Çatalhöyük'ten Alınan 8000 Yıllık Dışkı Örnekleri Antik Bir Parazite Işık Tutuyor

Çürümüş insan dışkısı ile yapılan bir analiz, atalarımızın 8000 yıl önce nasıl yaşadığına ve onları hasta eden parazitlerin bilgisine ışık tutuyor. Cambridge Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada Çatalhöyük ‘te bulunan birkaç kaprolit ( insan dışkısı ) ile analizler yapıldı. Analizlerde dışkıların M.Ö 7100 ve 6150 yılları arasına ait olduğu ortaya çıkarıldı. Araştırmada ulaşılmak istenen asıl bulgu, o dönemde insanların hasta olmasına ve ölmesine neden olan parazit veya bakterileri öğrenebilmekti. Tüm örneklerde 12 adet “kamçı solucanı” yumurtası bulundu. Bu keşif o dönemde yalnızca insanların değil, parazitlerin gelişimi konusunda da büyük bulgular sunuyor. Kamçı Solucanı (Trichuris Trichiura), insanlarda ve çiftlik hayvanlarında ortaya çıkabilen bir bağırsak parazitidir ve Hastalık Kontrol Ve Korunma Merkezi (CDC)’ ne göre bu parazite bugün de rastlanabiliyor.

Yaklaşık 3-4 santimi bulan boyları ile bağırsağı kaplayan yüzeyde yaşarlar. Yumurtaları dışkıya yapışır ve kişi veya hayvan dışkıladığında etrafa yayılır. Parazitin sebep olduğu enfeksiyon anemiye, ishale ve kabızlığa sebep olabiliyor. Bazı şiddetli vakalarda ise çocukların bilişsel engelli doğmasına veya fiziksel olarak gelişmemesine neden olabiliyor.

Antiquity baş yazarı Piers Mitchell yaptığı açıklamada ” İnsanların avcı-toplayıcı yaşamdan yerleşik yaşama geçmeleriyle birlikte yalnızca yaşamları değil, hastalıkları da değişti. Çatalhöyük döneminin en büyük ve en yoğun nüfuslu yerleşim yeriydi ; bu çalışma aynı zamanda Çatalhöyük ‘teki bu süreci daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.” diyerek araştırma ve bulguların önemini belirtti.

Editör / Yazar: SELİN AYÇA ÇELEBİ
KAYNAK: https://www.iflscience.com/editors-blog/what-8000yearold-poop-containing-parasite-eggs-tells-scientists-about-our-ancestors/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bir yorum

Hayatımızı Değiştirecek 10 Teknolojik Cihaz

Soyu Tükenmiş Uzaylılar İnsanlığı Kurtarmaya Yardımcı Olabilir Mi?