüs 21.YY’da Güneş’in önünden iki kez geçti. İlki 2004 ve ikincisi 2012 senesinde gerçekleşti. Venüs 2117 yılına kadar tekrar Güneş’in önünden geçmeyecek.
Geçiş boyunca lekesiz bir Güneş mi göreceğiz?
Güneşe mesafemiz minimum olduğundan kuvvetle muhtemel lekesiz görünecek. Geçen hafta Güneş’in ön yüzünde çok küçük güneş lekesi grupları vardı fakat kayboldular. Güneşin durumunu da hava durumu gibi hafta sonu takip edip lekesiz olup olmayacağı yönünde bilgi edinmeliyiz. Güneş lekeleri geçiş boyunca sadece fotoğrafik bir kompozisyonla beraber gözlemcilerin de geçişin başlangıcına odaklanmalarını sağlar.
Merkür Geçişinin Dünü Bugünü ve Yarını
İlk başarılı Merkür geçişi gözlemi 7 Kasım 1631’de Pierre Gassendi tarafından yapıldı. Bu aslında bir geçişin ilk güvenilir gözlemiydi.
Yaklaşık her on yılda bir Merkür geçişini görebiliyoruz. Merkür 21.YY’da 14 kez geçiş yaptı. Bir sonraki Merkür geçişi 13 Kasım 2032’de olacak. Bu, aynı zamanda Merkür’ün 2049 yılına kadar Kuzey Amerika’dan görülebilecek son geçişi olduğunu unutmayın. Bulunduğumuz bu dönemde Merkür geçişleri hep Mayıs veya Kasım aylarında oldu.
13 Kasım 2236’da Apollo 11’in indiği yeri ziyaret ediyor olsak? O zaman gerçekten ilginç bir olaya tanıklık edebiliriz: Güneş tutulması sırasında Güneş’ten geçen Merkür.
Bulunduğun yerden her hangi bir sebeple Merkür geçişini göremiyor musunuz? Virtual Telescope Project (Sanal Teleskop Projesi) sayesinde canlı olarak izleyebilirsiniz
Ayrıca tarihi astronomik ölçü birimini (au) tekrar ölçmeyi planlayan öğrenci grupları, 2017’deki tam güneş tutulmasındaki Citizen CATE donanımını kullanıyor ve geçiş bilimi de CitizenToM sayesinde ilerliyor. Merkür’ün Geçişini ve bu muazzam görsel şöleni izleme şansını kaçırmayın.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- 2019 uzay takvimi: gökyüzü olayları, görevler ve daha fazlası
- Güneş sistemimizdeki gezegenler ve gezegenler sıralaması
- Güneş Sistemi’ndeki Gezegenlerde Ne Kadar Süre Hayatta Kalabilirsiniz?
- Gezegenler Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 8 İlginç Bilgi
Çeviri: Can SONKAYA