Yeni yıla girilmesiyle birlikte sosyal medyada milyonlarca insan yeni bir etkinliğe katıldı. Etkinlik # 10YearChallenge ismiyle anılıyor. Yapılması gereken ise çok basit on yıl önce ve on yıl sonra çekilmiş fotoğraflarınızı cesaretle yan yana koymak.
Her şey en başta çok eğlenceliydi. Ta ki Dünya’ya ait # 10YearChallenge fotoğrafları yayınlanmaya başlayana kadar. Bireysel olarak ne kadar değiştiğini ya da aynı göründüğünü yansıtmak eğlenceli olabilir.
Ancak gezegenimizin sadece 10 yılda ne kadar değiştiğini görmek korkutucu oldu. Greenpeace tarafından Amazon yağmur ormanlarının yok oluşu fotoğrafları paylaşıldı. #10YearChallenge etkinliğini ilk bombalayan çevre örgütlerinden birisi de bu paylaşımıyla Greenpeace oldu.
Doğanın yüzbinlerce yılda yarattığını, insan çok kısa bir süre içerisinde yok etmeyi başardı. Amazon yağmur ormanları gibi örnekler bulmak zor değil.
İklim değişikliği, kirlenme, türlerin tükenmesi dünyanın son 10 senesinde karşılaştığı çevresel sorunlar arasında yer alıyor. Dünya üzerindeki birçok mercan resifi, Büyük Bariyer Resifi (GBR)’nin uğradığı akıbete doğru gidiyor.
Bilim insanları artık mevcut çabaların doğayı kurtarmaya yetmeyeceğini ifade ediyor. 2016 senesinde GBR’nin yüzde 93’ünün okyanusların ısınmasının yol açtığı mercan ağartmasından etkilendiği tahmin ediliyor.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ninen son rapora göre, dünya 2040 kadar erken bir kitlesel mercan ölümü yaşayabilir. Farkı kendi gözlerimizle görmek için böyle istatistiklere gerek yok. Bu trajediler konuşulsa da farkına varmak ve bir şeyler yapmak için çok geç olmuş olabilir.
Yetmiş dokuz bin ton plastik döküntü Pasifik Okyanusu bölgesinde, Fransa’nın üç katı büyüklüğünde dönüyor. Bu çöp birikintisi ” katlanarak artıyor ” ve birçok gönüllü temizlik için çaba harcıyor. Yapılan doğa paylaşımlarından sonra bazı ünlüler dünyanın değişmeyen güzelliğiyle övünürken, diğerleri yaşanan yok oluşla ilgili farkındalık yaratmak için konuyu ciddi olarak ele aldı.
Hem Kuzey hem de Güney kutupları şimdi benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya ve birçok yönden, bu kırılgan bölgeler iklim değişikliğinin ön saflarında bulunuyor. Halen Antarktika, kırk yıl öncesine göre altı kat daha fazla buz kaybediyor ve güvenli olacağını düşündüğümüz parçalar bile baskı hissediyor. Kuzey buzulları da benzer bir durumla karşı karşıya.
1958’den bu yana, Arctic buz örtüsü kalınlığının üçte ikisini kaybederken, eski buz kütlesi neredeyse 2 milyon kilometrekare küçüldü. Çevreci insanları ve iklim alarmcılarını eğlenceli bir sosyal faaliyetini mahvetmekle suçlamak çok kolay olurdu. Ancak, belki bu etkinlik çevre duyarlılığının artmasına vesile olur. Dünyanın kurtulması için buna değer.
Bir yorum