Bilim insanları, saniyede 1 Trilyon kare gibi etkileyici bir büyüklükte görüntü yakalayabilen, yeni geliştirdikleri faza duyarlı ultra hızlı bir kameranın neler yapabileceğinin sınırlarını zorlamaya devam ediyor.
(Yazar Notu: Telefonlarımızda veya kameralarımzda genellikle 25, 30, 50, 60, 120 fps gibi rakamlar kullanırız. Fps akıcı görüntü kavramıdır. Örneğin 30 fps ile bir video kaydederseniz saniyede 30 kare çekmiş olursunuz. Fakat 60 fps ile kayıt yaparsanız saniyede 60 kare çekmiş olursunuz.
Yani videonuzun fps değerleri arttıkça daha da detaylı hale gelecektir. Daha iyi kavrayabilmeniz için Aşağıda verdiğim videoyu izlemenizi tavsiye ederim:
1 Trilyon kare her ne kadar akıl almaz gibi gözükse de 2018’de saniyede 10 trilyon kare çekebilen bir kamera zaten yapılmıştı. Fakat aralarında bir fark var: Bu yeni geliştirilen kamera, şok dalgaları vs gibi çıplak gözle göremeyeceğimiz diğer fenomenleri de yakalayabiliyor.
2018’de üretilen kamera gibi statik görüntü ve ileri matematiğin ışık yoğunluğu ölçümleriyle birleştirilerek yenilikçi tekniklerle çalışması sağlanıyor. Fakat diğer kameradan farklı olarak ekstra bir bileşen daha eklendi: Faz Konstrat Mikroskopisi. Bu mikroskopinin nasıl çalıştığının detayıyla sizi boğmayacağım ama ışığın cam gibi transparan malzemelerden geçerken hızındaki değişimine bağlı olarak çalışan bir sistem olduğunu bilmekte de fayda var.
Ne işe yaradığına gelecek olursak; çoğunluğu sudan oluşan saydam hücreler gibi nesneleri görmemizi sağlıyor. Caltech ekibi bu teknolojiye Sıkıştırılmış Ultra hızlı Kayıpsız Kodlama Teknolojisi (LLE-CUP) diyor. Araştırmacılar şimdiye kadar şok dalgalarının sudaki hareketini ve kristal bir malzeme boyunca lazer titreşimlerini başarıyla izlediler.
Gelecekte de mevcut olan diğer optik görüntüleme sistemleriyle birleştirerek amaçlarını genişletebileceklerini belirttiler. Örneğin, nihayetinde yanma odalarında alevlerin genişlemesini yakalabilirler veya nöronlardan geçen sinyalleri mikroskopik ölçekte kaydetmelerini sağlayabilirler.
Eğer nöronları gerçek zamanlı olarak izleyebilirlerse, sinir sistemimizdeki iletişim hakkında daha detaylı bilgilere de ulaşacağız demektir.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- İngiliz şirket uzaya 4K kamera gönderdi: İşte büyüleyici Dünya görüntüleri
- Kuantum Bilgisayar: İletişimi şifrelemek için ışığı kullanma
- Araştırmacılar, ‘Güç Elektroniği Cihazları’ için Yeni Bir Malzeme Geliştirdiler
- MIT’den Robotlara Yeni Bir Özellik!
Editör / Yazar: Burak AKTEPE
Yorumlar 1